Po tridnevni nočni mori nič več zgolj formalnost

Slovenska telovadka Teja Belak si je težavam navkljub zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Riu.

Objavljeno
19. april 2016 02.05
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Tretjič zapored bo imela slovenska gimnastika predstavnico na olimpijskih igrah, kar je glede na pravila uvrščanja mednarodne zveze FIG že kar podvig. Po Adeli Šajn v Pekingu in Saši Golob v Londonu bo v Rio de Janeiru nastopila Teja Belak, ki je večino dela opravila na lanskem SP, mesto na igrah pa potrdila na predolimpijskem turnirju.

Skorajda vse vozovnice za olimpijske igre v športni gimnastiki so podeljene (le še o po eni v moški in ženski konkurenci bo odločila tripartitna komisija) in ena je pripadla Sloveniji. Medtem ko so naši (moški) telovadci brez vseh možnosti ostali na jesenskem SP v Glasgowu (zadnji je v moški konkurenci na OI tekmoval Mitja Petkovšek, ki je v Pekingu '08 zamudil izjemno priložnost za kolajno in na bradlji zasedel 5. mesto), si je Belakova zagotovila nastop na predolimpijskem turnirju, ki pa je bil bolj ali manj formalnost. Oziroma naj bi bil, stvari so se pri naši telovadki zapletle zaradi poškodbe tik pred uradnim treningom.

»V bistvu vse do zadnjega niti nisem vedel, ali bo Teja nastopila ali ne. Na ogrevanju pred uradnim treningom se je namreč na preskoku v zraku 'izgubila' in padla na tla kot lutka. Pri tem se je udarila v koleno in dva dneva ni trenirala, v bistvu ni mogla niti hoditi, na dan tekme pa je bila vendarle povsem drugačna, nared za boj. Seveda bi ji lahko pri takšni bolečini osredotočenost popustila in lahko bi začela nizati padce,« je stresne trenutke pred zadnjim sitom opisal trener Belakove Andrej Mavrič. Članica Zelene jame je nato tekmo odprla zelo dobro na dvovišinski bradlji, na kateri je dobila zanjo izjemno visoko oceno 13,200, na gredi je pri seskoku padla (12,266), na parterju je njena sestava bolj »pionirska« (12,433), na preskoku pa so ji sodnice namenile 13,766, pri čemer je opravila zgolj en skok, kar je dovolj za mnogoboj, ni pa mogla kandidirati za včerajšnji finale. Prireditelji namreč opravljajo tudi simulacijo tekmovanja, da bi lahko potem časovno optimalno izvedli igre. Ljubljančanka je na koncu zbrala 51,665 točke.

»Ocene so bile precej nizke, za Tejo je normalen zbir točk okoli 53, a najpomembneje je, da je dovolj. Zelo sem zadovoljen z razpletom. Ko je pri preskoku pristala na nogah in sem vedel, da je na olimpijskih igrah, se mi je s pleč odvalilo veliko breme. Ko sva šla v Rio, sem pač na vse skupaj gledal zgolj kot na formalnost, a tridnevna mora je marsikaj spremenila,« je še dodal Mavrič, ki je na prizorišču OI ugotovil, da se prireditelji še precej lovijo, vse skupaj je še eno veliko gradbišče, niti 100 metrov med ogrevalno in tekmovalno dvorano denimo niso smeli iti peš, ker je zaradi vseh del hoja prepovedana.

Belakova je imela prihodnji teden v načrtu nastop na svetovnem pokal v Osijeku, a jo bo skušal Mavrič od tega odvrniti, saj je popolna rehabilitacija ta čas najpomembnejša. Gotovo bo tekmovala na junijskem evropskem prvenstvu v Bernu, a OI bodo seveda vseskozi v središču pozornosti. Za Rio bi si Mavrič želel, da bi dovolj natrenirala vsaj enega od dveh težjih skokov, ki ju načeloma zna, a ju ne obvlada v tolikšni meri, da bi ju izvajala na tekmi. Če bi ji uspelo vsaj z enim, potem bi se veliko bolj osredotočila na preskok kot na druga orodja, sicer ji bo ostala sestava čim boljšega mnogoboja, da bi bila kar najbolj konkurenčna.