Rus o ruskem dopingu: Rusija mora narediti red v svoji hiši

Juri Ganus, vodja ruske protidopinške agencije, je črnogled, saj je napovedal, da ruska olimpijska reprezentanca ne bo nastopila na olimpijskih igrah v Tokiu 2020 in zimskih v Pekingu 2022.

Objavljeno
23. oktober 2019 15.40
Posodobljeno
23. oktober 2019 15.42
Generalni direktor ruske protidopinške agencije Jurij Ganus je izpostavil, da ne kaže več iskati zarote na Zahodu. FOTO: AFP
STA
STA
Ljubljana - Vodja ruske protidopinške agencije (Rusade) Juri Ganus je v intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da pričakuje dolge kazni za ruske športnike ter popolno prepoved nastopa na olimpijskih igrah v Tokiu 2020, ker naj bi oblasti v Moskvi mednarodnim preiskovalcem predale prirejene laboratorijske podatke.

»Ruski olimpijski ekipi bodo prepovedali nastop na olimpijskih igrah v Tokiu ... Mislim, da se bo enako zgodilo za zimske igre na Kitajskem,« je dejal Ganus za AFP.

Najboljši scenarij, do katerega lahko po mnenju Ganusa pride, je, da le omejijo nastope ruskih športnikov oziroma jih nekaj povabijo na OI, kot se je zgodilo za OI 2018 v Pjongčangu. Ganus poleg že omenjenih kazni za Rusijo zaradi zlorabe dopinga pričakuje še druge kazni, kot so omejitve ali prepovedi mednarodnih tekmovanj v Rusiji, izključitev ruskih funkcionarjev iz mednarodnih športnih zvez ter denarne kazni.

Svetovna protidopinška agencija (Wada) od Rusije zahteva, da pojasni nepravilnosti v podatkih, s katerimi naj bi prejšnje vodstvo laboratorija v Moskvi manipuliralo in na ta način skušalo zakriti dopinške primere, ki jih je podpirala država. S predajo podatkov naj bi Rusija pokazala, da se uspešno bori proti dopinškim aferam, a je storila vse prej kot to, pravi Ganus.

Ganus verjame, da je prišlo do tako velikih manipulacij, da le odgovori Wadi s strani ruskih oblasti tokrat ne bodo dovolj. Hkrati je dejal, da ne on ne njegov laboratorij nimata dostopa do baze podatkov.
Prvi mož Rusade se je v intervjuju spraševal, ali so oblasti intervenirale, ker želijo zaščititi najboljše ruske športnike.

»O katerih imenih se pogovarjamo? Kaj je med podatki? Podatki so informacije o testih športnikov. Kdo so ljudje, ki so se infiltrirali v preiskovalni odbor, kakšne državne moči imajo? To je ekstremno resno.«

Ganus, ki Rusado vodi od leta 2017, je prepričan, da je država trenutno na razpotju: »To je velik udarec za trenutno generacijo športnikov in njihove naslednike. To je tragedija.«

Ruske športne oblasti so Ganusa v zadnjih tednih pogosto kritizirale. Sam namreč meni, da Rusija s starimi metodami ne bo rešila dopinške krize, temveč jo bo le še poslabšala.

»Moramo se znebiti ideje, da Zahod pritiska na nas. Rusija mora narediti red v svoji hiši,« je povedal Ganus, ki je prepričan, da država potrebuje nove vodje športnih organizacij, tudi novega ministra za šport. V boju za očiščenje športa računa tudi na podporo predsednika države Vladimirja Putina.