Prvi učinki novega centra in osredotočenosti zgolj na parter

Gimnastika: Klavora na tekmi svetovnega pokala v Bakuju le za svetovnim prvakom Širaijem, druga tudi Tjaša Kysselef.

Objavljeno
21. februar 2016 20.11
Rok Klavora telovadec 4. april 2013
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – Uvodno tekmo svetovnega pokala v športni gimnastiki so številni telovadci izpustili bodisi zaradi zgodnjega štarta v sezono bodisi zato, ker zdaj sledi enomesečni premor, najmočnejša konkurenca pa se je v Bakuju zbrala na moškem parterju. Rok Klavora je kljub temu osvojil 2. mesto, prav tako je bila druga Tjaša Kysselef na preskoku.

Zgolj dvakratni svetovni prvak in še podprvak iz leta 2014 Kenzo Širai je bil nedosegljiv za slovenskega telovadca, pri čemer je bil Japonec razred zase in je vse prehitel za več kot eno točko (16,150; Klavora 14,800). V finalu – že v petek je v kvalifikacijah obstal finalist lanskega EP, izjemno nadarjeni Hrvat Andrej Korosteljev – sicer ni bilo najpomembneje, kdo lepše izvede sestavo, ampak kdo jo sploh brez večje napake, saj so si spodrsljaji kar sledili in Klavora je to izkoristil. »Naredil sem, kar je bilo treba, za ostalo pa so poskrbeli drugi. Napak je bilo res veliko, pomembno se je bilo le obdržati na nogah, a na začetku sezone nihče ni pripravljen, kot bi si želel, tudi sam nisem, imam pa dobre občutke. Petkova sestava je bila sicer veliko boljša, a pomembno je 2. mesto, takšen začetek pomeni izjemno motivacijo za naprej in komaj čakam, da se vrnem domov in delam naprej,« je komentiral Klavora, ki je za sabo pustil tudi Aleksandra Šatilova, že evropskega prvaka in dvakratnega svetovnega podprvaka ter dobitnika še nekaterih kolajn z največjih tekmovanj, tudi »skalp« Tomislava Markovića, lanskega finalista EP, je godil.

Za dober štart v sezono 27-letnik zasluge pripisuje tudi novemu gimnastičnem centru, ki so ga na Viču odprli konec novembra in kjer odtlej trenira. »Priprave so bile tokrat drugačne, dvorana nudi res veliko možnosti, vse skupaj je neprimerljivo s prejšnjimi razmerami. Vsekakor bi lahko rekel, da gre že za prve pozitivne učinke,« pravi Klavora, ob tem pa se zdi, da bo pomembno vlogo odigralo tudi dejstvo, da je lani dokončno prečrtal mnogoboj in se posvetil zgolj parterju. S tem se je sicer avtomatično odpovedal možnostim za nastop na OI v Riu de Janeiru, v naslednjem olimpijskem ciklu pa se tako ali tako pričakujejo spremembe, s katerimi naj bi večjo veljavo dobil tudi svetovni pokal.

»Odkar sem se posvetil le parterju, me skoraj nič ne boli, vsake toliko imam le težave z gležnjem. Žal mi je, da se nisem mnogoboju odrekel že prej, saj učinka z njim ni bilo, le zdravstvene težave. Zdaj sta tako vadba za moč kot kondicijski trening povsem prilagojena parterju in seveda se to pozna,« še dodaja Klavora, čigar prvi cilj sezone bo EP, na njem pa finale, ki se mu je doslej že dvakrat za las izmuznil.

Tudi Tjaša Kysselef je sezono odprla z 2. mestom na preskoku, na katerem je z oceno 14,825 zmagala zimzelena Oksana Čusovitina, slovenski tekmovalki so sodnice namenile 14,075. »Tjaša je tako v kvalifikacijah kot v finalu nastopila zelo dobro, blizu svojega maksimuma, 2. mesto pa je bilo tudi največ, kar smo lahko pričakovali zavoljo nastopa Čusovitine, tako da sem z razpletom zelo zadovoljen. Upam, da bo v prihodnjih mesecih lahko malce nadgradila skoka, da bi bila konkurenčna tudi na EP, ne vem pa, ali ji bo to uspelo ali ne, ker ima strah pred določenimi stvarmi. Sposobna vsekakor je,« je ocenil selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič, ki je bil manj zadovoljen s 15-letnima debitantkama Laro Omahen in Lano Voler, seveda ne zato, ker sta (pričakovano) obstali v kvalifikacijah, ampak ker se v nobenem od skupno treh nastopov nista ognili padcu.