Pričakovan poraz odbojkaric

Za Slovenijo je bila ob uvodu v EP domača Poljska premočna.

Objavljeno
23. avgust 2019 22.47
Posodobljeno
23. avgust 2019 23.06
Iza Mlakar je na premieri prispevala največ točk za Slovenijo. FOTO Tadej Regent/Delo
STA
STA
Lodž - Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je po pričakovanju izgubila prvo tekmo skupine B evropskega prvenstva. V Lodžu jo je s 3:0 (12, 22, 23) premagala domača reprezentanca.

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je s pričakovanim porazom odprla evropsko prvenstvo. V Lodžu je proti favorizirani Poljski, precej višji ekipi, pokazala dva obraza. V prvem nizu je bilo videti, da ne bo mogla nuditi enakovrednega odpora, slabo je igrala tudi na začetku tretjega niza, v preostalih obdobjih pa je vendarle pokazala, da zna igrati in bi lahko z nekaj več zbranosti iztržila vsaj kakšen niz.

Slovenske odbojkarice so napovedovale boj za presenečenje, a začetek je pokazal, da so bile te napovedi bolj hrabrenje samega sebe kot realnost. Izbranke Alessandra Chiappinija, ki v postavi ni poskrbel za kakšna presenečenja, so tekmo začele prestrašeno, v krču, kar so Poljakinje znale izkoristiti. S serijo točk blokerk so prišle do vodstva z 8:3, Slovenkam se je po bloku Saše Planinšec še uspelo približati na 8:6, toda sledila je nova serija napak, po napaki Mlakarjeve je bilo na semaforju že 11:6. Chiappinijevi ekipi niso pomagali ne odmori ne menjave, gostiteljice so le večale vodstvo in niz mirno pripeljale do konca.

A drugi niz je bil drugačen. Slovenke so stabilizirale sprejem, se popravile tudi v drugih elementih, tako da so gledalci videli enakovreden boj. Na začetku so gostje celo vodile, zadnjič po točki Mlakarjeve za 8:7. Vse do končnice Poljakinjam ni uspelo pobegniti, po dveh blokih slovenski korektorici Mlakarji pa so vendarle povedle z 21:17. Toda tekmice se niso hotele predati, približale so se na 22:21, Lana Ščuka je imela celo priložnost za izenačenje, toda žogo je poslala izven igrišča. Mlakarjeva je ekipo še enkrat popeljala do točke zaostanka, a nato sta bili usodni dve napaki.

Začetek tretjega niza je napovedoval preslikavo prvega. Poljska si je hitro priborila vodstvo, pri izidu 15:6 je že bilo videti, da je odpor Slovenk končan. A menjave podajalke, v igro je vstopila Sara Najdič, se je spet pojavilo nekaj upanja. Zaostanek se je najprej znižal na štiri točke, nato so Slovenke s servisi Najdičeve skoraj tudi izničile zaostanek 18:24, pri obrambi zadnje, šeste zaključne žoge tekmic je Mlakarjeva v protinapadu poslala žogo v out.

Slovenke se bodo v drugi tekmi v soboto ob 18. uri pomerile z Belgijo.

Za Slovenijo so točke prispevale: Grudina 4, Vovk 4, Mlakar 15, Najdič 1, Ščuka 7, Eržen 1, Planinšec 10 in Potokar 1.