Po Gajserju in Cairoliju zdaj Herlings

Motokrosist Jeffrey Herlings si je dirko pred koncem sezone zagotovil naslov svetovnega prvaka.
Fotografija: Jeffrey Herlings se je lovorike veselil po zmagi v Assnu pred domačimi navijači. FOTO: Vincent Jannink/AFP
Odpri galerijo
Jeffrey Herlings se je lovorike veselil po zmagi v Assnu pred domačimi navijači. FOTO: Vincent Jannink/AFP

Nizozemski motokrosistični as Jeffrey Herlings je do svojega premiernega naslova svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP pridirkal v velikem slogu. Lovoriko si je zagotovil z osvojenima obema vožnjama na predzadnji dirki sezone v Assnu oziroma 16. zmago na devetnajstih letošnjih dirkah, oblečen v dres z zlato številko in obut v zlate škornje. Tim Gajser je bil peti.

Jeffrey Herlings si je premierni naslov svetovnega prvaka pridirkal v zlatih škornjih in dresu z zlato številko. FOTO: Vincent Jannink/AFP
Jeffrey Herlings si je premierni naslov svetovnega prvaka pridirkal v zlatih škornjih in dresu z zlato številko. FOTO: Vincent Jannink/AFP


»Nikoli se ne vdamo,« je po zagotovljenem naslovu vodilo, ki mu sledi na svoji športni poti, razkril Herlings. Naslov v najvišjem motokrosističnem razredu je v mislih vizualiziral že lani v svoji premierni sezoni, a je ta postregla s poškodbami in moral se je zadovoljiti z drugim mestom v skupnem seštevku. Premagal ga je najizkušenejši v eliti Antonio Cairoli s svojim devetim naslovom in se v letošnjo sezono odločno podal po okroglo številko. A naletel je na svežega in osredotočenega Herlingsa, bogatejšega za dragocene izkušnje, ki mu jih je nasulo zahtevno leto med najboljšimi dirkači na svetu. Letos sta bila voznika KTM za preostale tekmece nedosegljiva. Herlings je bil še korak pred prekaljenim Italijanom.


 

Po čestitkah padla zbranost


Naslov si je Herlings danes v Assnu privozil že po zmagi v prvi vožnji. »Bila je popolna. V drugi pa se je bilo zelo težko zbrati. Zaradi dosežka, vseh čestitk in intervjujev med obema vožnjama sem v drugi izgubil osredotočenost, zato sem v prvem krogu tudi padel. Zmagal sem in osvojil naslov pred domačimi navijači. Boljšega dneva si ne bi mogel želeti,« je žarel Herlings.

Potem ko je bilo po koncu prve vožnje jasno, da je lovorika njegova, so ga namreč v cilju pričakali člani njegovega moštva, ga škropili s šampanjcem, objemali in ga ponosno trepljali, piko na i pa so dodali glasni nizozemski bencinski navdušenci, ki so navijaške vzklike pospremili še z oranžnimi dimnimi baklami.



Med prvimi, ki mu je športno čestital, je bil tudi njegov največji tekmec Cairoli. Herlings si je lovoriko zagotovil dirko pred finalom sezone v Imoli s 101 točko prednosti v skupnem seštevku pred Sicilijancem. Na prestolu je nasledil prav njega.

Ob pogledu na slavje in iskrivo veselje Herlingsa in druščine se je marsikateri slovenski športni ljubitelj spomnil na leto 2016, ko je ob svoji krstni sezoni v eliti naslov svetovnega prvaka osvojil Gajser. Letošnja sezona se ne odvija po načrtih 22-letnika, začel jo je dirko pozneje kot konkurenca zaradi trojnega zloma čeljusti (nova operacija ga čaka po koncu sezone). A glede na prikazane vožnje si je hitro postavil nov cilj. Tretje mesto v prvenstvu je še vedno dosegljivo, vendar bo pot do njega strma. Pred sabo ima le še eno priložnost v lovu za 20 točkami zaostanka za Clementom Desallom, ki drži najnižjo stopničko v prvenstvu.
 

Gajser privoščil Herlingsu


Na predzadnjo dirko sezone – zaznamovala jo je mivka – se je Gajser podal po testiranjih nastavitev svoje honde na tej specifični podlagi. V sobotnih kvalifikacijah je iztržil peto mesto. Ko je šlo zares, se je na današnji dirki v prvi vožnji s štarta izstrelil na šesto, na koncu pa napredoval do četrtega. V drugi je bil najvišje na tretjem mestu, a je v drugi polovici nazadoval na peto in ga obdržal ter ga vknjižil kot končno uvrstitev na dirki.

»Seveda bi lahko bil tekmovalni vikend boljši, ampak pomembno je, da smo se povzpeli po lestvici in osvojili dragocene točke. Hvala Assen za odlično dirko s progo polno izzivov! Hkrati pa čestitke Jeffreyju za naslov. Vemo, kako težko ga je osvojiti,« je sporočil Gajser, ki se bo s tekmeci še zadnjič letos pomeril čez dva tedna na finalu sezone v Imoli.

Tim Gajser bo na finalu sezone lovil 20 točk oziroma 3. mesto v SP. FOTO: Honda HRC
Tim Gajser bo na finalu sezone lovil 20 točk oziroma 3. mesto v SP. FOTO: Honda HRC


 

Komentarji: