Po treh porazih še prijateljski remi z Brazilci

Selektorju brazilske odbojkarske reprezentance Bernardinhu je žal, da Slovencev ne bo na olimpijskem turnirju v Riu.

Objavljeno
27. maj 2016 08.14
ODBOJKA Slovenija - Brazilija
J. P.
J. P.

Saquarema - Slovenski odbojkarji so po treh zaporednih porazih, ob vsakem so slovitemu tekmecu odščipnili po en niz, serijo štirih pripravljalnih tekem z gostitelji v okviru gostovanja v Braziliji končali s prijateljskim remijem z 2:2 (-16, 24, -17, 20). Tokrat je domači selektor Bernardinho skozi obračun rotiral vseh 16 izbrancev, ki jih je imel na voljo - tudi zvezdnika Modene iz minule sezone Bruna in Lucasa, ki sta se pripravam priključila pozneje -, medtem ko je njegov kolega na slovenski klopi Andrea Giani vso tekmo na parketu zadržal zgolj kapetana Tineta Urnauta, libera Janija Kovačiča in blokerja Dika Puriča. Nasprotnika sta obračun odigrala za zaprtimi vrati.

V vseh statističnih parametrih so bili Brazilci majhen korak pred našimi fanti, še največji razkorak pa je bil pri začetnem udarcu, saj so gostitelji za enajst asov storili 17 napak, Slovenci pa za pet neubranljivih servisov 20 spodrsljajev. Bernardinhovi izbranci so imeli tudi v drugem nizu, ki so ga izgubili, ob vstopu v končnico prednost dveh točk (21:19), ki pa je niso znali zadržati do konca. Točke so na obeh straneh dosegli vsi fantje, ki so stopili na parket, z izjemo treh liberov in Mauricia Borgesa. Gianijevo četo zdaj pred vrnitvijo v domovino čakata še dva dneva treningov v Braziliji, nato pa s prvim junijskim dnem še sklepni del priprav v Ljubljani pred začetkom krstnega izziva v svetovni ligi.

»Ta dvoboj je bil za nas dober trening. S prvim in tretjim nizom ne morem biti zadovoljen, predvsem ne z njunima začetkoma. Ko igraš proti tako kakovostnemu tekmecu in si dovoliš, da ti že uvodoma uide za nekaj točk, ga je domala nemogoče ujeti. Povsem drugače je bilo v preostalih dveh nizih, v katerih smo prikazali zares dobro igro in igrali po dogovorih, torej točko za točko,« je prepričan selektor Giani, bloker Alen Pajenk pa je pripomnil: »Nekaj nizov smo dobili, nekaj izgubili, dobro pa je, da smo se približali ravni igre, ki smo jo sposobni doseči. Čaka nas še kar nekaj dela, dogovoriti se moramo še določene malenkosti, odpraviti napake, ki si jih ne bomo smeli privoščiti, če bomo želeli priti do zaključnega turnirja svetovne lige. Smo pa tu trdo trenirali in se nam rahlo pozna tudi utrujenost. Ko bomo spočiti, bo še bolje.«

Slovencem pa je polaskal tudi Bernardinho: »Smo še v začetni fazi priprav, za nas je to zelo pomembno obdobje. Prihodnje tri tedne nas čaka ogromno dela, sodelovanje s slovensko reprezentanco je bilo zato ključnega pomena, saj gre za mlado in zelo motivirano ekipo, ki me je navdušila že lani v Ljubljani. V teh dneh res dobro treniramo, Slovenija pa se je izkazala za odličnega partnerja na pripravah. Odigrane tekme so bile za nas dober test, saj smo dobili vpogled, kaj vse moramo še izboljšati. Oboji lahko zgolj napredujemo, postali smo pravi odbojkarski prijatelji in vzpostavili lep način sodelovanja med državama.«

Glavni cilj Brazilcev v sezoni so kajpak domače olimpijske igre v Riu, kjer želijo še izboljšati srebrn izkupiček iz Londona: »Pričakovanja so visoka, tudi naša osebna. Smo pod velikim pritiskom in se zavedamo, kako težko nam bo. Odbojka je zelo razvita po vsem svetu, številne reprezentance so zelo močne. Malo sem izzival tukajšnje novinarje in jih spraševal, ali vedo, kdo so evropski podprvaki v odbojki. Nihče ni poznal pravilnega odgovora. Omenjali so Rusijo, Poljsko, Srbijo, nihče Slovenije. Vsi imajo namreč v mislih le tradicionalne odbojkarske velesile, pri tem pa pozabljajo, da se svetovni vrh širi, da prihajajo nove močne ekipe, kakršna je tudi slovenska. Žal mi je, da ne bo zaigrala na turnirju v Riu, bosta pa tam Francija z ogromno talentiranimi igralci in Poljska. Obe izbrani vrsti sicer še čakajo kvalifikacije, a sem prepričan, da ju bo videti na olimpijskih igrah. Pa Rusijo, ZDA, Italijo - to so vse reprezentance, ki lahko posežejo po zlatu. Upam, da se bomo tudi mi borili za odličja,« je zaključil brazilski selektor.

BRAZILIJA : SLOVENIJA 2:2 (16, -24, 17, -20)

Brazilija: Bruno 1 točka (1 napad + 0 asov + 0 blokov), Leandro 3 (1+2+0), Wallace 14 (10+3+1), Murilo 4 (3+0+1), Sergio (L), Lucas 4 (4+0+0), Lucarelli 7 (6+1+0) - prva postava; Eder 4 (3+0+1), Sidão 7 (4+1+2), Brendle (L), William 2 (0+1+1), Lipe 8 (6+1+1), Mauricio Souza 3 (1+2+0), Douglas 2 (2+0+0), Evandro 3 (3+0+0), Mauricio Borges.

Slovenija: Pajenk 4 (2+2+0), Šket 8 (8+0+0), Gasparini 6 (5+1+0), Vinčič 1 (0+0+1), A. Kovačič (L), Urnaut 13 (11+1+1), Purič 6 (4+1+1) - prva postava; T. Štern 5 (5+0+0), D. Koncilja 3 (3+0+0), Klobučar 8 (5+0+3), Ropret 3 (3+0+0); Ž. Štern, Hribar (L) in Štalekar niso igrali.