Šampanjec se hladi, diši po tretjem zlatem odličju

Na SP v športnem plezanju v Innsbrucku Janja Garnbret glavna kandidatka za težavnostno lovoriko, Domen Škofic v igri za oder.

Objavljeno
08. september 2018 09.00
Posodobljeno
08. september 2018 09.00
Janja Garnbret se je s kvalifikacijskima smerema poigrala. FOTO: Luka Fonda/PZS
Innsbruck – Slovensko športno plezanje se doslej lahko ponaša z obiljem vrhunskih dosežkov, tudi z dvema zlatima odličjema s svetovnih prvenstev. Za prvo je že tik po prelomu tisočletja, davnega leta 2001, poskrbela Martina Čufar (zdaj Potard), za drugo desetletje in pol pozneje najstniški fenomen Janja Garnbret. Šampanjci se že hladijo, kajti danes se utegne bera oplemenititi.

Predlani je bila Garnbretova, ko je pred veličastnim avditorijem v Parizu stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra in ganjeno, s solzami v očeh, prepevala Zdravljico, stara natanko šest dni več kot 17 let in pol. S tem je postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini, zgolj po Avstrijki Johanni Ernst, ki je bila leta 2009 v kitajskem Qinghaiju ob osvojitvi šampionske lovorike stara rosnih 16 let in pol. Toda podviga ni nikdar več ponovila, v nasprotju z njo pa ima 19-letna Korošica danes na SP v Innsbrucku čudovito priložnost, da postane po Švicarki Susi Good, Francozinji Liv Sansoz in Avstrijki Angeli Eiter, ki se ji je to posrečilo celo dvakrat, šele četrta plezalka doslej z ubranjenim zlatom v težavnosti.

Glede na to, kakšno pripravljenost kaže v sezoni (ustaviti je ni mogla niti matura, zaradi katere je za nekaj časa padla iz tekmovalnega ritma), in glede na to, s kakšno lahkoto si je pokorila vso konkurenco v kvalifikacijah Innsbrucka, je jasno, da je brez kančka dvoma glavna kandidatka za kolajno najžlahtnejšega leska. Morda sta bili kvalifikacijski smeri večini od več kot stoglave karavane plezalk na SP dober izziv, toda za dobitnico težavnostnega globusa v zadnjih dveh sezonah sta bili evidentno prelahki, saj je na obeh preplezala povsem do vrha. Polfinale jo čaka danes ob 13., finale zvečer ob 19. uri.


Mina ni ubranila brona


Zato pa je že jasno, da brona s predlanskega SP v Parizu ne bo ubranila Mina Markovič, ki je neuspešno lovila tretjo zaporedno uvrstitev na stopničke. Kljub visokim ciljem in pričakovanjem se ji kvalifikacijski nastop ni posrečil, nekdanja trikratna zmagovalka težavnostnega svetovnega pokala je bila na 43. mestu najslabša iz osmerice slovenskih zastopnic. Natanko 13 let je Mina, ki še ne želi špekulirati, ali bo vztrajala do OI čez dve letu v Tokiu, starejša od druge slovenske polfinalistke Lučke Rakovec, ki je v kvalifikacijah zasedla odlično deveto mesto, in leto manj od Mie Krampl (18.). Obe sta navdahnjeno leteli na izjemnih dosežkih z nedavnega mladinskega EP v Bruslju, saj sta obe postali evropski prvakinji na balvanih, Lučka – tudi udeleženka oktobrskih OI mladih v Buenos Airesu – med kadetinjami in Mia med mladinkami.

Nič slabši ni bil kvalifikacijski iztržek v moški konkurenci. Janjin srčni izbranec Domen Škofic je pravočasno ujel vrhunsko pripravljenost in je včeraj v svoji skupini pustil za seboj vse tekmece, v drugi skupini pa je bil najprepričljivejši karizmatični Čeh Adam Ondra, ki lovi tretji zaporedni šampionski naslov, s katerim bi izenačil podvig Francoza Françoisa Legranda iz devetdesetih let. Odlično se je s člansko konkurenco kosal komaj 16-letni Luka Potočar s sedmim kvalifikacijskim dosežkom, nedeljski polfinale pa je za pičlo mesto zgrešil Martin Bergant. Nekaterim favoritom je trda predla: vodilni v svetovnem pokalu Jakob Schubert se je le stežka prebil skozi kvalifikacije, Romain Desgranges pa je bil celo prekratek.