Ponomarenko Janićeva po kolajnah: »SP ostaja glavni cilj sezone!«

Špela Ponomarenko Janić se je izkazala z dvema odličjema na EP v mirnih vodah na Poljskem.

Objavljeno
17. julij 2017 10.02
OI
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Plovdiv - Nedelja je bila zelo uspešen dan za slovenski kajakaški šport. Na evropskem prvenstvu na mirnih vodah v Plovdivu je bila pri obeh osvojenih medaljah udeležena tudi Špela Ponomarenko Janić, ki je bila srebrna z Anjo Osterman v dvojcu na 500 in bronasta v enojcu na 200 metrov. A njen prvi cilj kljub lepemu uspehu ostaja SP v Račicah.

»Bilo je malo drugače kot na treningu, ko ni podelitev in ceremonij. Počitka pa skoraj ni bilo, tudi razveslavanje je bilo slabo, zato me je malo skrbelo, kako bo to videti. Na koncu me je morda malo zmanjkalo na 200 metrov, a je bilo dovolj za medaljo tudi v enojcu in za tretje mesto,« je dogajanje v odločilnih urah strnila dobitnica dveh medalj.

Obe sta ji enako pomembni, težko bi se odločila, ali je ljubša posamična ali tista iz dvojca. »Težko rečem, katera je bolj pomembna. Obeh se zelo veselim. V K-2 je prišla po drugi skupni tekmi in za sedanjo pripravljenost je skorajda perfektna. Se že veselim treningov do SP, da vidim, koliko sva še sposobni napredovati,« je prepričana v svetlo prihodnost naveze z Ostermanovo. »Šele drugo tekmo veslava skupaj, nisva še tako usklajeni. Start še ne gre najbolje, ko pa prideva v ritem, stopnjujeva do konca in ponavadi dobro veslava v drugem delu,« je o dvojcu še dejala srebrna v tej disciplini.

V njeni drugi dirki so odločale stotnike. O zmagi štiri, o tretjem mestu, ki ga je na koncu osvojila sama, pa sedem. Ponomarenko Janićeva je bila vesela, da je končno tudi ona imela nekaj sreče in je bila na pravi stani igre stotink.

»Dvakrat sem zlato izgubila še za manj, kot sem tokrat dobila medaljo. Danes sem te stotinke še kako potrebovala, na koncu sem imela že trde roke. Upam, da bo na SP boljši razpored in da bo več časa med obema dirkama, ker si želim nastopiti na obeh,« je dejala o tesnem razpletu svoje druge tekme.

Zadnji dan EP je vse udeležence nekoliko presenetilo vreme. Namesto sonca in vročine jih je pričakal močan naliv, kar pa ni izgovor, pravi dobitnica dveh medalj. »Prvi dan je bilo 40 stopinj, zdaj 15. Morda je bila bolj moteča ta razlika. V dvojcu si tako ali tako moker, bila sva namazani s kremo, ni naju zeblo. Odveslali vsa po najboljših močeh, to je šport zunaj in tudi treniramo v vseh razmerah. Takšne stvari nas ne motijo,« pravi Ponomarenko Janićeva.

A čeprav ima iz Plovdiva dve medalji, sezona še ni končana. Pravzaprav je bila Bolgarija le ogrevanje pred zanjo prvo tekmo sezone, svetovnim prvenstvom, ki se bo začelo čez pet tednov. »Meni je SP vsako leto glavni cilj sezone. Vsa preostala tekmovanja so vmesne postaje. Letos gre meni ali pa nama odlično. Na vseh tekmah, na katerih sem nastopila, sem osvojila medalje in upam, da se bo ta trend nadaljeval tudi na SP v Račicah,« o najpomembnejši tekmi sezone razmišlja slovenska kajakašica.