S petim naslovom svetovnega prvaka je Hamilton ujel »botra« Fangia

Formula 1: Hamilton s četrtim mestom v Mehiki postal prvak – Zmaga Verstappnu
Fotografija: sport VN Mehike
Odpri galerijo
sport VN Mehike

Mexico City – Pri Mercedesu je bilo vse pripravljeno na slavje naslova svetovnega prvaka že na dirki v Austinu, a se Lewisu Hamiltonu na ameriških tleh nepričakovano ni izšlo. Tokrat Britanec ni dopustil novega presenečenja, pred navdušenim mehiškim občinstvom je imel dirko povsem pod nadzorom, predse je spustil le Verstappna, Vettla in Räikkönena in se še petič v karieri razveselil naslova svetovnega prvaka.

Hamilton se je želel izogniti lanskemu scenariju, ko se je moral v Mehiki le še uvrstiti med dobitnike točk, da osvoji naslov prvaka, a se je dirka zanj začela z nesrečo, na koncu pa je z devetim mestom vendarle osvojil svojo četrto lovoriko. Na dirkališču bratov Rodriguez, kjer je veliko gledalcev dirko že spremljalo v tradicionalnih maskah za praznovanje ob dnevu mrtvih, bi moral Sebastian Vettel včeraj zmagati, Britanca pa ne bi smelo biti med prvimi sedmimi, da bi se odločitev o naslovu prvaka premaknila na predzadnjo dirko sezone v Braziliji.

Dirkališče v Mexico Cityju leži na 2200 metrih nadmorske višine, v redkejšem ozračju še bolj do izraza pride aerodinamika dirkalnikov, kjer sta Red Bulla najmočnejša, zato sta pričakovano blestela tudi v kvalifikacijah. Z najboljšega štartnega položaja je dirko začel Avstralec Daniel Ricciardo, ki je le za 26 tisočink prehitel moštvenega kolega Maxa Verstappna, Hamilton in Vettel pa sta dirko začela iz druge štartne vrste.
 

Nova smola Ricciarda


Po pričakovanjih so bili odločilni metri do prvega ovinka, Ricciardo je začel slabo, mimo njega je švignil Verstappen, za njim pa še Hamilton, ki je z drugega mesta v prvih krogih le nadzoroval potek dirke: »Po pravici povedano je bila to katastrofalna preizkušnja, začel sem dobro in bil tam, kjer sem si želel, potem pa je šlo kar naenkrat vse narobe, sploh ne vem zakaj.«

Hamilton je imel veliko težav s pnevmatikami, vmes je zdrsnil že na peto mesto, a naslov prvaka ni bil ogrožen. Dolgo je kazalo na dvojno zmago Red Bulla, potem pa je Daniel Ricciardo po okvari avtomobila še osmič letos predčasno končal dirko in na stopničke sta stopila še Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen.

»Odločilen je bil štart, kjer sem se hitro prebil na prvo mesto in tam tudi ostal. V zadnjih dneh nisem najbolje spal, res sem si želel te zmage in na koncu je šlo vse kot po maslu. Gume so zdržale, avto je deloval brezhibno, bila je popolna dirka,« je žarel Verstappen, ki se je z drugo letošnjo zmago izenačil tudi v internem Red Bullovem boju z Ricciardom.
 

Pred njim le še Schumacher


S četrtim mestom je Hamilton potrdil naslov prvaka in ujel Argentinca Juana Manuela Fangia, ki je pet naslovov prvaka osvojil v 50. letih prejšnjega stoletja. »Niti v sanjah si nisem predstavljal, da bom kdaj ujel Fangia, on je pravi boter formule ena in motošporta nasploh. Da sem drugi najuspešnejši v zgodovini, se zdi skoraj nerealno,« je bil počaščen Hamilton. Ko je leta 2007 prišel v formulo ena, si je bilo težko predstavljati, da bo kdaj ujel velikega Michaela Schumacherja s sedmimi naslovi, a je bil Britanec že prvo leto do konca v igri za naslov, naslednje leto je stopil na vrh, dosežek pa ponovil še v sezonah 2014, 2015, 2017 in po včerajšnji veliki nagradi Mehike še v sezoni 2018.

Obliž na Ferrarijeve rane je vsaj dejstvo, da so z drugim in tretjim mestom odščipnili enajst točk Mercedesu in ostali v igri vsaj za konstruktorski naslov, kjer dve dirki pred koncem zaostajajo za 55 točk. Svetovno prvenstvo se bo čez 14 dni nadaljevalo v Braziliji.

Komentarji: