Savšek kot blisk, na vrsti Kauzer

Ob začetku slalomskega evropskega prvenstva v kvalifikacijah obtičala le Urša Kragelj.

Objavljeno
30. maj 2019 20.18
Posodobljeno
30. maj 2019 20.18
Benjamin Savšek je uspešno prestal prvi test na EP. Foto Nina Jelenc/KZS
Pau – Prvi dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah je bil uspešen za slovenske kanuiste, saj so se vsi trije uvrstili med najboljšo petnajsterico že v prvem kvalifikacijskem nastopu in si priveslali mesto v sobotnem polfinalu. Pri kajakašicah pa je že zahteval prvo žrtev. Urša Kragelj je bila prepočasna v obeh poskusih, želene uvrstitve so jo stali predvsem kazenski pribitki.

Štiri sekunde dodatka si je Kragljeva prislužila že na prvi progi, na kateri je zaostala za 8,58 sekunde za najhitrejšo, Nemko Ricardo Funk. V popravnem izpitu pa se ji je usodno zalomilo pri 22. od skupno 24 vratic, saj jih je izpustila in si nakopala 50 kazenskih sekund. Bolj zadovoljni, čeprav ne povsem, sta bili preostali Slovenki: Eva Terčelj si je zagotovila preboj v polfinale s 14. mestom na prvi progi, Ajda Novak pa s petim rezultatom na drugi; v prvem poskusu je bila 23.

Benjamin Savšek ima Pau v zelo prijetnem spominu, saj je bil pred dvema letoma prizorišče njegovega velikega zmagoslavja na svetovnem prvenstvu. Tudi danes je zanesljivo opravil svoje delo z osvojitvijo tretjega mesta med kanuisti; hitrejša sta bila le Poljak Kacper Sztuba (za sekundo in sedem stotink) in Čeh Lukaš Rohan. Anže Berčič je zasedel 7. mesto, Luka Božič, lani srebrni v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, pa 13. stopničko. »S svojo uvodno predstavo sem zadovoljen. Popolnoma sem nadzoroval dogajanje na progi in se izognil večjim napakam. Upam, da bom v polfinalu nadaljeval v podobnem ritmu,« je ocenil Savšek.
 

Želi zlato, misli na SP


Jutri dopoldne se bodo s kvalifikacijami spoprijeli še kajakaši Peter Kauzer, Niko Testen, Martin Srabotnik in Žan Jakše ter kanuistke Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Alja Kozorog, v popoldanskih urah pa se bodo slalomisti že borili za prve komplete kolajn v ekipnih preizkušnjah v vseh štirih razredih. Pod posebnim drobnogledom bo Kauzer, saj v Franciji brani lanski naslov evropskega prvaka iz Prage, kjer je v navezi s Testenom in Jakšetom osvojil tudi bronasto kolajno med kajakaškimi moštvi. V Pauju je že zmagal na tekmah svetovnega pokala (2009 in 2015) ter pred dvema letoma prišel do brona na svetovnem prvenstvu, zato ne pričakuje večjih ugank.

»Zaradi minulih uspehov sem lahko bolj sproščen. Drži, znova bom napadal naslov evropskega prvaka, in to na progi, ki mi je zelo všeč. Na njej sem se vedno dobro počutil in užival. Res pa je, da Francozi nekoliko spremenili njeno konfiguracijo in da je slalom zelo nepredvidljiva panoga. Vedno je malo odvisno od forme in malo tudi od dnevne sreče. Upam, da bo vse to na moji strani in da bom pokazal takšne nastope, kot jih znam,« poudarja srebrni olimpijec iz Ria, ki je na dosedanjih EP osvojil kar deset odličij, od teh šest zlatih. V bogati zbirki mu manjkata le bron s tekme posameznikov in moštveno srebro.

»Še enkrat bom naskoval naslov prvaka. Zavedam se, da lahko zmagujem tudi pri 35 letih, če le preveslam progo, tako kot znam. Če mi bo uspelo, a bom ostal brez kolajne, bom zelo razočaran. EP pa je vendarle šele uvodna etapa sezone. Vrhunec leta bo septembrsko svetovno prvenstvu v Seu d'Urgellu, na katerem se bomo potegovali za olimpijske kvote, zato bom nanj usmeril večji del pozornosti,« napoveduje Peter Kauzer.