Savšek in Kauzer še zadnjič po tacenski zapornici

Na tretji tekmi svetovnega pokala slalomisti po nove podvige. Lani jim je Sava nagajala, od petka do nedelje pričakujejo praznik.

Objavljeno
27. junij 2019 08.59
Posodobljeno
27. junij 2019 08.59
Eva Alina Hočevar bo v Tacnu tekmovala med kanuistkami in kajakašicami. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Ljubljana – Zelo pisane so bile predstave slovenskih slalomistov na divjih vodah na uvodnih tekmah sezone. Dosegli so nekaj vrhunskih podvigov, kakršna sta bila zmaga Benjamina Savška na evropskem prvenstvu v Pauju ali začetni niz Luke Božiča v svetovnem pokalu, a tudi doživeli velika razočaranja, Peter Kauzer s tremi zaporednimi zapleti s sodniki in Urša Kragelj zaradi poškodbe. Naslednja postaja je vsem najbolj pri srcu: Tacen. Od jutri do nedelje bo ponudil priložnost za množično katarzo, tudi prirediteljem tretje tekme svetovnega pokala.

Spomnimo se namreč lanske preizkušnje na brzicah Save, ki jo je v veliki meri odplaknil previsok vodostaj. Odpoved polfinalnih in finalnih tekem za kajakaše in kanuistke je razveselila člana tacenskega kluba Žana Jakšeta, ki je bil nenadejano najhitrejši v kvalifikacijah in zato dosegel prvo in edino zmago doslej. Pri njej bo za nekaj časa tudi ostal, saj se letos ni uvrstil v reprezentanco. Ko bo prihodnjič na štartu na domači progi, pa bo izgledala bistveno drugače.

»Že vrsto let smo se zavedali, da je potrebno urediti spodnje del proge, saj ob nizkem vodostaju močno otežuje veslanje. Po letošnji tekmi svetovnega pokala bo Elektro Ljubljana, ki je lastnik male elektrarne na Savi, zamenjal med kajakaši znamenito zapornico v Tacnu s hidravlično, s čimer se bo marsikaj spremenilo. Vsi si želimo, da bi bil spust po njej vsaj tako atraktiven kot doslej, bo pa prenova omogočala regulacijo vode na progi tudi v primeru remonta v elektrarni ali praznega mirnega kanala, kar zdaj ni mogoče. Za naprej pa si želimo, da bi končno prišli do servisnega objekta. Denacionalizacija je v Tacnu končana in upam, da bomo župana prepričali z resnim projektom,« je pojasnil direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc.


image
Peter Kauzer želi končno preveslati progo brez 50 kazenskih sekund. FOTO: Nina Jelenc/KZS


Kauzer ima dovolj kazni


Na domači progi so slovenski reprezentanti vselej dosegali odlične rezultate, tako da so njihova pričakovanja vnovič visoka, močna orožja pa imajo v vseh disciplinah. Pri kanuistih Božič s 96 točkami zaseda tretje mesto v svetovnem pokalu s pičlimi tremi točkami zaostanka za vodilnim Slovakom Matejem Benušem, Savšek (70) pa je peti, čeprav je v Londonu in Bratislavi zaostal za imenitnim nastopom iz Pauja.

Pri kajakašicah je Eva Terčelj (78) šesta, izkušena Kragljeva pa bo zaradi izpahnjene rame morala izpustiti še drugo tekmo zapored in nadomestila jo bo 17-letna Eva Alina Hočevar, sicer specialistka za veslanje v kanuju, ki jo čaka dvojni spored. Potem ko se je v nedeljo izkazala v Bratislavi s tretjim mestom v polfinalu, se bo poskušala približati lanskemu tacenskemu dosežku – 6. mestu.


Pri kajakaših so vse oči uprte v lanskega evropskega prvaka Petra Kauzerja, ki si je na vseh treh letošnjih velikih preizkušnjah prislužil vsaj 50 kazenskih sekund zaradi domnevno napačno preveslanih vratic in vselej ugotavljal, da ga imajo sodniki »na piki«. Zato ima v Tacnu en cilj: »Do cilja želim brez petdesetice!«

»Voda je bila zaradi nedeljskih neurij nekoliko motna, a se bo do kvalifikacij povsem zbistrila. Pričakujemo Tacen v najlepši podobi, z za nas idealnim vodostajem. Mislim, da nam bo prireditev v ponos in da bodo naši tekmovalci navdušili navijače z odličnimi nastopi,« je prepričan vodja tekmovanja Jakob Marušič, ki na štartu pričakuje 183 tekmovalcev iz 33 držav, trener Borut Javornik pa dodaja: »Dosedanji rezultati kažejo, da so smo dobili dodatne adute, ki so se sposobni uvrstiti v finalno deseterico, kar je za nas odlično, čeprav še spoznavamo nova sodniška merila. Tacen je naša vadbena proga, zato tekmecem ne bi smeli dovoliti, da dobijo krila.«

Spored tekme v Tacnu, petek: od 9. ure naprej kvalifikacije za kanuiste in kajakašice, od 13.45 za kanuistke in kajakaše; sobota: polfinale za kanuiste (ob 9. uri) in kajakašice (10.05), finale za kanuiste (12) in kajakašice (12.40); nedelja: polfinale za kanuistke (9) in kajakaše (10.05), finale za kanuistke (12) in kajakaše (12.40).