Ples v vodi

V južnokorejskem mestu Gwangju te dni poteka 18. FINA, svetovno prvenstvo v plavalnih športih. Predstavljamo vam sinhrono plavanje, ki je prava paša za oči.

Objavljeno
16. julij 2019 12.21
Posodobljeno
16. julij 2019 13.39
Nastop izraelske ekipe. FOTO: Evgenia Novozhenina/Reuters
Sinhrono plavanje je vodni, plavalni šport s kombinacijo plesnih in gimnastičnih elementov (predvsem baleta in ritmične gimnastike). Izvaja se v vodi in ob glasbeni spremljavi. Značilna je usklajenost oziroma skladnost gibov, zato ga v slovenščini imenujemo tudi skladnostno plavanje. 

Je olimpijska športna panoga in eden kompleksnejših športov, saj poleg izjemne aerobne vzdržljivosti (dihati pod vodo ni mogoče), gibljivosti in moči zahteva od športnika še visoko razvit kinestetični občutek za vodo, nadzorovano koordinacijo telesa v tridimenzionalni razsežnosti in hkratno usklajevanje gibov z glasbo, ritmom, prvinami in soplavalci. Vključena sta estetska zavest in umetniško uprizarjanje, ki se kažeta v eleganci in lahkotnosti gibanja pri manevriranju z vodo. Ščipalka za nos je obvezen pripomoček in tudi zaščitni znak tega športa, saj preprečuje vdor vode v dihala.

image
Nastop francoske ekipe. FOTO: François-Xavier Marit/AFP


Tehnike sinhronega plavanja so estetsko prilagojene siceršnjim plavalnim tehnikam (prsno, kravl, hrbtno, delfin, dodano je bočno in se izvaja v več različicah). Bistvena je spretnost zavesljajev z rokami (npr. ravni, kanu, torpedo, oporni), ki omogočajo gibanje, prehode med položaji oziroma ohranjanje telesa v predvidenih položajih. Osnovni položaji telesa, npr. hrbtno, navpično, ščuka, flamingo, so sestavni deli prvin, kot so baletne noge, barakude, podmornice, čaplje. Sestava vključuje poleg prvin tudi različne plavalne razvrstitve, vzorce, dvige, skoke in kompozicijo na suhem. Vse skupaj je kombinacija koreografije za solo, duo ali skupino nastopajočih. Nastopi so lahko v ženski, moški ali mešani zasedbi. 

Program tekmovanj predvideva tekmovanje iz prvin, tehnične sestave, proste sestave, proste kombinacije in poudarjene sestave. Ocenjuje se popolnost izvedbe s točkami od 0 do 10. Točke se pomnožijo s koeficientom zahtevnosti posamezne prvine, pri sestavah pa se te v deležih posameznih ocenjevalnih kategorij, kot so izvedba, usklajenost, koreografija, glasbena interpretacija, vtis predstave in zahtevnost, seštejejo v končno oceno.