Rusi se ne bodo vdali brez boja

Predsednik nadzornega odbora Rusade Aleksander Ivljev je napovedal pritožbo na odločitev Wade.

Objavljeno
19. december 2019 14.34
Posodobljeno
19. december 2019 15.04
Olimpijski krogi in olimpijska zastava so simboli, pod katerimi bodo na prihodnjih olimpijskih igrah tekmovali ruski športniki, če bo obveljala kazen Mednarodne protidopinške organizacije. FOTO: AFP
STA
STA
Ljubljana - Ruska protidopinška agencija (Rusada) se bo na Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (Cas) v Lozani v prihodnjih desetih do 14 dneh pritožila na odločitev Svetovne protidopinške organizacije (Wada), ki je prepovedala nastope pod rusko zastavo športnikom te države na velikih tekmovanjih in tudi njihovo organizacijo v Rusiji.

Pričakovano odločitev o pritožbi je sporočil predsednik nadzornega odbora Rusade Aleksander Ivljev, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Ivljev je dejal, da se ne strinjajo in nasprotujejo odločitvi Wade, ker je ta v nasprotju z olimpijsko listino.

Wada je zaradi od države podprtega dopinškega sistema in manipulacij v ruskem laboratoriju – to se je domnevno dogajalo še v začetku letošnjega leta – 9. decembra prepovedala udeležbo Rusije na velikih športnih tekmovanjih v prihodnjih štirih letih.

To pomeni tudi na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu 2020 in zimskih olimpijskih igrah v Pekingu 2022, na paraolimpijskih tekmovanjih ter svetovnih prvenstvih, tudi v nogometu v Katarju 2022. Ruski športniki bodo sicer lahko nastopali še naprej, vendar brez državnih simbolov in pod nevtralno zastavo. Kot pogoj bodo morali dokazati, da ne sodelujejo v sistemu, ki ga podpira ruska država.