Proti asketom, Grbićevi četi in Ngapethu

Odbojka: finalno brušenje forme pred EP čaka slovensko moško reprezentanco ta konec tedna na turnirju v Ludwigsburgu.

Objavljeno
24. september 2015 23.33
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Če bodo slovenski odbojkarji dva tedna pred začetkom težko pričakovanega EP brez prask preživeli tudi močni pripravljalni turnir v Nemčiji, bo kot na dlani, da njihove najambicioznejše napovedi pred odhodom na vrhunec reprezentančne sezone v Varni, ki vključujejo celo preboj v polfinale, niso prepotentne.

Nedavna stožiška dvoboja s trenutno št. 1 svetovne odbojke Brazilijo sta bila predjed, glavni del obroka prihaja ta konec tedna v Ludwigsburgu, saj bodo na nasprotni strani mreže stale tri izbrane vrste, ki se bodo za kolajne borile tudi na EP, na evropski jakostni lestvici pa so razvrščene do sedmega mesta: Srbija (2.), Nemčija (6.) in Francija (7.). Vse tri so letos dosegle že ogromno: Nemci pod taktirko razvpitega selektorja Vitala Heynena – njegove metode dela, ki fante spreminjajo v askete, v odbojkarskih krogih sprožajo hude polemike – so opravili s konkurenco na evropskih igrah v Bakuju, preostala dva tekmeca pa sta se prebila v finale svetovne lige.

Stanje v našem taboru – vsaj kar se zdravniškega kartončka tiče – ni bilo pred velikimi tekmovanji še nikdar tako rožnato kot ravno tokrat. To je še dokaz več, da novi selektor Andrea Giani, obkrožen z ekipo povečini italijanskih strokovnjakov, dobro ve, kaj dela, kar mu priznavajo tudi reprezentanti. S treningi ni pretiraval, ko je ocenil, da ekipa potrebuje počitek, je fantom mirno odmeril nekaj dni prosto. Poškodb ni, kar je bilo pred prejšnjimi EP nedosegljiv ideal, kot zadnja sta se v zasedbo vrnila blokerja Danijel Koncilja in Matevž Kamnik. Zunanjih okoliščin, ki bi majale optimizem, torej ni, zdaj bo mogoče dobiti realen uvid v moč slovenske izbrane vrste, ko je ne pestijo težave.

Da forma še ni na vrhuncu, so si enotni selektorji vseh štirih udeleženk turnirja v Ludwigsburgu. »In prav je tako, saj je težko toliko časa ohranjati igro na najvišji ravni,« je prepričan srbski selektor Nikola Grbić. Z njim se strinja Italijan na slovenski klopi: »Turnir v Nemčiji bo pomembnejši od tekem z Brazilijo, saj smo imeli tedaj za seboj šele dober teden treninga in smo se povečini posvečali telesni pripravi. Želim videti, kako se bodo fantje odzvali na tri zaporedne dvoboje najvišje ravni. Če želimo napredovati, potrebujemo obračune, ki izčistijo razlike med moštvi, ki že igrajo na vrhunski ravni, in tistimi, ki se tja šele prebijajo.«

Stožiški tekmi z Brazilijo sta Gianiju odprli resno dilemo, ki pa verjetno ne bo zamajala njegovega preverjenega recepta. Tedaj so namreč rezervisti pokazali dosti več (predvsem volje in želje) kot udarna sedmerka, ki pa očitno ni izgubila selektorjeve podpore. Tako bo skušal v Nemčiji dokončno izbrusiti najboljšo postavo, kar jih slovenska odbojka premore, a v preteklosti očitno ni bila dovolj dobro vódena, da bi zmogla odločilen korak naprej. Če ga ne bo niti v Varni, je problem bržkone globlji.