Priložnost dobila tudi 16-letnica

Slovenske odbojkarice so kljub nihanjem brez oddanega niza na gostovanju odpravile Islandijo.
Fotografija: Priložnost je dobila tudi komaj 16-letna Žana Zdovc Sporer. FOTO: CEV
Odpri galerijo
Priložnost je dobila tudi komaj 16-letna Žana Zdovc Sporer. FOTO: CEV

Kopavogur – Slovenske odbojkarice tudi po drugem dvoboju kvalifikacij za EP 2019 ostajajo neporažene. Česa drugega po današnjem gostovanju na Islandiji niti ni bilo pričakovati, saj je na nasprotni strani mreže stala reprezentanca, ki v mednarodnem merilu ne pomeni ničesar. A se je znova pokazalo, da so ravno tovrstne tekme lahko najzahtevnejše.

Že dejstvo, da se je na tribunah dvorane v Kopavogurju zbralo vsaj toliko bučnih gledalcev kot v prejšnjem domačem dvoboju Slovenk proti Izraelu v mariborskem Taboru, je nakazovalo, da se bodo gostiteljice tekme lotile skrajno nabrušeno in motivirano, saj so za nameček tudi popravljale klavrn uvodni vtis, ko so proti Belgijkam ulovile – reci in piši – zgolj 22 točk v treh nizih, v prvem pičle štiri. Tedaj so vse, kar se jim je posrečilo, dosegle s četrtinsko uspešnim napadom, pri bloku in servisu jih domala ni bilo.


Odpraviti nihanja


Bržkone so izbranke Alessandra Chiappinija v dvoboj vstopile s podzavestnim prepričanjem, da je njihova gladka zmaga samoumevna. Začetek je bil zato zakrčen, Islandija je še pri drugem tehničnem odmoru vodila s 16:12, nasmihala se je senzacija. Tedaj je slovenski selektor na parket poslal sprejemalko Anito Sobočan, v napadu in pri začetnem udarcu (dva asa zapored) pa se je razigrala vnovič ena najboljših na parketu (ob Pii Blažič), blokerka Tina Grudina. V drugi polovici niza so gostje povsem zagospodarile in vknjižile delni rezultat 11:1.

Drugi in tretji niz sta bila podobna. Slovenke – priložnost za dokazovanje so dobile vse, tudi 16-letna Žana Zdovc Sporer – so bile, ko so zavihale rokave, vsaj dva razreda boljše, privoščile pa so si preveč mrkov, ki so jih fanatično borbene gostiteljice izkoristile odprtih rok. Takšnih nihanj si v sredo, na gostovanju pri favoritinjah skupine A Belgijkah, ne bodo smele privoščiti. Islandčanke so bile včeraj kar 41-odstotno uspešne v napadu, a so v isti sapi zmogle en sam as in niti enega bloka, medtem ko so gostje preluknjale njihov sprejem s kar 12 neubranljivimi servisi. Točke so prispevale: Blažič 12, Grudina 10, Mlakar 8, Pintar 7, Vovk in A. Jerala po 5, Najdič 3, Zdovc Sporer in Bračko po 2, Sobočan 1.

»Lahko smo zadovoljni, saj smo na Islandijo prišli po zmago s 3:0, veseli pa me, da smo lahko priložnost za igro ponudili tudi vsem najmlajšim igralkam v že tako mladi ekipi. Pokazale so mi, da nam bodo v trenutku, ko jih bomo potrebovali, na voljo. In tudi zavoljo izkušenj, ki so jih ta dekleta dobila, je bil dvoboj za nas zelo pomemben,« je črto pod tekmo potegnil Chiappini.
 

Komentarji: