Pokal narodov brez slovenskih motokrosistov

Motokrosisti na dirki MXGP v Švici, kjer so lani Gajser in brata Irt pisali zgodovino. Na pokalu narodov oktobra brez Slovenije.

Objavljeno
18. avgust 2018 12.30
Posodobljeno
18. avgust 2018 12.30
Tima Gajserja po koncu sezone čaka poseg, iz čeljusti mu bodo odstranili štiri ploščice in 20 vijakov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Najboljše motokrosiste na svetu loči le še pet dirk od konca sezone v elitnem razredu MXGP. Karavana se bo jutri merila v Švici (ob 14. 15 in 17.10), na prizorišču, na katerem so lani Tim Gajser ter brata Jernej in Peter Irt poskrbeli za nov mejnik; prvič v zgodovini so trije slovenski dirkači osvojili točke v eliti. Zgodba je letos drugačna ...

Prvemu možu slovenskega motokrosa Gajserju, ki v svetovnem prvenstvu drži 4. mesto, se bo jutri v konkurenci pridružil še Klemen Gerčar. Na prejšnji postaji v Belgiji ga ni bilo, zdaj se bo spet trudil in napadal premierne letošnje točke, ki jih še vedno pogreša in si jih močno želi. Prinesle bi pomembno potrditev, poplačan bi bil trud, ki ga vseskozi vlaga vase ob vračanju po poškodbi kolena. Bratov Irt v Švici, na dirkališču, na katerem sta lani z Gajserjem pisala zgodovino slovenskega motokrosa, ne bo. Jernej se je letos soočal z zdravstvenimi preglavicami, tekmoval je zgolj na eni dirki, njegov brat Peter pa je pred sezono končal kariero.
 

AMZS prečrtala nastop


Bolj kot dogajanje v elitnem MXGP je v minulih dneh slovenske bencinske kroge zanimalo, koga bo AMZS, nacionalna panožna zveza za motošport in karting, imenovala v ekipo za pokal narodov. Ker motokros ne sodi v olimpijsko družino, je pokal narodov za voznike največje reprezentančno tekmovanje, njihova različica olimpijskih iger. Med bencinskimi ljubitelji je završalo, saj je AMZS sporočila, da na oktobrsko tekmovanje, ki ga bodo gostile ZDA, ne bo poslala izbrane vrste. Odločitev je pojasnila s tem, da najboljšemu slovenskemu motokrosistu Gajserju delodajalec (Honda) ne bi kril stroškov in da se Haložan odpravlja na operacijo čeljusti.

»To je še dodatno pripomoglo k odločitvi, da se slovenska reprezentanca ne udeleži letošnjega pokala narodov. Cilj slovenske izbrane vrste v vrhunskem tekmovanju, kot je pokal narodov, je uvrstitev v finale A med dvajset najboljših reprezentanc na svetu. To pa bi bilo brez Gajserja kot najmočnejšega člena ekipe in ob upoštevanju letošnjih rezultatov drugih kandidatov za reprezentanco, ki je sestavljena iz treh voznikov, nerealno pričakovati,« je AMZS v zapisu na svoji spletni strani zavzela nenavadno držo za vrhunski šport.

image
Lani so na motokrosističnih olimpijskih igrah, pokalu narodov v Angliji, slovenske barve zastopali Peter Irt, Jan Pancar in Tim Gajser, zasedli so 12. mesto v finalu A. Selektor je bil Bogomir Gajser. FOTO: AMZS

 

Gajser na operacijo


Na plaz kritik se je odzval tudi Gajser, dvakratni svetovni prvak (MXGP 2016 in MX2 2015). V posnetku, ki ga je objavil na facebooku, je poudaril, da mu je vedno v čast zastopati slovenske barve in pojasnil, zakaj se pokala narodov ne bo udeležil. »Za dirko v ZDA je treba vložiti ogromno denarja. Sem voznik tovarniške ekipe, ki za tovrstno tekmovanje zahteva denar od AMZS. Stroški so preveliki, zato se te dirke ne bom udeležil. Ampak to ne pomeni, da Slovenija brez mene ne more nastopiti. Ogromno je še drugih voznikov,« je razmišljal 21-letni as, ki je sezono začel s trojnim zlomom čeljusti.

Po koncu svetovnega prvenstva v MXGP si Gajser želi čim prej opraviti še zadnje zdravstvene obveznosti, ki ga čakajo. »V čeljusti imam štiri ploščice in 20 vijakov. Rad bi, da mi to odstranijo čim prej, da lahko začnem testiranja in priprave za prihodnjo sezono,« je še obrazložil Gajser in se zahvalil zvestim navijačem, ki ga podpirajo v dobrem in slabem.