Prvak nič več najstnik, ampak mož, ki zna reči ne

Ob Gajserjevem naslovu v Imoli: Kot bi bili na veliki nagradi Slovenije. Timov oče na dirko z lastnim helikopterjem.
Fotografija: Tim Gajser je prvič postal svetovni prvak pred tremi leti v ZDA, tokrat pa se je naslova razveselil v naši zahodni soseščini. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Tim Gajser je prvič postal svetovni prvak pred tremi leti v ZDA, tokrat pa se je naslova razveselil v naši zahodni soseščini. FOTO: Matej Družnik

Če so se še v petek na kultnem dirkališču formule ena v Imoli pogovori sukali o smrti legendarnega Ayrtona Senne pred 25 leti na tej stezi, je danes v ospredje stopila vesela tematika: naslov svetovnega prvaka Tima Gajserja v motokrosu.

Uspeh 22-letnega šampiona so pospremile slovenske zastave, bakle, motorne žage, šampanjec, smeh, pa tudi solze sreče. Vsak si je želel svoj košček haloškega asa.

»Zjutraj še morda ni bil živčen, izvedel je normalno svoj ritual. Preden se je podal na štart, pa je bilo okrog njega veliko pozornosti in verjetno je začel dojemati, da je to – to. Gotovo si je globoko v sebi malo psihično zapletel situacijo, a se je na koncu vse sestavilo,« je pripovedoval Timov brat Nejc, eden od njegovih mehanikov, presrečen za osvojeno lovoriko.



Gajserjev uspeh je spremljal tudi oče Bogo, s katerim sta se letos sicer poslovno razšla (sodelujeta še na kakšnem treningu), v Imolo je priletel s svojim zasebnim helikopterjem, brata je na prizorišču glasno spodbujala tudi sestra Alja.

Tudi za Timovo spremljevalko Špelo (v sredini) je bila ta nedelja prav posebna. FOTO: Matej Družnik
Tudi za Timovo spremljevalko Špelo (v sredini) je bila ta nedelja prav posebna. FOTO: Matej Družnik


Pozitivno napetost je pred dirko čutila Timova izvoljenka Špela. »Zadnji dve leti za naju nista bili lahki. Od začetka leta 2019 pa se je veliko spremenilo, sploh za Tima. Odrasel je, postal je moški, zna reči ne, zna se postaviti zase. Značajsko pa je vseskozi enak, niti ena zmaga ga ni spremenila, vedno je prizemljen in prijazen do navijačev,« je ponosna na izbranca. Timov uspeh je v Imoli spremljala tudi njegova mama, s katero sta po več kot desetih letih obnovila stike.
 

Na vsakem koraku slovenski jezik


Danes se je na kultnem dirkališču formule ena, ki so ga zasedli najboljši motokrosisti na svetu, zdelo, kot bi bili na VN Slovenije. Na vsakem koraku slovenski jezik in slovenske zastave, vsi so dihali za in z Gajserjem. Andreja iz Komende se je pred dirko sprehajala po paddocku, pritiskala na sprožilec fotoaparata in zbirala podpise dirkačev.



»Rada fotografiram, delam pa si tudi zbirko dresov, doma jih imam 62, ne le iz razreda MXGP, tudi iz drugih, jih je pa težko dobiti,« je razkrila sogovornica, oblečena v Gajserjevega.

Oče Bogo ni skrival ponosa ob novem podvigu sina Tima. FOTO: Matej Družnik
Oče Bogo ni skrival ponosa ob novem podvigu sina Tima. FOTO: Matej Družnik


Štiri leta je imela, ko jo je oče prvič peljal na motokrosistično dirko in odtlej zvesto spremlja to panogo. V živo si je ogledala šest oziroma sedem dirk v MXGP. »Luštno je!« je bila navdušena. Gajserjeve dobro pozna, so družinski prijatelji. »Financirali so mi operacijo oči. So taki srčni ljudje, zelo prijazni, Tim je umirjen, preprost fant,« je dejala njegova navijačica, ki se je v Imolo pripeljala iz Ljubljane. »Prišli smo z dvema avtobusoma, okrog 110 nas je,« je pripovedovala.
 

Dve uri pred dirko delil avtograme


Suzana iz Kozjega je ravno izstopila iz množice tistih, ki so prejeli Timov avtogram. Haloški as si na vsaki dirki vzame čas za navijače. Podpise je delil dve uri in pol pred prvo vožnjo. »Sem bolj oboževalka motogp, kolega pa prisega na motokros in nas je družinsko povabil zraven. Prvič sem na dirki, fenomenalno je!« je razkrila.

Pet se jih je na pot proti Imoli z avtodomom podalo že v četrtek, naredili so si mini počitnice, se ustavili v San Marinu, Riminiju in Veroni. »Za piko na i pa še v Imoli pozdravili svetovnega prvaka,« je kolegico dopolnil Janko in dodal, da občuduje najboljše motokrosiste na svetu, kako vozijo in skačejo.



»Izgleda zelo preprosto, a ko poskusiš, vidiš, da je res težko,« je poudaril bencinski ljubitelj, ki je pri 45 letih začel voziti motokros, uživa na 250-kubičnem motorju. Ta šport je vzljubil zaradi Klemna Gerčarja, Jankovo podjetje dirkača iz Lukovice pri Domžalah namreč sponzorira od leta 2013, zadnja tri leta trenira tudi Jankov sin. Vsi so včeraj glasno navijali za prvega zvezdnika Gajserja.

V Imoli je bilo zavoljo navzočnosti številnih privržencev iz domovine za Tima Gajserja, kot bi tekmoval na dirki za VN Slovenije. FOTO: Matej Družnik
V Imoli je bilo zavoljo navzočnosti številnih privržencev iz domovine za Tima Gajserja, kot bi tekmoval na dirki za VN Slovenije. FOTO: Matej Družnik

 

Osebnostno zrelejši


Da je šel naslov v prave roke, je v intervjuju za spletno stran mxvice potrdil lanski svetovni prvak Jeffrey Herlings. »Letos je bilo ogromno poškodb. Gajser je edini od najboljše peterice dirkačev v eliti, ki je 'preživel' nastope na vseh dirkah. Vse leto je bil najboljši, zasluži si naslov,« je nizozemski as, ki je vso sezono bolniško odsoten – z izjemo ene dirke –, privoščil lovoriko slovenskemu šampionu. Ob njegovi navzočnosti in prav tako poškodovanega Antonija Cairolija bi bilo prvenstvo še bolj zanimivo.



Romain Febvre je bil tudi med letošnjimi poškodovanci, a se mu je uspelo pravočasno vrniti v konkurenco. V drugi polovici prvenstva je na Češkem prekinil Gajserjev niz sedmih zaporednih zmag. »Tim v preteklosti ni bi stanoviten dirkač, pogosto je padal, tudi v začetku letošnje sezone je bilo podobno, a se na srečo ni poškodoval. S številnimi zmagami je okrepil samozavest. Na vseh dirkah je pokazal tudi dobre štarte, kar je zelo koristno na poti do končnega rezultata. Tudi to je bilo ključno za osvojitev naslova,« je v Imoli razmišljal nekdanji svetovni prvak (2015).



Največji vzor je Gajser slovenskim tekmovalcem. »V zadnjih treh letih je pridobil veliko izkušenj in osebnostno zrasel. Starejši je, ve točno, kaj hoče. Kljub padcem je bil letos najbolj stanoviten med vsemi v konkurenci. Tim ima nekaj več od njih – borbenost in željo, ki je bila letos pri njem med vsemi dirkači največja,« je o mlajšem reprezentančnem kolegu povedal drugi slovenski voznik v MXGP Gerčar.

...
...


»Opažam, da je v zadnjih letih spremenil slog vožnje, umiril se je in pridobil hitrost. Ko ga gledaš, je vse videti kot igra,« mu je zaploskal zadnji prvak v razredu MX3.
 

Hondina zabava


Poseben navdih je Gajser za najstnika Jana Pancarja, ki pridno nabira točke v MX2. »Letos si je uredil stvari v glavi in na motorju postal bolj 'ziheraški'. Sliši se enostavno, kajne; malo manj daš od sebe, bolj si previden in ne boš padel. A ko si pod adrenalinom, je to vse prej kot preprosto, saj hočeš več. Ko vidi, da ne bo zmagal, je raje drugi in to ga je po mojem mnenju pripeljalo do naslova. Na začetku sezone je imel nekaj težav, ko pa je enkrat videl, da je ranljiv tudi legendarni Cairoli, se je v glavi zgodil glavni preskok – tako jaz to vidim. Postal je veliko bolj zanesljiv, tekoč, stabilen,« je razmišljal Pancar in dodal, da se Gajser ponaša z izjemnim talentom.

Naslov svetovnega prvaka si je Tim Gajser zagotovil v prvi vožnji. FOTO: Matej Družnik
Naslov svetovnega prvaka si je Tim Gajser zagotovil v prvi vožnji. FOTO: Matej Družnik


Ves čas trenira samo na eni progi, ki je pravzaprav bolj za superkros kot motokros. V otroštvu doma ni bilo denarja, večina njegovih tekmecev pa ga je imela, posledično tudi odlične razmere za delo in razvoj, a on je bil tisti, ki jih je premagoval. To samo potrjuje, kako nadarjen je.«

In to nadarjenost je leta 2013 opazil Giacomo Gariboldi, ki ga je povabil k Hondi in pozneje v tovarniško ekipo HRC. Tedaj se je začel Gajserjev vzpon, ki je naslovu svetovnega prvaka v MX2 (2015) in MXGP (2016) danes dodal še drugega v eliti. »Ker smo si prvo in drugo lovoriko zagotovili v ZDA, daleč od doma, nismo mogli organizirati velikega praznovanja. Zdaj smo na domačem terenu in čaka nas zabava,« je napovedal Gajserjev šef.

Preberite še:

Komentarji: