Po dolgih enajstih letih in pol je Fujs izpregel

Odbojkarji Panvite Pomgrada z novim trenerjem. Saša Gadnik iz Salonita v GEN-I Volley.

Objavljeno
05. februar 2018 01.30
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana –Že skoraj neverjetnih 11 let in pol je neprekinjeno trajala doba Dejana Fujsa na trenerskem stolčku odbojkarskega prvoligaša Panvite Pomgrada. V njegovi eri je zamenjal tri imena in se petkrat prebil v polfinale DP, v sezoni 2013/14 pa storil še korak naprej in v finalu odščipnil eno zmago serijskemu prvaku ACH Volleyju. Zdaj se je Fujsovo obdobje končalo.

Nekdanji reprezentančni korektor, ki se bo septembra rokoval z abrahamom, je bil v soboškem kolektivu sprva v dvojni vlogi – trener in igralec. Ko je končal aktivno športno pot, je bil nekaj časa ponovno v dvojni, toda drugačni vlogi – trener in športni direktor. Nedavno je ostal brez obeh funkcij v klubu, dobil pa novo – odslej bo namreč vodja mlajših selekcij Panvite Pomgrada, vse od mini odbojke do mladincev. Novi športni direktor je postal dosedanji član upravnega odbora Roman Ratkai, novi trener pa dolgoletni Fujsov pomočnik Sašo Topovšek, svojčas tudi blokerska ikona ekipe.

Prvi pravi test je 50-letnega stratega čakal v soboto, ko so Sobočani gostovali v Tivoliju pri državnem prvaku ACH Volleyju, ki domače dvoboje jemlje kot pripravo za enega od evropskih vrhuncev sezone, četrtfinale pokala CEV z ruskim Belogorjem. Ljubljančani v 14 dvobojih v DP še niso izgubili, tekmeci si v obračunih z njimi lahko za uspeh jemljejo že osvojeni niz, kar se je doslej v sezoni posrečilo zgolj Hočam in, v prejšnjem medsebojnem dvoboju, v začetku novembra ravno Panviti. Tokrat se ji ni izšlo, čeprav je imela v končnici tretjega niza točko naskoka (23:22). »Ta hip je ACH Volley vsekakor boljši. Pri nas ima ključni igralec, za katerega nimamo enakovredne zamenjave, težave s poškodbo. Poskušali smo vse, a je bil tekmec enostavno premočan,« je pojasnil Topovšek.

Gadnik zapustil Kanal

Izjemno uspešen je bil v dosedanjem delu sezone tudi Salonit, pred dobo ACH Volleyja najuspešnejši moški kolektiv v Sloveniji. V tej sezoni ima v statistiki le tri poraze in je 2. na lestvici, v soboto je zmagal petič zapovrstjo. Trener Andrej Urnaut ne računa več na 36-letnega korektorja z bogatimi mednarodnimi izkušnjami Sašo Gadnika, s katerim je klub sporazumno prekinil sodelovanje, Salonit je ta čas zaradi poškodbe gležnja tudi brez sprejemalca Sergeja Drobniča, ki je v zadnjem obdobju odlično zakrpal luknjo na korektorskem mestu. Se je pa v kader po poškodbi vrnil obetavni mladinski reprezentant Matic Vrtovec, ki je v soboto nasul Krki 12 točk.

Gadnik pa ni dolgo iskal novega delodajalca. Preselil se je k sosedom, k novogoriškemu GEN-I Volleyju, v sobotnem dvoboju s Hočami je bil rezervni bloker. »Odločil se je, da nam pomaga, ima pa – v primeru ugodnega angažmaja – proste roke za odhod v tujino. Kot bloker je igral, ker imamo na tem mestu težave s poškodbami. Zelo smo mu hvaležni, da nam brezkompromisno pomaga, tudi na položaju, ki ni 'njegov',« je pojasnil predsednik kluba Uroš Stanič.