Ronaldo prvi, Messi drugi

Na Forbesovi lestvici prvič nogometna dvojica. Sto športnikov zaslužilo 2,8 milijarde evrov.

Objavljeno
12. junij 2016 02.27
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Cristiano Ronaldo je v Francijo dopotoval kot najbolje plačani športnik na svetu. Portugalski nogometaš se lahko postavlja v Napoleonovi drži. Ker je veliki delavec in tekmovalec, je bil debelo nagrajen, a še raje, kot tekmuje, zmaguje. Njegov nasmeh na obrazu je do ušes raztegnila Forbesova lestvica najbolje plačanih športnikov na svetu, na kateri je na vrhu.

Znamenita poslovna revija je Portugalca spremenila v velikega zmagovalca. Ne le da je v zadnjih 12 mesecih opravil z vsemi tekmeci, med njimi tudi z največjim Lionelom Messijem, postavil je tudi nove mejnike. Kot prvi nogometaš je zavzel vrh najbolje plačanih športnikov in po letu 2001 prekosil nedotakljiva zaslužkarja Floyda Mayweatherja ml. in Tigerja Woodsa. Boksarski šampion, šele na 16. mestu z 38,8 milijona evrov prihodkov, je kraljeval zadnja tri leta, golfist je bil na vrhu kar ducat let. Ronaldo je po košarkarskem čarodeju Michaelu Jordanu šele drugi športnik iz moštvenih športov na vrhu, odkar je v devetdesetih letih minulega stoletja Forbes začel objavljati lestvico največjih zaslužkarjev.

Messi je panogo nogomet le še utrdil v plačilnem vrhu, saj se je prvič doslej zgodilo, da je na vrhu najbolje plačanih kar dvojica.

Ronaldova celostna podoba je impresivna. Na socialnih medijih facebook, instagram in twitter ima 215 milijonov sledilcev, kar najbolj izkorišča športni opremljevalec Nike. Najboljši strelec lige prvakov oglašuje in sodeluje tudi z giganti Tag Heuer, Herbalife, Pokerstars, Clear Shampoo. Tekmec ameriškega proizvajalca športne opreme Adidas ima pod svojim okriljem Messija, ki so ga »zakupili« Huawei, Tata Motors, PepsiCo, Gillette, Electronic Arts. Vsi skupaj predstavljajo poslovno piramido, vredno skoraj četrt milijarde evrov.

Kljub bogatim pokroviteljem Ronaldu in Messiju več navržeta plači pri Realu in Barceloni, ki predstavljata slabi dve tretjini celotnega zaslužka. Pravo nasprotje je tretji na lestvici, košarkarski zvezdnik iz Clevelanda LeBron James. Njegova pogodba s klubom znaša slabo tretjino od skoraj 70 milijonov evrov zaslužka. Svojevrstni rekorder med deseterico največjih zaslužkarjev je golfist Phil Mickelson, saj je z nagradami bančni račun oplemenitil z le 2,6 milijona evrov, kar 44 milijonov so prinesli oglaševalci. Toda največji magnet za oglaševalce je še vedno teniški veteran Roger Federer. Švicar je s svojo igro zaslužil »zgolj« 6,8 milijona evrov, z uglajeno kombinacijo športnika in gospoda pa dobrih 50 milijonov evrov. Tudi zadnji na lestvici desetih najbogatejših je stari znanec, od aprila košarkarski upokojenec Kobe Bryant. On je svojih 44 milijonov evrov pošteno razdelil, polovico je prinesla plača, drugo polovico pa oglaševalci. Med uravnotežene zaslužkarje spada tudi teniški št. 1 Novak Đoković. Dve petini zaslužka priigra na igrišču, tri pa zunaj njega.

Analize so razkrile, da se zaradi televizije v nogometu vrti daleč največ denarja. Toda med dvajseterico najbolje plačanih športnikov razen vodilne dvojice ni več nogometašev. Med trideseterico in z malo več kot 30 milijonov evrov zaslužka so še trije, Brazilec Neymar, Šved Zlatan Ibrahimović in Valižan Gareth Bale.

V prvi deseterici so po dva nogometaša, teniška igralca in golfista, trije košarkarji in igralec ameriškega nogometa.

Med stoterico, ki je zaslužila 2,8 milijarde evrov, sta na Forbesovi lestvici le dve ženski. Serena Williams je na 40. mestu s 25,5 milijona evrov in Marija Šarapova na 88. mestu z 19,3 milijona evrov.