Rusija, boj se, Urnaut igra vesoljno kot astronavt

Dozdajšnje slovenske igre na evropskem prvenstvu v odbojki so bile torta, zmaga proti ruski reprezentanci bi bila češnja na njej.
Fotografija: Domači odbojkarji bodo za slovensko trobojnico proti Rusiji zlezli tudi na Triglav. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Domači odbojkarji bodo za slovensko trobojnico proti Rusiji zlezli tudi na Triglav. FOTO: Tomi Lombar

Udarila se bosta velikana, ko bosta topotala po tleh, se bodo tresle Stožice! In to polne do vrha, tekma je namreč razprodana, prostora pa je za 12.480 gledalcev. Danes ob 17.30 bosta namreč na zadnji dan tekem v skupini C odbojkarskega evropskega prvenstva v Ljubljani za prvo skupinsko mesto obračunala gostiteljica Slovenija in branilka naslova prvaka Rusija, zmagovalec pa se bo v osmini finala, prav tako v Stožicah, srečal s četrtouvrščeno vrsto skupine A.



A pred tem bo v Stožicah slovensko-rusko sladica. Odbojkarji gostiteljev so se doslej na EP trikrat pomerili z Rusi in jim morali vsakič priznati premoč. Leta 2001 je ruski medved v skupini A prilomastil do zmage s 3:0 (17, 14, 21), leta 2017 so Rusi dvakrat slavili z maksimalnim izidom, a bil je boj. V skupini C je bilo 3:0 (25, 28, 22), po izločitvi gostiteljice Poljske na prvi stopnji izločilnih bojev (3:0) pa so fantje nekdanjega slovenskega selektorja Slobodana Kovača v četrtfinalu proti Rusiji klonili z 0:3 (-17, -19, -19). Zbornaja komanda je na koncu osvojila lovoriko na EP, iz te reprezentance so zdaj v Ljubljani Artem Volvič, Dmitrij Volkov, Aleksander Butko, Maksim Mihajlov, Jegor Kljuka, Iljas Kurkajev in Valentin Golubev.

Matic Videčnik je bil med boljšimi v porazu proti severni Makedoniji. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Matic Videčnik je bil med boljšimi v porazu proti severni Makedoniji. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Se je pa vrsti ruskega selektorja, Finca Tuomasa Sammelvua, v zadnji tekmi proti Finski in rezultatsko gladki zmagi pripetila poškodba. V drugem nizu si je srednji bloker Kurkajev ob bloku pri doskoku na nogo soigralca zvil levi gleženj, 208 cm visokega moža so morali z igrišča odnesti na nosilih. Rusija na tem prvenstvu doslej ni blestela, je pa Sammelvuo zaradi zgoščenega urnika dvobojev – prve tri dneve so zapored igrali proti Turčiji, Belorusiji in Severni Makedoniji – racionalno uporabljal svoje igralce. Udarna Volkov, bil je v najboljši postavi EP 2017 in tudi najboljši sprejemalec obeh doslej odigranih lig narodov, obe je seveda dobila Rusija, in Mihajlov, najkoristnejši igralec zadnjega EP, na določenih tekmah sploh nista stopila na igrišče.


Vrniti dolžnikom


»Proti Rusiji vemo, da ne bo lahko. Močna je, a bojevali se bomo za zmago,« je poudaril slovenski selektor Alberto Giuliani. »Z Rusi se seveda lahko kosamo. Na EP 2017 smo izgubili, a smo imeli priložnost tako v prvi kot v drugi tekmi. Bili smo konkurenčni, vprašanje nekaj točk razlike po nizih je bilo,« je dodal kapetan Tine Urnaut. Ta na eurovolleyu kaže vrhunske predstave in je tudi zaradi domačih navijačev v Stožicah povsem naelektren, seveda tako kot njegovi soigralci.
Slovenski selektor Alberto Giuliani je bil včeraj sila slabe volje, a je zatrdil, da bodo proti Rusiji njegovi fantje igrali »na glavo«. FOTO:  Mavric Pivk/delo
Slovenski selektor Alberto Giuliani je bil včeraj sila slabe volje, a je zatrdil, da bodo proti Rusiji njegovi fantje igrali »na glavo«. FOTO:  Mavric Pivk/delo


»Ni nobenega dvoma, vsekakor se bomo že v skupini Rusom poskušali oddolžiti za tista dva poraza na Poljskem,« je omenil Alen Pajenk.

»Vsi pravijo, da smo favorizirana ekipa, ki jo je treba premagati. Vsako moštvo želi igrati najboljšo odbojko. Slovenci so zelo dobri, dolgo so že skupaj, tu je zelo dobro trenersko vodstvo, upoštevati pa moramo tudi dejavnik navijačev. Razvidno je, da na domačem igrišču pričakujejo velike stvari,« je pred velikim obračunom racionalno razpredal Sammelvuo, selektor Rusije.



»Na tekmi proti Finski sem pozabil, da igramo v Sloveniji. Zaradi fenomenalnega vzdušja finskih navijačev sem menil, da smo na Finskem. Videlo se je, da naša ekipa še ni povsem nabrusila forme, še veliko prostora je za napredek. Proti Sloveniji bomo morali dvigniti raven igre, če želimo zmagati,« pa je omenil ruski kapetan Igor Kobzar.

Komentarji: