Rusi ustavili dopinške kontrole

Zaradi zajezitve širjenja pandemije koronavirusa je ruski predsednik Vladimir Putin odredil zaustavitev vseh nenujnih del.
Fotografija: Prvi mož ruske protidopinške agencije Rusada Jurij Ganus zagotavlja, da laboratoriji še vedno nadaljujejo analizo odvzetih vzorcev. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Prvi mož ruske protidopinške agencije Rusada Jurij Ganus zagotavlja, da laboratoriji še vedno nadaljujejo analizo odvzetih vzorcev. FOTO: AFP

Tako kot številne druge države, je tudi Rusija zaradi pandemije koronavirusa ustavila izvajanje dopinških kontrol.

»Lahko se popolnoma zanesete na nas,« je javnosti zagotovil prvi mož ruske protidopinške agencije (Rusada) Jurij Ganus, ki pravi, da laboratoriji še vedno nadaljujejo analizo odvzetih vzorcev, o tem, kdaj bodo vnovič začeli s testiranji pa bo javnost obveščena.

Rusada je bila v zaustavitev dela prisiljena, saj je ruski predsednik Vladimir Putin zaradi zajezitve širjenja pandemije odredil zaustavitev vseh nenujnih del.

Ukrep pa ima lahko dolgoročnejše posledice, posebej, če bo odvzem vzorcev časovno daljše narave. Svetovna protidopinška agencija je zahtevala izključitev ruskih športnikov z vseh večjih tekmovanj, upravičeni do nastopov so le športniki, ki so redno testirani in lahko nastopajo pod nevtralnimi zastavami.

Rusija se je na odločitev Wade sicer pritožila na Mednarodno športno arbitražno razsodišče (Cas), ki pa primera še ni obravnavala.

A poročila o začasni zaustavitvi izvajanja kontrol prihajajo tudi iz drugih držav. Med prvimi, kjer so to naznanili javnosti, so bili v Nemčiji. Tam zdaj razmišljajo o izvajanju kontrol s pomočjo video nadzora.

Komentarji: