Samo Jeranko brez plavuti četrti na svetu

Zmagal je Rus Aleksej Molčanov, jutri nastop Alenke Artnik.
Fotografija: Samo Jeranko med potopom ob vrvi. FOTO: www.apnea.si
Odpri galerijo
Samo Jeranko med potopom ob vrvi. FOTO: www.apnea.si

V Hondurasu na otoku Roatan se je danes začelo svetovno prvenstvo po pravilih organizacije CMAS v globinskem potapljanju. Samo Jeranko je že pred dnevi napovedal, da pri prvem nastopu ne bo tvegal, saj je pričakoval, da bodo nekateri najboljši imeli težave. Njegova napoved se je izkazala za točno, saj so kar trije tekmovalci, ki so napovedali globlje potope, precenili svoje sposobnosti in na površju izgubili zavest.

Doseženih 76 metrov je Jeranku na koncu zadostovalo za četrto mesto. Prehiteli so ga dva Francoza in nepremagljivi Aleksej Molčanov. Tudi Rus je igral na isto karto kot Jeranko in je napovedal drugo največjo globino - 85 metrov, a je to vseeno zadostovalo za naslov svetovnega prvaka, saj je najboljši potapljač brez plavuti v zadnjem desetletju Novozelandec William Trubridge z napovedanimi 91 metri prav tako tvegal preveč in nastopa ni končal po pravilih.



Samo Jeranko je po nastopu povedal, da se je po začetni nervozi dobro pripravil na potop, imel je nekaj manjših težav s tokom na globini, zato se je moral pri povratku truditi bolj kot običajno, a na površini je brez težav ostal zbran in dobil beli karton. Potrdil je, da se je odločil za manjšo globino in varen potop, ker računa na še boljši uvrstitvi v disciplinah s plavutjo in s potegovanjem ob vrvi.

Pravila organizacije CMAS določajo, da so tekmovalci, ki med nastopom izgubijo zavest, diskvalificirani iz nadaljnega tekmovanja, zato je previden pristop pri prvi disciplini še toliko pomembnejši.

Potop Sama Jeranka na pravkar končanem karibskem pokalu:


Jutri bo v Roatanu verjetno najzanimivejši dan tekmovanja, saj je na sporedu disciplina potop s plavutjo, kjer ima odlične možnosti za naslov svetovne prvakinje Alenka Artnik. Artnikova bo morala polovico dela opraviti že čez nekaj ur, ko bo morala oddati najavo za jutrišnjo globino, ne da bi vedela, kakšne najave bodo oddale njene največje tekmice, predvsem Italijanka Alessia Zecchini. 

Preberite še:

Komentarji: