Prireditelji niso prepričani, da olimpijske igre bodo leta 2021

Zdaj na videlo, da je japonski ministrski predsednik Šinzo Abe pri virusu zamudil s preventivnimi ukrepi, saj je po vsej sili hotel, da bi OI pripravili letošnje poletje.
Fotografija: Če OI tudi naslednje leto ne bi bilo, bi to povzročilo kaos že skoraj nerešljivih ugank v športnih koledarjih. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Če OI tudi naslednje leto ne bi bilo, bi to povzročilo kaos že skoraj nerešljivih ugank v športnih koledarjih. FOTO: AFP

Poslabšanje razmer v zvezi z epidemijo koronavirusa na Japonskem je pri prirediteljih olimpijskih iger, ki so jih prestavili za eno leto, povzročilo dvom, ali bo naslednje poletje igre sploh moč izvesti. »Tega v tem trenutku ne morem zagotoviti,« je dejal vodja organizacijskega komiteja Toširo Muto.

Japonska, ki ima najstarejšo populacijo na svetu, ima že več kot 5000 okuženih z novim koronavirusom, japonske oblasti pa poročajo o več kot 100 smrtnih žrtvah.

Pred preložitvijo položaj ni bil tako zaskrbljujoč, opozicija pa premiera Šinza Abeja obtožuje, da je zamudil s preventivnimi ukrepi, predvsem zaradi tega, ker je po vsej sili hotel, da bi igre pripravili letošnje poletje. »Abe je podcenjeval resnost položaja,« so prepričani Abejevi nasprotniki.
 

Vsi možni scenariji


»Da bomo igre izvedli leta 2021, trenutno nihče ne more zagotoviti. Nihče ne ve, ali bomo imeli takrat položaj pod nadzorom ali ne. Sami pa zagotovo nismo tisti, ki bi lahko dali jasen odgovor. Pripraviti se moramo na vse možne scenarije,« meni Muto, ki je potrdil, da bodo stroški prestavitve od dva šest šest milijard ameriških dolarjev.

Potrdil je tudi, da so organizatorji sklenili več zavarovalnih polic, za zdaj pa še ni jasno, ali jih bodo zaradi prestavitve tudi lahko uveljavili.

Komentarji: