Prvaku še ena zmaga, Vettel zadnjič parkiral

Sezone formule 1 za leto 2022 je konec, Max Verstappen dobil 15 od 22 dirk. Drugo mesto v SP Charlesu Leclercu. Štirikratni prvak za slovo s točko.
Fotografija: Max Verstappen je bil razred zase v sezoni 2022. FOTO: Karim Sahib/AFP
Odpri galerijo
Max Verstappen je bil razred zase v sezoni 2022. FOTO: Karim Sahib/AFP

Svetovni prvak Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec zadnje dirke sezone 2022 svetovnega prvenstva formule 1. Drugo mesto je v Abu Dabiju za Nizozemcem osvojil Monačan Charles Leclerc (Ferrari), tretji je bil drugi Red Bullov dirkač Mehičan Sergio Perez. Današnja dirka je odločala o končnem drugem mestu v seštevku, privozil si ga je Leclerc.

Verstappen je v soboto dobil zadnje kvalifikacije v sezoni, danes pa brez večjih težav še dirko, kar je bila že njegova 15. zmaga letos. Lani je dirka v Abu Dabiju odločala o naslovu prvaka, boljši je bil Verstappen pred Lewisom Hamiltonom, letos pa sta bili obe skupni prvi mesti že oddani: prvak med posamezniki je bil že pred koncem Verstappen, med konstruktorji pa njegova ekipa Red Bull.

»Dobra dirka je bila, odločale pa so pnevmatike. Neverjetno je, da sem zmagal še 15. v sezoni. Vem, da bo kaj takega težko ponoviti, a po drugi strani bo to tudi motiv za naslednjo sezono,« je zadnje dejanje ocenil prvak.

Odprt pa je bil še boj za drugi mesti v obeh seštevkih. Pri voznikih sta se vanj podala Leclerc in Perez, ki sta imela pred štartom po 290 točk, na koncu se je z boljšo današnjo uvrstitvijo do mesta podprvaka privozil Monačan.

»Vedel sem, da lahko Pereza premagamo samo s takšno strategijo. Upam, da bomo v naslednji sezoni naredili še korak naprej in se borili za naslov,« pa je dejal Leclerc.

Pri konstruktorjih pa je Ferrari brez večjih težav ubranil 19 točk naskoka pred Mercedesom, saj je George Russell končal na petem mestu, Hamilton pa je dva kroga pred koncem zaradi tehničnih težav odstopil.

Zadnjo dirko v karieri, natančno 299., pa je danes odpeljal nekdanji svetovni prvak Sebastian Vettel, Nemec iz ekipe Aston Martin je z desetim mestom še ujel zadnjo točko.

Preberite še:

Komentarji: