Po Riu bi šli v Avstralijo

Kajakaštvo: Razglasili najboljše, prihodnji teden že v Brazilijo.

Objavljeno
09. november 2015 00.02
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Pri Kajakaški zvezi Slovenije november običajno prinaša trasiranje poti za prihodnjo sezono, a v tem letu so morali že premakniti v višjo prestavo, saj čez dober teden del slalomske elite odhaja na priprave v olimpijsko Brazilijo. Tudi zato so že močno pred zaključkom leta razglasili svoje najboljše tekmovalce ter lenti podelili kanuistu Benjaminu Savšku in kajakašici z mirnih voda Špeli Ponoramenko Janić.

Števec posameznih odličij se jim je letos ustavil pri številki 16, toliko kolajn so prinesli z EP in SP mladincev, mlajših članov in članov, številka pa še precej narase, ko jim prištejejo tudi moštvena odličja in uspehe iz svetovnega pokala. Gre za dobro izhodišče, ki ga KZS ta čas nujno potrebuje tudi zavoljo snovanja proračuna. Ker pri mednarodnih dosežkih skozi leta držijo letvico na podobni točki, se nadejajo, da bodo vsaj zadržali, če že ne povečali priliv sistemskega denarja, saj je nove pokrovitelje težko zagotoviti. Pred vrati je olimpijska sezona, v kateri se glede na letošnje dosežke slalomistov lahko potihem nadejajo celo odličja v Riu de Janeiru, najvišje bo pri tem kotiral prav Savšek, ki ga slalomske stavnice uvrščajo celo na vrh seznama kanuističnih favoritov.

Ljubljančan je pričakovano prejel naziv najboljšega tekmovalca Kajakaške zveze Slovenije v letu 2015, saj je bil letos evropski prvak, drugi v skupnem seštevku svetovnega pokala, sezono je kronal še s srebrom na svetovnem prvenstvu, drugim v dveh letih. Od 20. t. m. do prvih dni decembra ga že čakajo priprave na novi progi na obrobju Ria, ki so jo nedavno odprli, a dokončali zgolj osnovni objekt, medtem ko bodo v okolici stroji brneli bržkone do pomladi. Slovenci so se za jesenski ogled prizorišča odločili, ker radikalnejših sprememb v nadaljevanju ne pričakujejo, januar in februar pa bodo raje izkoristili za priprave v toplih krajih, pri čemer so nekateri tekmovalci letos izrazili željo po vrnitvi v Avstralijo, ki so jo zadnji dve zimi zamenjali za novo progo v Združenih arabskih emiratih.

V novo sezono je že zakorakala tudi Ponomarenko Janićeva, ki si je laskavi naziv priveslala s šestim mestom na svetovnem prvenstvu, kar je bil toliko večji dosežek, ker ga je dosegla po vrnitvi s skrajšane porodniške. Septembra lani je povila sina Adama, a po nekaj tednih spet sedla v čoln in si priveslala svoj tretji nastop na olimpijskih igrah. Primorka namreč še vedno snuje svoje prvo odličje na največjem športnem dogodku, kar je logičen cilj, potem ko v zbirki že ima kolajni s svetovnega prvenstva. Letošnji dosežek po tekmovalnem premoru jo je utrdil v prepričanju, da so ambicije realne. Tudi v novi sezoni bo ubrala preverjeno pot, njen trener je namreč kar soprog Stjepan Janić, edina težava pa, da doma nima prave konkurence, zato večino časa preživi na pripravah v tujini. »Ampak zato mi naziv najboljše na domačih vodah veliko pomeni, saj gre za absolutno konkurenco, v kateri sta tudi slalomistki Urša Kragelj in Eva Terčelj, ki sta letos prav tako na svetovnem prvenstvu potrdili olimpijsko kvoto,« se je veselila Primorka.