Povsod je lepo, najlepše na Soči

Začetek mednarodne kajakaške sezone na slovenskih brzicah.
Fotografija: Vnovič združeni Špela Ponomarenko Janić (levo) in Anja Osterman (desno) želita v Tokio. FOTO: KZS
Odpri galerijo
Vnovič združeni Špela Ponomarenko Janić (levo) in Anja Osterman (desno) želita v Tokio. FOTO: KZS

Kar 26 različnih tekmovalcev in tekmovalk (članskih, do 23 let in mladinskih) se je v letu 2018 povzpelo na zmagovalne stopničke največjih mednarodnih preizkušenj za kajakaše in kanuiste, kar je zelo lep obet za novo sezono, ki se bo začela pri nas. Bovec in Kobarid bosta od 15. do 18. t. m. gostitelja evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah, nato pa bodo priložnost za vnovično dokazovanje dobili tudi šprinterji na mirnih vodah in slalomisti.

Po koncu izbirnih tekem za sestavo članskih reprezentanc morata seznam s skupno 25 imeni potrditi strokovni svet in predsedstvo Kajakaške zveze Slovenije, a njen direktor Andrej Jelenc ne pričakuje zapletov. Z zadovoljstvom poudarja, da je po novih pravilih zasedba kajakašev dobila pravico do dodatnega, četrtega moža na slalomskem EP, ki bo od 29. t. m. do 2. junija v Pauju, saj je Peter Kauzer kot branilec zlate kolajne z lanskega prvenstva v Pragi odprl vrata Žanu Jakšetu. V preostalih treh razredih bo imela Slovenija po tri adute, vrhunec za 12 slalomistov pa bo septembrsko SP v Seu d'Urgellu, saj bo imelo veliko težo pri pridobivanju kvot za OI 2020.

Proti Tokiu odločno pogleduje tudi sedmerica šprinterjev na mirnih vodah, v ospredju pa bodo Špela Ponomarenko Janić, ki se je po rojstvu drugega otroka vrnila v čoln, Anja Osterman in Jošt Zakrajšek. »Špela je bila na izbirnih tekmah zelo hitra, zato lahko optimistično gledava na vnovično združitev moči v dvojcu na tekmah svetovnega pokala, ki se bo začel 30. t. m. v Duisburgu, in najverjetneje tudi avgusta na svetovnem prvenstvu v Szegedu, kjer bi bil cilj uvrstitev do 5. mesta za olimpijsko kvoto. Želeli sva nastopati tudi v posamični konkurenci, toda urnik tekmovanj nama tega ne dopušča. Zato se bova preizkušali še na 200-metrski razdalji, ki je neolimpijska disciplina, a nama bo prinesla dodatne štarte in nadgraditev tekem na 500 m,« razmišlja Anja Osterman, ki je leta 2017 osvojila srebrno kolajno na EP in bronasto na SP v navezi v veliko izkušenejšo Ponomarenko Janićevo.
 

Najmočnejši na svetu


Prvo priložnost za dokazovanje bodo dobili tekmovalci v spustu, ki imajo tudi največje ambicije. Pa ne le zaradi EP na Soči, v zadnjih sezonah so sila uspešni tudi v tujini. Na lanskem SP v Muotathalu v Švici je kajakaš Simon Oven osvojil zlato kolajno v klasičnem spustu, v šprintu je bil najhitrejši kanuist Blaž Cof, Nejc Žnidarčič, Vid Debeljak in Anže Urankar pa so si razdelili vsa odličja med kajakaši in si prilastili tudi zlato v moštveni tekmi.

»Doma je vedno lepo tekmovati, še posebej na Soči, na kateri sem se naučil plavati, veslati in sem odraščal. Na njej sem tudi osvojil naslov evropskega prvaka pred šestimi leti, zato komaj čakam na potrditev dobrih nastopov v pripravljalnem obdobju. Soča je seveda tudi nepredvidljiva, zato bomo odvisni od vremena, saj te lahko v šprintu drago stane vsaka napaka. Od vodostaja bo odvisno, kje bomo imeli štart, a ne glede na vse so visoki cilji upravičeni, saj imamo najmočnejšo reprezentanco v spustu na svetu, čeprav smo izgubili Vida Debeljaka, ki se je preselil na mirne vode,« poudarja Nejc Žnidarčič.

Komentarji: