Po užitku v Pauju na vrsti London

Benjamin Savšek začenja svetovni pokal z zlatom z EP.

Objavljeno
14. junij 2019 07.01
Posodobljeno
14. junij 2019 07.01
Benjamin Savšek želi veslati, kot je Pauju. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Po uspešni premieri sezone v Pauju, kjer je Benjamin Savšek osvojil naslov evropskega prvaka med kanuisti, se bodo slovenski slalomisti na divjih vodah lotili naslednjega izziva. Na olimpijski progi v Londonu, ki bo prihodnje leto prizorišče EP, bodo nastopili na prvi od skupno petih tekem svetovnega pokala. Danes jih čakajo kvalifikacije, jutri in v nedeljo pa polfinalni in finalni nastopi.

Lani so se v skupni razvrstitvi svetovnega pokala najbolje odrezali kanuisti. Luka Božič je osvojil drugo mesto za Slovakom Alexandrom Slafkovskym, Savšek je bil četrti. Pri kajakašicah je Eva Terčelj pristala na četrti stopnički in Urša Kragelj na deseti, še najslabše pa so se odrezali kajakaši. Med elitno deseterico jih je zastopal le Peter Kauzer (7.), ki pa je svoj dolgi niz podvigov nadaljeval z osvojitvijo zlate kolajne na prvenstvu stare celine v Pragi. Vsi bodo tekmovali tudi v Londonu in (razen Savška) želijo narediti nov korak kvišku v primerjavi z nastopom na EP.

Po preizkušnji v Angliji bodo prihodnji teden štartali v Bratislavi, med 28. in 30. septembrom bo svetovni pokal obiskal Tacen, končal pa se bo konec avgusta in v začetku septembra v nemškem Markkleebergu in Pragi. Šele nato bo napočil čas za vrhunec sezone, svetovno prvenstvu v Seu d'Urgellu. V Španiji bodo namreč razdelili prve kvote za nastop na OI v Tokiu.
 

Kauzer: Slab začetek ...


»Po zmagi v Pauju sem nekaj časa užival, nato pa sem moral pregnati vesele misli. Sezona se je namreč šele dobro začela, zaradi uspeha na EP pa ne bom imel nobene prednosti na naslednjih tekmah. Zavedam se, da bom moral biti na sleherni stoodstotno pripravljen, da se bom lahko znova uvrstil med najboljše,« ocenjuje izkušeni Savšek, ki pri 32 letih zna dobro stopnjevati formo, brzdati navdušenje in se dvigniti po razočaranjih. Še bolj zapletene psihološke vrtince je doslej premagoval tri leta starejši Kauzer.

V Londonu se bo poskusil dvigniti po dnevih hude jeze v Pauju, kjer si je v polfinalu prislužil po njegovem prepričanju spornih sto kazenskih sekund in pristal na zadnjem, 30. mestu. »K sreči letošnje EP ne bo imelo nikakršne vloge pri delitvi vozovnic za OI. Začetek sezone je bil slab, a upam na dober konec,« meni srebrni olimpijec iz Ria.