Pomlajeni, prevetreni, a v zmagovitem ritmu

Odbojkarji Maribora pod taktirko Sebastijana Škorca uspešni že tretjič zapovrstjo, tokrat proti Calcitu Volleyju.

Objavljeno
04. december 2017 12.00
Posodobljeno
04. december 2017 12.00

Ljubljana – Izjemno izenačenost moškega odbojkarskega DP je najbolj zgovorno potrdilo sobotno 9. kolo, v katerem je novinec iz Črnuč na gostovanju ugnal zasedbo Salonita. Hoče so se pet nizov trdovratno upirale Panviti Pomgrad, do presenetljive zmage pa se je dokopal tudi Maribor, ki je finalistu zadnjih nekaj sezon Calcitu Volleyju oddal en sam niz.

Kljub vsem težavam in smoli v prvih mesecih sezone se je mariborski kolektiv znašel v lepem zmagovalnem ritmu, pa čeprav ima enega najmlajših kadrov v ligi – polovica fantov je namreč stara 21 let ali manj. Za nameček je moštvo v primerjavi s prejšnjo sezono popolnoma prevetreno (v udarni postavi sta ostala le sprejemalec Vasja Plesec in bloker Filip Uremovič), ravno tako mu niso prizanašle niti poškodbe. Tako se mora trener Sebastijan Škorc že lep čas znajti brez prvega korektorja Jerneja Detela, ki se je poleti vrnil iz Murske Sobote. »Česa podobnega res še nisem videl: pri poskusu bloka mu je udarec žoge vrgel mezinec iz sklepa, strgal kožo in vezi, k sreči pa ni ničesar zlomljenega, tako da upamo, da se nam bo lahko pridružil že januarja,« poudarja Škorc.

Trenutno Maribor igra brez klasičnega korektorja in s tremi sprejemalci, še najmanj dela pri sprejemu načrtno opravi mladi Alan Košenina, ki se je v dvoboju s Calcitom zato toliko bolj izkazal v napadu – z 22 točkami in 48-odstotno uspešnostjo. A tudi tu nastopi težava. »Alan bi moral že konec tega tedna na operacijo stopala, saj že nekaj dvobojev nastopa pod tabletami, a so mu jo prestavili na 20. t. m. Upam, da bo lahko stisnil zobe še na teh nekaj tekmah, nato dva, tri mesece ne bom mogel računati nanj,« poudarja nekdanji dolgoletni reprezentančni libero, ki ima kot rezervno opcijo za korektorski položaj na klopi še vedno tudi Staša Virtiča.

Nenadejana zmaga nad Kamničani je za Maribor spodbuda, da je – kljub vsem težavam – na pravi poti, nagrada za trdo delo, pa tudi dokaz prave kemije v ekipi. Toda ... »Nobene evforije ni, ne letimo po zraku, temveč ostajamo z nogami na realnih tleh. Vemo, da nas čaka trdo delo, ambicije se niso povišale kar čez noč. Ostati moramo stvarni in v okvirih, ki smo si jih postavili pred sezono, ne bi pa bili pravi športniki, če ne bi šli v vsakem dvoboju na zmago,« opozarja Škorc, ki se želi najprej prebiti v modro skupino, nato pa poskusiti napredovati še do polfinala. Pot ne bo lahka, kajti »v tej sezoni je liga kakovostna in izenačena, kot že dolgo ne, presenečenja se vrstijo, izstopa le ACH Volley, sicer pa so v prednosti ekipe z daljšo klopjo.«

Posebna zgodba pri Mariboru sta podajalca. Oba – Uroš Planinšič in Primož Mejal – sta novinca, oba sta stara rosnih 19 let, a oba sta tudi med najobetavnejšimi v državi. »Z njima bo treba še posebej delati, saj predstavljata 'možgane' ekipe, vemo pa, da podajalci dozorijo šele pri 25 letih. Veseli me, da napredujeta iz dneva v dan,« dodaja 43-letni »Škoro«, ki dosledno skrbi za pravo trenersko vitalnost, včeraj smo ga, denimo, ujeli tik po dopoldanskih 10 km teka. Ne skriva zadovoljstva, da se srbska okrepitev, sprejemalec Miomir Crnjanski, po ogromnih težavah (predvsem zdravstvenih) z začetka sezone zdaj vendarle sestavlja in bo skupaj z Vasjo Plescem in liberom Tinom Vrablom z izkušnjami vlekel naprej tudi mlade soigralce. Crnjanski je Calcitu primazal kar 27 točk. Že v soboto pa Štajerce čaka nov izziv – derbi s Panvito Pomgradom, od katere so bili v uvodnem kolu boljši s 3:2.