Po eni od najtežjih dirk si je globoko oddahnil

Mercedesov zvezdnik Lewis Hamilton razred zase tudi na dirki formule 1 v Singapurju
Fotografija: Angleški šampion Lewis Hamilton je po zmagi v Singapurju kar skakal od silnega veselja. FOTO: AP
Odpri galerijo
Angleški šampion Lewis Hamilton je po zmagi v Singapurju kar skakal od silnega veselja. FOTO: AP

Ljubljana – Po kvalifikacijah, ki so nekoliko premešale pričakovani štartni vrstni red, je velika nagrada Singapurja obetala precej razburljivih obračunov na ulični stezi Marine Bay. Toda nato jih je 15. letošnja dirka za svetovno prvenstvo v formuli 1 – vsaj v boju za (naj)višja mesta – ponudila bore malo. Novo zanesljivo zmago je slavil Mercedesov zvezdnik in prepričljivo vodilni v skupni razvrstitvi Lewis Hamilton.

Angleški šampion je imel na koncu skoraj dveurne preizkušnje slabih deset sekund naskoka pred drugouvrščenim Nizozemcem Maxom Verstappnom (Red Bull), tretji pa je v cilj pridrvel Ferrarijev nemški adut Sebastian Vettel. Za najboljšo trojico so se drug za drugim zvrstili Finca Valtteri Bottas (Mercedes) in Kimi Räikkönen (Ferrari) ter Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull). Kako dolgočasna je bila dirka v Singapurju, zgovorno pove že podatek, da so s popolnoma enakim vrstnim redom najboljše šesterice postregle že sobotne kvalifikacije!

Toda Hamilton je v prvi izjavi poudaril, da ni bilo tako preprosto, kot je bilo morda videti od daleč, pri čemer je še glasno sopihal v mikrofon. Kot da bi želel – kakor vrhunski filmski igralec – še dodatno podkrepiti izrečene besede. »Uf, to je bila res težka dirka, ena od najtežjih in najdaljših doslej. Vesel sem, da se je slednjič vendarle končala,« si je po drugi zaporedni zmagi, sedmi letošnji in skupno 69. v formuli 1 oddahnil 33-letni Anglež in po krajšem premolku pojasnil, kako je še četrtič po letih 2009, 2014 in 2017 opravil z vsemi tekmeci na nočni preizkušnji v Singapurju.
 

Kakšen dan, kakšen vikend!


»Uspel mi je odličen štart, po njem pa so se mi krogi vlekli kakor jara kača. Vmes sem imel sicer malce smole z gnečo na progi, medtem ko je imel Max s prehitevanjem za krog zaostalih dirkačev zagotovo srečo, tako da se mi je precej približal. No, v zadnjem delu sem mu lahko spet pobegnil, tako da me ni mogel resneje ogroziti. Kakšen dan, kakšen vikend!« je Hamilton opisal pot do novega podviga, s katerim je še povečal vodstvo v skupni razvrstitvi. Ob tem se vnovič ni pozabil zahvaliti vsem v moštvu (»Nikoli niso izgubili zaupanja v naju z Valtterijem.«) in navijačem na tribunah: »Videl sem ogromno britanskih zastav na tribunah. Hvala vsem za podporo!«

Verstappen je dejal, da po vseh težavah, ki jih je imel na treningih in na začetku dirke, ko ga je prehitel Vettel, drugo mesto sploh ni slabo. »Malo mi je žal slabšega štarta in težav v uvodnem krogu, toda z dobro moštveno strategijo sem se nato le vrnil na položaj, ki sem ga imel že na začetku, tako da sem lahko zelo zadovoljen z izplenom,« je izjavil 20-letni Nizozemec, medtem ko Vettel ni skrival nezadovoljstva. »Takoj po štartu sem vozil agresivno, kar se mi je sprva obrestovalo, saj sem se prebil pred Verstappna. A na dolgi rok takšno dirkanje ni obrodilo sadov, saj me je Max po prvem postanku v boksih prehitel nazaj,« je o dvoboju za drugo mesto povedal 31-letni Nemec.

»Ob prihodu v Singapur sem rekel, da se lahko tu premagamo le sami, kar se je na žalost tudi uresničilo. Iz našega dirkalnika tokrat nismo izvlekli vsega, kar zmore. Preprosto nismo bili dovolj hitri,« je še potarnal Vettel, ki zdaj za vodilnim Hamiltonom zaostaja že za 40 točk. Naslednja preizkušnja bo na sporedu 30. septembra v Sočiju.

Komentarji: