Pozitivno razmišljanje prineslo najboljšo sezono

Tina Šutej po Maruši Mišmaš druga slovenska atletinja z normo za OI, na SP v Dohi po finale

Objavljeno
13. avgust 2019 15.00
Posodobljeno
13. avgust 2019 15.00
Tina Šutej še nikdar doslej ni skakala tako stanovitno kot v tej sezoni. FOTO: Peter Kastelic/AZS
Varaždin – Na ekipnem evropskem prvenstvu druge lige v Varaždinu so slovenski atleti zbrali štiri zmage, dve posamični in dve štafetni, najbolj odmeven pa je bil vsekakor rezultat Tine Šutej. V skoku s palico je namreč s preskočenimi 470 cm izpolnila normo za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, hkrati izboljšala tudi državni rekord na prostem, predvsem pa potrdila, da je letos zelo dobro pripravljena. Sezona 2019 je namreč njena najboljša doslej.

Tina Šutej je absolutni državni rekord skočila leta 2014 v dvorani v Moskvi (471), v soboto pa je drugič v karieri preletela 470 cm, pri čemer so bile razmere vse prej kot idealne. Kakovostna razlika med tekmovalkami 12 držav je bila namreč tolikšna, da je bila začetna višina že kar neverjetnih 225 cm, na koncu je drugouvrščeno Danko Caroline Bonde Holm premagala za več kot pol metra (405), članica Massa je začela skakati, ko so vse druge že končale (425). Na svoj prvi skok je morala v hudi pripeki čakati dve uri, preden je začela solo tekmo …

»Tega sem že kar navajena z domačih tekem, le na treh mitingih v tujini sem letos imela konkurenco. A s tem se skušam čim manj obremenjevati. Da, ni najbolj prijetno toliko časa čakati na prvi poskus, težava je tudi, ker imaš same zaporedne skoke, če ni nobene tekmice, vmes je resda pet minut časa, a vseeno. Konkurenca pa je tudi dobrodošla, ko si želiš kakšen presežek, ko loviš norme, tedaj so tekmice zaželene,« pravi Šutejeva, pri čemer atleti na tekmovališče ne smejo vnesti elektronskih naprav, tako da si časa denimo ne morejo krajšati s poslušanjem glasbe. Ljubljančanka pravi, da je branje knjige ne bi aktiviralo med tekmo, tako da se bolj posveča sproščanju, v varaždinskem primeru tudi ohlajanju in hidriranju.

Četudi ni imela na Hrvaškem nikakršne konkurence in so bile razmere daleč od idealnih – poleg vročine še veter v prsa in bok –, je izpolnila normo za OI 2020 (470), pred tem pa najprej še državni rekord na prostem (465), pri čemer ga je letos enkrat že popravljala. Na mitingu v Jockgrimu ga je s 463 cm izboljšala po osmih letih, na novega je čakala manj kot mesec dni, za nameček ga je popravila še dvakrat v četrt ure. »Zelo sem vesela, da mi je uspelo povezati dva skoka na 465 in 470 cm, da se nisem telesno in psihično izpraznila na 465, ampak sem zbrala energijo in se osredotočila na normo. To mi pomeni zelo veliko,« je dejala 30-letnica, ki je v Varaždinu kar po vrsti črtala vse zastavljene cilje, od zmage in 12 točk za Slovenijo prek DR na prostem (kjer ji je zaradi zunanjih dejavnikov nekoliko težje skakati) in norme za OI. A glede na razmere je jasno, da lahko poseže še višje, letos je odlično pripravljena, potem ko je normo za SP v Dohi (456) izpolnila že v dvoranskem delu sezone, jo je na prostem preskočila še šestkrat.


Še deset centimetrov višje?


»Prvi del sezone sem tekmovala odlično, vsekakor je to moja najboljša sezona doslej, a pripravljena sem še za boljše rezultate. Mislim, da lahko na neki normalni tekmi z dobrimi razmerami preskočim 480,« je prepričana Šutejeva, ki nastope na višji ravni in veliko stanovitnost pripisuje več dejavnikom. »Bazični treningi so bili res dobri, naredila sem vse, kar smo načrtovali. Nobenih težav s poškodbami ni bilo, malce smo popravljali tehniko, odpravljali majhne napake, z dobrimi treningi pa se je spremenil tudi način razmišljanja. Bolj sem si začela zaupati, v prejšnjih sezonah sem se pred tekmami pripravljala na to, da mi določen rezultat ne bo uspel, zdaj tega ni, veliko bolj pozitivno sem naravnana. Ne razmišljam več, kaj bo, če nečesa ne dosežem, ampak kako bom preskočila določeno višino. To je gotovo ena ključnih stvari, seštevek vsega naštetega pa botruje boljšim letošnjim rezultatom,« razkriva naša atletinja, ki je velik napredek dosegla pod vodstvom trenerja Milana Krajnca, s katerim zdaj sodelujeta tretje leto.

S 470 cm se je Šutejeva zavihtela na 14. mesto svetovne lestvice, njen pogled pa že sega proti SP v Dohi. »Cilj bo vsekakor finale, vem, da sem to sposobna doseči, želim pa si tudi skočiti višje od 470 cm. Sicer bom poskušala že prej, saj me čaka še nekaj nastopov, a če mi ne bo uspelo, bo za Doho absolutni državni rekord vsekakor cilj,« še dodaja za zdaj druga slovenska atletska potnica na OI, potem ko si je nastop v Tokiu že pred časom zagotovila Maruša Mišmaš na 3000 m z zaprekami.