Poseben izziv nove veleposlanice

Med prvimi nalogami Ane Polak Petrič bo na Japonskem ustrezna priprava na olimpijske igre 2020.

Objavljeno
24. julij 2019 11.49
Posodobljeno
24. julij 2019 12.10
Ana Polak Petrič bo odšla v Tokio 18. avgusta. FOTO Blaž Samec
STA
STA
Ljubljana - Novo slovensko veleposlanico na Japonskem Ano Polak Petrič že v prvem letu službovanja v deželi vzhajajočega sonca čaka eden prijetnejših, pa tudi logistično zahtevnih izzivov: olimpijske in paraolimpijske igre. Nekdanja športnica, slovenska reprezentantka v času športne kariere OI ni izkusila, zato se veseli, da jih bo zdaj lahko v drugačni vlogi. Četudi nekdanja reprezentantka v ritmični gimnastiki in pozneje tudi uspešna mednarodna sodnica v tem športu OI še ni izkusila, pa ji je šport prinesel prvi in tudi edini stik z Japonsko iz prve roke doslej, ko se je leta 1999 kot sodnica udeležila svetovnega prvenstva v Osaki.

Na Japonsko, kjer bo službovala prihodnja štiri leta, ima od takrat lepe spomine, najbolj se ji je vtisnila v spomin pregovorna japonska natančnost, ki je tu nismo bili vajeni, dobro sojenje pa ji je prineslo tudi priznanje Mednarodne gimnastične zveze (FIG). Z družino se v Tokio odpravlja 18. avgusta. Manj kot leto dni za tem, 24. julija 2020, se bodo začele olimpijske igre, ki bodo do 9. avgusta, nato v Tokiu od 25. avgusta do 6. septembra sledijo še paraolimpijske igre.

"Olimpijske in paraolimpijske igre in priprave nanje bodo zagotovo eden največjih izzivov, ki me čakajo v mandatu štiriletnega službovanja na Japonskem. Izziv zato, ker je priprava na tak dogodek za vsako državo naporna, vendar sem prepričana, da nam bo v sodelovanju z različnimi akterji, Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS), vladnimi organi, pristojnimi ministrstvi uspelo to zgodbo narediti uspešno, da bomo Slovenijo japonski javnosti in družbi predstavili na najboljši način," je dejala.

Na vprašanje, v kakšni vlogi bo sodelovalo veleposlaništvo pri OI, je Polak Petričeva poudarila, da je primarna naloga pomoč slovenskim državljanom, če bo treba karkoli v zvezi s konzularno pomočjo in zaščito. "Poleg tega je naša naloga tudi zagotavljanje vseh potrebnih stikov, ki jih bodo naši predstavniki potrebovali. Takrat pričakujemo tudi veliko visokih obiskov, predsednika, ministrov in drugih funkcionarjev, za katere moramo primerno poskrbeti, seveda pa bomo sodelovali tudi pri promocijskih dejavnostih v slovenski hiši, če bo treba, bomo pripravili tudi kaj v veleposlaništvu. Vse naše atome moči bomo usmerili v to, da bomo tiste tedne naredili vse, kar bo treba."

Sama tudi sicer z veseljem spremlja šport in zlasti dosežke slovenskih športnikov. Blizu so ji predvsem gimnastika, košarka, plavanje: "Ker izhajam iz ritmične gimnastike, bi si želela, da bi se končno enkrat v samostojni Sloveniji tudi kakšna slovenska ritmičarka udeležila OI. Mislim, da imamo že za Tokio dobro priložnost, čeprav so kvalifikacije za OI zelo naporne in je število prostih mest v tem športu zelo omejeno," je ocenila in dodala: "V največje veselje bi mi bilo, če bi lahko naslednje leto v Tokiu gostili tudi delegacijo ritmične gimnastike. To bi se še posebej potrudili, da bi naredili kakšen odmeven dogodek, morda z nekdanjo šampionko Alino Kabajevo," je v smehu še dodala 41-letna Ljubljančanka in pripomnila, da si seveda želi, da bi v Tokio prišlo čim več slovenskih športnikov.

Za konec leto dni pred začetkom OI športnikom in vsem navijačem, slovenskim državljanom, ki bodo obiskali Japonsko, polaga na srce, naj dosledno spoštujejo predpise. "To ni kot pri nas ali drugje po Evropi. Japonska je še vedno zelo tradicionalna družba. Če tam pride do kakšnega prekrška ali si osumljen kaznivega dejanja, so postopki veliko strožji kot tu. Seveda pa si želimo, da bi bilo naših navijačev čim več."