Polsestri sta živčno spremljali druga drugo

Slovenski judoistki Klara Apotekar in Ana Velenšek blesteli na turnirju za veliko nagrado v Tel Avivu.
Fotografija: Klara Apotekar (na fotografiji druga z leve) si je z zlato lovoriko na veliki nagradi v Tel Avivu izbojevala svoj doslej največji uspeh v članski konkurenci. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Klara Apotekar (na fotografiji druga z leve) si je z zlato lovoriko na veliki nagradi v Tel Avivu izbojevala svoj doslej največji uspeh v članski konkurenci. FOTO: AFP

Ljubljana – Da so se v slovenskem zastopstvu že na uvodnem letošnjem turnirju za svetovni pokal v judu veselili (dveh) kolajn, gre zasluga polsestrama Klari Apotekar (do 78 kg) in Ani Velenšek (nad 78 kg). Klara je namreč na veliki nagradi v Tel Avivu zablestela z zlato lovoriko, Ana pa je novo sezono odprla s tretjim mestom.

Apotekarjeva je na tekmovanju v Izraelu le še potrdila svojo nadarjenost. Po zmagah z iponi nad Američanko Nefeli Papadakis (10:0), Rusinjo Antonino Šmelevo (10:0) in Portugalko Patricio Sampaio (10:0) je v finalu po debelih treh minutah podaljška s tako imenovano zlato točko ugnala staro znanko – Kosovko Loriano Kuka (7:0).

»Ker se z Loriano dobro poznava, je bila borba zelo taktična. Na srečo mi je naposled uspel zmagoviti met za vazari,« se je svoje krstne zlate lovorike na tovrstnih turnirjih veselila 21-letna judoistka kluba Z'dežele Sankaku, ki je že v soboto zjutraj slutila, da bi to lahko bil njen dan. »Že ko sem vstala, sem imela dober občutek. Da sem odlično pripravljena, sem se prepričala tudi na ogrevanju. V tekmo sem se zato podala sproščeno in hkrati napadalno,« je zaupala Klara.

Z enim očesom je pogledovala tudi k polsestri Ani in stiskala pesti zanjo. »Ker je dosti lažja od večine tekmic, me je vedno tudi malce strah, da je ne bi katera poškodovala,« je priznala mladinska evropska prvakinja iz Maribora '17.
 

Napeto spremljala Klarino pot na vrh


Tudi Velenškova je – ko ni bila na tatamiju – napeto spremljala Klarine zmagovite predstave. »Bila sem živčna, med njenimi dvoboji sem se potila skoraj tako, kot da bi se borila sama,« je zaupala Velenškova, ki je bila boljša od Rusinje Ane Guščine (10:0), Portugalke Rochele Nunes (7:0) in Belorusinje Marine Sluckaje (10:0). Izgubila je le s poznejšo zmagovalko – Ukrajinko z azerbajdžanskim potnim listom Irino Kindzerska (0:10).
Ana Velenšek (desno) je v dvoboju za bronasto kolajno ugnala Belorusinjo Marino Sluckajo. FOTO: AFP
Ana Velenšek (desno) je v dvoboju za bronasto kolajno ugnala Belorusinjo Marino Sluckajo. FOTO: AFP


Kot je pojasnila naša judoistka, Kindzerske, ki je od nje težja za kar 50 kilogramov, niti premakniti ni mogla, medtem ko je bila pri drugih njena taktika uspešna. »Poskušala sem utruditi tekmice, jih spraviti na tla in v parterju izkoristiti svoje prednosti. To mi je, če odmislim polfinale, dobro uspevalo,« je razložila 27-letnica iz Šmartnega v Rožni dolini, prav tako kot Apotekarjeva varovanka celjskega strokovnjaka Marjana Fabjana.

A v Izraelu je dekleti, ki sta osvojili dragocene točke v kvalifikacijah za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, kot trener vodil njegov pomočnik Mirko Šindič. »Povsod ne morem biti zraven, Mirku pa popolnoma zaupam,« je omenil Fabjan, seveda zadovoljen s tem, kar sta v Tel Avivu prikazali Klara in Ana.

Komentarji: