Praznik formule brez koncertov in 50.000 nočitev

Na avstrijskem Štajerskem veseli, ker bodo pripravili uvodni dirki sezone, toda veliki izgubi se ne morejo izogniti.

Objavljeno
19. junij 2020 11.53
Posodobljeno
19. junij 2020 11.53
Nova sezona svetovnega prvenstva formule 1 se bo začela na avstrijskem Štajerskem. FOTO: Albert Gea/Reuters
STA
STA
Dunaj - Avstrijski del Štajerske se vneto pripravlja na uvodni dve dirki sezone svetovnega prvenstva v formuli 1, ki bosta 5. in 12. julija. Približno 80 odstotkov hotelskih kapacitet je že zasedenih, so sporočili organizatorji, večinoma z osebjem F1. Ker pa kampi okrog prizorišča zaradi nevarnosti koronavirusne pandemije ostajajo zaprti, bodo izgubili okoli 50.000 obiskovalcev.

Dirki F1 bosta v primerjavi s prejšnjimi leti brez zabav, koncertov in drugih spremljevalnih prireditev ob robu tekmovanja. Za turistično združenje skoraj 50.000 izgubljenih nočitev pomeni minus približno 35.000 evrov zgolj s turističnimi taksami, toda skupna izguba v regiji je še precej večja; šteli jo bodo v milijonih evrov.

A ne glede na to so prebivalci regije zelo veseli, da prihaja formula 1 v zaporedju dveh dirk na Spielberg, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejala direktorica turističnega združenja Manuela Machner. »Najhujši udarec za prebivalce pa je prepoved obiska gledalcev. V regiji imajo bencin v krvi in so odrasli z motošportom. To jih zelo boli,« je še dejala Machnerjeva.