S stopničkami bi Živa presenetila samo sebe

Trenerka strelke Žive Dvoršak pravi, da Ljubljančanki olimpijska kvota ne bo ušla, če bo nadaljevala sezono, kot jo je začela.

Objavljeno
27. februar 2019 10.45
Posodobljeno
27. februar 2019 10.53
Živa Dvoršak je s 5. mestom na uvodni tekmi za svetovni pokal v Indiji napovedala dobro sezono. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Slovenska strelka Živa Dvoršak je sezono za svetovni pokal začela z zmago v kvalifikacijah in s 5. mestom z malokalibrsko puško v trojnem položaju na uvodni tekmi v Indiji. »Če bo nadaljevala v tem slogu, ji olimpijska kvota ne bo ušla,« je dejala njena trenerka Polona Sladič. Vozovnico za Tokio 2020 sta osvojili zmagovalka Švicarka Nina Christen in drugouvrščena Kitajka Mengyao Shi.

Dvoršakova se je izkazala v kvalifikacijah s 1178 krogi (kleče 392, leže 396, stoje 390). V finalu je bila po streljanju kleče četrta (152,6), leže ni našla pravih občutkov, nazadovala je na 6. mesto (305,3) in izgubila stik z vrhom, stoje pa je bila spet suverena, a na koncu ni mogla nadoknaditi zaostanka. Končnih 425,6 kroga je zadostovalo za 5. mesto.
 

Še vedno brez ustreznega strelišča doma


»Zame je bilo ključno, da v rednem delu dosežem lep rezultat in s tem potrdim dobro delo s priprav. Čez jesen in zimo nismo imeli veliko priložnosti za vadbo, saj v Sloveniji nimamo pokritega strelišča za mali kaliber. Priprave smo opravili v tujini, novembra na Madžarskem, decembra v Avstriji in v začetku tega meseca še v Srbiji,« je iz New Delhija sporočila Ljubljančanka. Na svoj nastop ni gledala kot na izgubljeno priložnost za olimpijsko vozovnico, saj ima pred sabo nove izzive, cilj uvodne tekme sezone z malokalibrsko puško je bil uvrstitev v finale.

image
Ljubljančanka je z malokalibrsko puško trenirala v tujini, saj doma ustreznega strelišča nima na voljo. FOTO: Leon Vidic/Delo


»Pravzaprav bi sebe presenetila, če bi posegla po odličju. Ne gre za to, da tega ne bi bila sposobna, ampak bolj za to, da me je že redni del precej izčrpal, med kvalifikacijami in finalom pa potem ni bilo dovolj časa, da bi sploh normalno zadihala. Olimpijska kvota bi bila lepa nagrada za trud in borbenost na tekmi, ampak to je šele začetek sezone,« je zrelo razmišljala in dodala, da je že na pripravah orožje zelo dobro namestila, v Indiji pa je dobila še nekaj povratnih informacij, kaj bo treba še izpiliti. »Zato se veselim začetka treningov v Sloveniji,« je dejala.
 

Bliža se EP v Osijeku


Tudi njena trenerka Sladičeva je poudarila, da je Dvoršakova odlično začela sezono. »Pokazala je stanovitnost skozi eliminacije, kvalifikacije in finale. Kar je zelo pomembno. Pokazala je, da zna in zmore na tekmi streljati kleče kot na treningu. Osvojene kvalifikacije so bile zelo pomembne, s tem je dobila potrditev pravega dela in dodatno samozavest, ki jo v močni konkurenci potrebuješ,« je na nevarne tekmice opozorila sogovornica in pohvalila tudi predstave Dvoršakove z zračno puško, saj je pokazala napredek v pristopu in zasedla 25. mesto.

Še dva slovenska strelca sta se merila na uvodni tekmi za svetovni pokal v Indiji. Urška Kuharič je bila z zračno puško 45., Rajmond Debevec pa je z malokalibrsko puško v trojnem položaju zasedel 35. mesto. Naslednja tekma bo konec aprila v Pekingu. Vrhunec sezone bo na sporedu že prej; EP z zračnim orožjem bo od 16. do 25. marca gostil Osijek.

image
Tudi Rajmond Debevec lovi olimpijsko kvoto za Tokio 2020. Če mu bo uspelo, bo nastopil na svojih devetih olimpijskih igrah. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo