Prepirljivca sta zamrznila vojno, da bi ugnala Marqueza

Andrea Dovizioso in Jorge Lorenzo pred VN Češke v motociklizmu nista skrivala medsebojnega prezira, vendar sta Ducatiju prinesla dvojno zmago
Fotografija: Simbolična prispodoba razmer pri Ducatiju, Jorge Lorenzo (desno) je »zahrbtno« napadel Andreo Doviziosa. Foto AFP
Odpri galerijo
Simbolična prispodoba razmer pri Ducatiju, Jorge Lorenzo (desno) je »zahrbtno« napadel Andreo Doviziosa. Foto AFP

Brno – Napetost med Andreo Doviziosom in Jorgejem Lorenzom je v zadnjih tednih dosegla vrelišče, ki pa je očitno koristilo Ducatijevima adutoma. Na VN Češke sta, podobno kot pred dvema mesecema v Mugellu, doseglo dvojno zmago, ki je imela še žlahtnejši lesk, saj sta bila tokrat kos vsem napadom Marca Marqueza. Branilec svetovnega naslova je v Italiji padel že v šestem krogu, v svojem stotem nastopu v razredu motogp se je boril kot lev do zadnjega metra.

Ducatijev tabor je včeraj deloval kot srečna družina, kar pa je po vsem izrečenem med njegovima zvezdnikoma bržkone le zatišje pred novo nevihto. Športni direktor moštva Paolo Ciabatti je priznal, da se je pred dirko pogovoril z obema prepirljivcema, a hkrati ni bil prepričan, ali ne grozi ponovitev letošnjega Jereza. Tam sta se ob medsebojnem prehitevanju zapletla v trčenje in padla sedem krogov pred koncem, v Brnu sta bila precej previdnejša in tudi uspešnejša.

»Pred dirko sem zabičal obema, naj zakopljeta bojno sekiro in naj se pri javnih nastopih ne omalovažujeta. Bila sta kos nalogi tako med nastopom kot po njem, saj sta si športno izmenjala čestitke,« je potrdil Ciabatti, ki si je še v petek pulil lase, ko je prebiral Lorenzovo izjavo, da je Dovizioso obseden z njim in da se že desetletje trudi razvrednotiti njegove dosežke. Njuno rivalstvo je v Brnu ostalo v športnih okvirih. Oba sta bila dovolj hitra in spretna, da se nista preveč ovirala med seboj, čeprav Lorenzo v zadnjih krogih ni skrival želje, da bi prehitel Doviziosa. Toda hkrati je imel ogromno dela z branjenjem drugega mesta pred Marquezom.

Po drugi zmagi v sezoni (najhitrejši je bil še na uvodni preizkušnji sezone v Katarju) in deseti v enajstih sezonah v razredu motogp Dovizioso razumljivo ni skrival zadovoljstva. Še posebej, ker je bil najprepričljivejši že v kvalifikacijah in si prislužil prvi štartni položaj. Pred tem se je na Češkem le enkrat povzpel na zmagovalni oder v kraljevski konkurenci, od takratnega drugega mesta pa je minilo že sedem let.
 

Dovizioso: Jorge je poseben


»Pričakoval sem, da bom hiter, vendar ne tako, kot mi je slednjič uspelo. Današnji nastop je bil popoln. Vsi smo imeli težave zaradi hitre obrabe zadnjih gum, zato smo morali voziti nekoliko bolj 'nežno' kot običajno. Imel sem občutek, da drugi ne pritiskajo do skrajnih meja možnega, kot sem to počel jaz. Nenehno sem moral prilagajati strategijo, saj je bil dvoboj s Jorgejem nenavaden. Običajno se bitka najbolj zaostruje pri zaviranjih na ovinkih, on pa je najbolj napadal v ravnih odsekih. Jorge je dober, a nekoliko poseben človek in včasih se po nepotrebnem razburi, ker ne razume okoliščin. Nikakršnih težav nimam z njim in tudi on jih ne bi smel imeti z menoj. Skupaj se lahko veseliva, da naju že prihodnjo nedeljo čaka dirka v Avstriji, ki sodi med Ducatijeve domače terene,« je poudaril Lorenzo.

Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima, si je verjetno obetal Marquez po vsem izrečenem v Ducatijevem moštvu, toda stari rek se je na koncu obrnil v Doviziosovo korist. Unovčil je hudo bitko med njegovima španskima zasledovalcema, ki jima je po nizu prehitevanj za drugo mesto zmanjkalo časa za preboj v ospredje. »Dva kroga pred ciljem ni veliko manjkalo, da bi me Marc ugnal, a sem nekako odbil njegov napad. Toda eden z drugim sva imela toliko dela, da nama je Dovi ušel. Potreboval bi dodaten krog ali dva, da bi se lahko osredotočil nanj in ga poskusil ujeti. Če bi mu uspelo, bi bil še toliko srečnejši, a dvojna zmaga veliko pomeni za Ducati,« se je sprijaznil Lorenzo, prav tako Marquez: »V Brno, kjer imam običajno težave, sem prišel s prednostjo 46 točk na razpredelnici SP, zapuščam ga s +49, čeprav sta bila Ducatija tokrat premočna pri pospeševanjih. Kako naj bom nezadovoljen, čeprav je tretje mesto zame najslabša letošnja uvrstitev v dirkah, ki sem jih dokončal?«

Komentarji: