Ragbi, eden najbolj grobih skupinskih športov

Na Japonskem poteka svetovno prvenstvo v ragbiju. Največji športni dogodek letošnjega leta bo pred TV zaslone privabil več kot milijardo gledalcev.
Fotografija: Ragbi je en najbolj krutih kontaktnih skupinskih športov, ki se po agresivnosti in številu poškodb primerja le še s hokejom. FOTO: Nicolas Tucat/AFP
Odpri galerijo
Ragbi je en najbolj krutih kontaktnih skupinskih športov, ki se po agresivnosti in številu poškodb primerja le še s hokejom. FOTO: Nicolas Tucat/AFP

Japonska je za šest tednov postala prizorišče svetovnega prvenstva v ragbiju, športu, ki v zadnjih letih vse bolj presega svoje anglosaške korenine. Gre za enega najbolj gledanih športnih dogodkov na svetu, za državo gostiteljico pa služi tudi kot generalka pred poletnimi olimpijskimi igrami v Tokiu prihodnje leto. Skupaj je na prvenstvu, ki traja od 19. septembra in se bo končalo 43 dni kasneje 2. novembra, na sporedu 48 tekem, organizatorjem pa je uspelo prodati skoraj vseh 1,8 milijona vstopnic.

Svetovno prvenstvo na Japonskem je v mnogih pogledih prelomno. Prvič se odvija v Aziji in prvič v državi, ki ne spada v krog tradicionalnih domovanj ragbija. Ta za gledalce zelo privlačen šport zadnja leta beleži rast v večkratnikih tako v gledanosti kot udeležbi ravno v netradicionalnih središčih.

Zadnje SP leta 2015, ki se je igralo v zibelki ragbija v Angliji, si je po podatkih organizatorjev na stadionih ogledalo 2,35 milijona gledalcev, prenose tekem pa več kot milijarda ljudi. Tako je po trditvah ragbi oblasti to postal tretji največji športni dogodek na svetu za SP v nogometu in olimpijskimi igrami.

Prireditelji na dogodku preizkušajo nove varnostne tehnologije, ki bodo imele pomembno mesto tudi na OI, med njimi tudi računalniško prepoznavo obrazov za vstop na stadione.

V galeriji si oglejte najzanimivejše trenutke iz svetovnega prvenstva v ragbiju, ki poteka na Japonskem.




 

Komentarji: