Po težkem začetku sezone suveren konec za Gajserja

Motokrosist Tim Gajser na finalu v Imoli zgolj za Herlingsom, v prvenstvu četrti.
Fotografija: Tim Gajser je sezono končal s stopničkami, a v skupnem seštevku tik za najboljšo trojico. Foto Honda HRC
Odpri galerijo
Tim Gajser je sezono končal s stopničkami, a v skupnem seštevku tik za najboljšo trojico. Foto Honda HRC

Motokrosist Tim Gajser je svojo tretjo sezono v elitnem MXGP končal tik za najboljšo trojico v razvrstitvi svetovnega prvenstva. Čeprav se je najnižja stopnička zdela teoretično ulovljiva, je bil zaostanek v praksi prevelik, da bi ga nadoknadil na zadnji tekmi. Danes je na finalu sezone v Imoli bil zelo suveren, na kultnem dirkališču je zaostal le za svetovnim prvakom Jeffreyjem Herlingsom.
 

V Imoli brez domačega ljubljenca


Motokrosisti so ta konec tedna zasedli legendarno cestno dirkališče Enza in Dina Ferrarija, ki so ga italijanski prireditelji spremenili v progo za motokros. Na sobotnih kvalifikacijah, ki jih je dobil sveži svetovni prvak Herlings, se je poškodoval ljubljenec domačega občinstva Antonio Cairoli, devetkratni svetovni prvak je zaradi bolečin izpustil zadnjo letošnjo dirko.

V slogu sezone je bil razred zase tudi tokrat Herlings. Motivacija ni popustila, niti potem ko si je že zagotovil lovoriko. Hotel se je dokazati tudi v finalni preizkušnji na progi, ki jo je ocenil za kratko in ozko, a atraktivno, kar mu je z lahkoto uspelo. Bil je najhitrejši v obeh vožnjah. V svoji drugi sezoni v eliti je Nizozemec poskrbel za izjemen niz: na dvajsetih dirkah je brez zmage ostal zgolj trikrat! Premierni naslov je osvojil v svoji drugi sezoni v eliti. Ustavila ga ni niti operacija zlomljene ključnice sredi sezone. Niti zlomljena rebra.

Najbolj se je danes nadzemeljskemu 24-letniku približal slovenski junak Gajser. Haloškemu dirkaču je obakrat uspel odličen štart, v prvi vožnji je celo vodil od druge do sedme minute, nato pa ga je ujel in prehitel nizozemski šampion, s katerim sta se borila že leta 2015 v razredu MX2 (polovico sezone, dokler se ni Herlings poškodoval, Gajser pa je na koncu osvojil naslov). Z 2. mestom je včeraj v Imoli vknjižil osme stopničke v sezoni.
 

Našel občutke v drugem delu sezone


Slovenski as ima za sabo tretjo sezono v najvišjem motokrosističnem razredu MXGP. Po naslovu svetovnega prvaka leta 2016 in lanskem 5. mestu v skupnem seštevku mu je letos zmanjkalo 16 točk za tretje. Drugo mesto si je v prvenstvu privozil najizkušenejši v konkurenci Cairoli, ki se je v prvi polovici sezone še nadejal desetega naslova, tretje pa vseskozi stanoviten Belgijec Clement Desalle.

Podatki: MXGP
Podatki: MXGP


Gajser je, potem ko je izpustil uvodno dirko zaradi poškodbe, v prvem delu sezone tipal za pravimi občutki, v drugem jih je nato našel in jih uspešno unovčeval. Zmaga, ki si jo je močno želel, pa je bila kljub dvigu forme in suverenosti na hondi letos zaradi brezkonkurenčnega Herlingsa preveč oddaljena.

A Gajser se zaveda, da je premagljiv tudi Herlings. Ve, da sam zmore več, v tej sezoni na nobeni dirki ni nastopil 100-odstotno. Pravi, da ve, kje se skrivajo njegove rezerve, podrobnosti pa bo skušal izpiliti do prihodnje sezone na treningih, ki jih že ima v mislih. Prva postaja bo operacijska miza, saj ima v čeljusti po trojnem zlomu pred sedmimi meseci še vijake in kovinske ploščice, ki mu jih morajo odstraniti.
 

Gerčar le z dvema točkama


Poleg Gajserja je imel slovenski motokros letos v MXGP še dva dirkača. Klemen Gerčar je nastopal na evropskih prizoriščih. Vračal se je po sezoni odsotnosti zaradi poškodbe, prvič po letu 2015 je osvojil točke, pravzaprav dvakrat po eno, več kot to pa ni zmogel. Jernej Irt se je vseskozi soočal s poškodbami in zdravstvenimi težavami in vknjižil zgolj en nastop v eliti. Zanimivo bo videti, kakšna bo zastopanost slovenskega motokrosa v prihodnji sezoni, saj glede na rezultate (z izjemo Gajserja), slika ni najbolj spodbudna.

Gajser bo sezono sklenil v soboto v Orehovi vasi na finalni dirki za državno prvenstvo, kjer bo napadel svojo deseto domačo lovoriko.

V Imoli je bil danes od Gajserja (na fotografiji) boljši le Jeffrey Herlings, novi svetovni prvak. Foto Honda HRC
V Imoli je bil danes od Gajserja (na fotografiji) boljši le Jeffrey Herlings, novi svetovni prvak. Foto Honda HRC

Komentarji: