Po čarobnem večeru konec 60-letne suše

52. superbowl: prvaki ameriškega nogometa so po zmagi z 41:33 nad New Englandom postali orli iz Philadelphie. 

Objavljeno
05. februar 2018 22.54
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Minneapolis – Pravljična sezona nogometašev Philadelphie se je končala z razpletom, kakršnega se ne bi branila niti Pepelka. Nick Foles je dokončal preobrazbo iz pozabljene zamenjave v ledeno hladnega vodjo na igrišču in s tremi zadetki prinesel prvi naslov Philadelphii po skoraj šestdesetih letih čakanja.

Največja tekma v ameriških profesionalnih športih tokrat nikakor ni razočarala. Če je superbowl še na začetku desetletja večkrat bolj spominjal na uspavanko kot na boj za naslov prvaka, se je niz napetih končnic in osupljivih preobratov nadaljeval tudi na štadionu U. S. Bank v hladnem Minneapolisu.

Met kovanca je pripadel New Englandu, ki je prvi napad prepustil Philadelphii, ta odločitev pa bo prekaljenega trenerja Patriots Billa Belichicka preganjala še nekaj časa. Stavil je na živčnost Nicka Folesa v svojem prvem nastopu na največjem odru, a je 29-letnik iz Teksasa s tremi lepimi podajami dobil potrditev, da sodi na superbowl, in začel se je nepričakovani šov. Točke v prvem napadu so umirile živce orlov, ki so bili po kazanju mišic obeh napadov ob polčasu v prednosti, a se je trener Doug Pederson zavedal, da Toma Bradyja nikoli ne gre odpisati. »Vsi vemo, kaj se je zgodilo pred letom dni in čeprav sem zelo zadovoljen s tem, kar smo pokazali, nismo storili še ničesar. Čaka nas še 30 minut nogometa,« je bil previden ob polčasu.

Predrznost – ključ do uspeha

Prav Pederson je med najbolj zaslužnimi za prvi naslov prvaka Philadelphie, odkar o zmagovalcu odloča superbowl. Držal se je namreč agresivnih akcij, s katerimi so orli med sezono mleli tekmece, pika na i je bila fantastična trik akcija v četrtem poizkusu tik pred polčasom, ko je podajo v končni coni ujel kar Nick Foles in dosegel zadetek za prednost desetih točk.

V drugem polčasu je Brady začel pričakovani povratek s pomočjo svoje »zaščitne blazine« Roba Gronkowskega, ki je kot buldožer teptal branilce pred seboj in dosegel dva zahtevna zadetka, tekma pa je bila še v zadnji četrtini povsem izenačena. Eagles so nepričakovanega junaka našli v novincu Coreyju Clementu, ki je ujel podajo za zadetek in vodstvo z 38:33, Bradyju pa sta ostali dobri dve minuti da še šestič na superbowlu s preobratom v zadnji četrtini pokal Vinca Lombardija prinese v New England.

Grahamov »sack« kariere

Do takrat precej nemočna obramba orlov je končno prišla do izraza, Brandon Graham je po sredini prebil obrambno linijo in prvič na tekmi spravil Bradyja na tla (ang. sack), ob tem pa mu je žogo izbil iz rok in pristala je v varnem zavetju nogometašev Philadelphie. Zadnji obupani met Bradyja (ang. Hail Mary) ni bil uspešen in zeleni konfeti so se usuli s stropa v Minneapolisu. »Nihče ni verjel v nas, pa čeprav smo bili prvi nosilci. Mi smo Philadelphia, smo najboljše športno mesto na svetu in to smo tudi pokazali. Smo svetovni prvaki in tega nam noben več ne more vzeti,« je s solzami v očeh razlagal junak tekme Graham. Najbolj koristen igralec finala (MVP) je zasluženo postal Nick Foles, ki je končal s statistiko 28/43 za 373 jardov in tri zadetke. Na drugi strani je bil izvrstni Brady (505 jardov, trije zadetki) po porazu povsem skrušen: »Zelo težko je izgubiti tekmo, na kateri smo imeli dovolj priložnosti za zmago. Poraz boli, a obljubim, da bom tudi naslednje leto lovil prstan.« Gronkowski je v jezi dejal, da razmišlja o upokojitvi, a bo z nekoliko bolj hladno glavo bržkone tudi on pristal na (vsaj) še eno sezono v NFL.

Eagles in Patriots so v zanimivem superbowlu s 1152 osvojenimi jardi postavili nov rekord final, olajšanje v Philadelphii po 58 letih čakanja na naslov je bilo nepopisno. V le nekaj minutah so navijači preplavili dva kilometra dolgo ulico Broad in začeli s proslavo, ki bo trajala še nekaj dni. V Pennsylvaniji odmeva »Fly, Eagles, Fly«, NFL pa se za sedem mesecev poslavlja od navijačev.