Pripravljen je šokirati svet!

Andy Ruiz ml. proti britanskemu šampionu Anthonyju Joshui načrtuje eno od največjih senzacij v zgodovini težke kategorije.

Objavljeno
01. junij 2019 10.55
Posodobljeno
01. junij 2019 11.54
Andy Ruiz (desno) opozarja, naj ga Anthony Joshua nikar ne podcenjuje. FOTO: Reuters
Ljubljana – Ameriškemu boksarju mehiškega rodu Andyju Ruizu ml., ki ima v svoji profesionalni statistiki kar 32 zmag (21 s k. o.) in le en poraz (pred tremi leti je tesno po točkah izgubil z Novozelandcem Josephom Parkerjem), pred obračunom s še neporaženim britanskim šampionom Anthonyjem Joshuo (22 zmag, 21 s k. o.) ne pripisujejo prav nobenih možnosti za uspeh.

Toda »Uničevalec«, kakor tudi kličejo 29-letnega Kalifornijca, je danes ponoči v newyorškem Madison Square Gardnu trdno odločen upravičiti svoj vzdevek in uničiti le mesec mlajšega Angleža, čigar korenine segajo v Nigerijo. Tiste, ki ga podcenjujejo, opozarja, da bo pripravil eno od največjih senzacij v zgodovini težke kategorije.

»Za ta dvoboj sem garal vse življenje in vzel bom, kar si za zdaj še lasti Anthony,« je poudaril Ruiz ml. ter svoj pogled uperil proti prvakovim šampionskim pasovom združenj WBA, WBO in IBF (tega si je sicer pred slabimi desetimi leti v velterski kategoriji lastil tudi Trdobojec Dejan Zavec). Niti najmanj ne dvomi, da bo Joshui pokvaril načrtovano veselico ob ognjenem krstu, kar zadeva obračune v ZDA.

»Pripravljen sem šokirati svet!« je še pribil Uničevalec. Da bo zmagal, je kakopak prepričan tudi njegov trener Manny Robles. »Andy je borec s prav posebnimi značilnostmi, kakršne doslej v težki kategoriji še nismo videli. Ima veliko srce in kot pravi Mehičan obožuje krvavo borbo. Upal bi si ga primerjati z boksarji, kot so Oscar Valdez, Erik Morales in Marco Antonio Barrera, ki so zmeraj dali vse od sebe in pustili srce v ringu,« je trener iz Kalifornije opisal Ruiza ml. in pripomnil, da ima zelo dober občutek. »Skovala sva dobro taktiko in globoko v sebi čutim, da bo to Andyjev večer.«


Namerava se pogovoriti z Wilderjem


Joshua je v zadnjih dneh, zanimivo, več besed kot svojemu tokratnemu izzivalcu namenil ameriškemu zvezdniku Deontayju Wilderju (41 zmag, 40 s k. o., 1 neodločen izid, brez poraza), svetovnemu prvaku po različici WBC, ki je pred dvema tednoma v Brooklynu že v uvodni rundi nokavtiral rojaka Dominica Breazeala (20 zmag, 18 s k. o., 2 poraza).

image
Vse razen zmage Anthonyja Joshue bi bilo veliko presenečenje. FOTO: AFP


Mimogrede: 29-letni Anglež je za Dominicov skalp pred slabimi tremi leti potreboval dosti dlje – kar sedem rund. Wilder, ki je v torek objavil, da se bo še enkrat pomeril s Kubancem Luisom Ortizom (31 zmag, 26 s k. o., 1 poraz), je sicer že večkrat izzval Joshuo.

»V kratkem se nameravam sestati z Deontayjem in preveriti, kako resen je. Velikokrat namreč ljudje pred televizijsko kamero govorijo popolnoma drugače kot nato iz oči v oči,« je dejal britanski šampion, na neuradni svetovni lestvici št. 1, ki se strinja, da bi bil obračun z Wilderjem (št. 2) zagotovo vrhunski.

»To je dvoboj, ki si ga želi videti ves svet, spopad, ki bi prišel na naslovnice časopisov,« je prepričan Joshua, ki kljub vsemu noče prehitevati dogodkov. »Pogosto so boksarji, kakršen je Ruiz, nevarnejši od šampionov à la Wilder ...«