Prihodnje leto 2,6 milijona evrov več

Slovenski šport bo v letu 2020 dobil več denarja od ministrstva za šport in Fundacije za šport kot letos.
Fotografija: Predsednik OKS Bogdan Gabrovec, olimpionik Miro Cerar in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo že obirajo prve sadove tvornega sodelovanja. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Predsednik OKS Bogdan Gabrovec, olimpionik Miro Cerar in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo že obirajo prve sadove tvornega sodelovanja. FOTO: Leon Vidic/Delo

Končno dobre vesti za slovenski šport, ko je v njegovo financiranje vmešana politika. Včeraj je predsednik sveta Fundacije za šport (FŠ) Aleš Remih napovedal, da bosta jutri, v petek, v Uradnem listu objavljena dva razpisa za sofinanciranje športnih programov in za sofinanciranje športnih objektov in površin za šport v naravi v letu 2020. Skupno bo na voljo 8,5 millijona evrov, kar je 800.000 evrov več od lanskega razpisa.


Če bi ukinili še davek na srečke ...


»Največji delež sredstev bosta prek koncesijskih dajatev prispevali Loterija Slovenije in Športna loterija. Glede na trend naraščanja koncesijskih dajatev si želimo, dsa bi lahko v prihodnje razpisali še večji znesek in s tem še izdatneje pomagali našim športnim organizacijam. Hkrati si želimo tudi, da bi k temu pripomogla država. prepričan sem, da bi lahko brez težav to storila z ukinitvijo 10-odstotnega davka na srečke, ki je bi leta 2013 uveden kot interventni zakon,« je pojasnil Aleš Remih. V šestih letih je bil tako šport prikrajšan za 9 milijonov evrov.


Premiki na bolje tudi drugje


Medtem smo pridobili neuradne podatke, kako bo šport v prihodnjih dveh letih podprlo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Tudi tu gre na bolje. Letos je iz državnega proračuna za šport namenjenih 20.194.745 evrov, za leto 2020 je v načrtu povišica, za šport bo resor ministra Jerneja Pikala namenil 21.994.259 evrov, za leto 2021 pa bo znesek še narasel, na 22.462.369. To je sicer še daleč od realnih potreb in najbolj optimističnih pričakovanj v krogu Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ), a se je pri financiranju po dolgih letih vendarle vsaj malce premaknilo na bolje. Državni proračun bo sprejet predvidoma novembra.



Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je izrazil zadovoljstvo, ker se se v odnosu na relaciJI politika-šport premika na bolje tudi na drugih področjih. Tako bodo na ministrstvu za infrastrukturo priskočil na pomoč pri prevozu kategoriziranih športnikov, starih od 14 do 18 let, na treninge in tekme. S tem bo do državne subvencije upravičenih 3632 mladih upov.

Na področju zdravstva jer dosežen nov sporazum, saj bodo preventivni zdravstveni pregeldi v izbranih ustanovah zagotovljeni še za nadaljnjih 2000 športnikov. In tretje s področja šolstva: športna vzgoja se na velika vrata vrača na univerze, po novem jo bodo na vseh fakultetah uvedli kot obvezen predmet.

Preberite še:

Komentarji: