Savšek srebrn tudi v Londonu, Kauzer tik pod stopničkami

Na SP slalomistov na divjih vodah so Benjaminu Savšku do zlata zmanjkale le štiri stotinke sekunde.

Objavljeno
20. september 2015 11.42
Posodobljeno
20. september 2015 11.42
mfa*Savsek
J. P., G. L., Delo.si
J. P., G. L., Delo.si

London - Slovenski kanuistični as Benjamin Savšek je na svetovnem prvenstvu v Londonu ponovil lanski uspeh iz Deep Creeka in osvojil srebrno kolajno. Z naslovom svetovnega prvaka se je okitil Britanec David Florence, ki je Savška ugnal za pičle štiri stotinke sekunde. Za njim je kolajno odkrito napadel še kajakaš Peter Kauzer, a razočaran končal na četrtem mestu. Na ekipni tekmi so kanuisti Luka Božič, Jure Lenarčič in Savšek osvojili še bron, zaostali so le za Slovaki in Nemci.

28-letni Savšek je tako kot v kvalifikacijah tudi v finalu svojo vožnjo odpeljal brez napake, s čimer je pobral že svojo tretjo kolajno s svetovnih prvenstev. Poleg srebrnih odličij z zadnjih dveh prvenstev je leta 2013 v Pragi osvojil še bron. Z današnjim uspehom, oziroma že z uvrstitvijo v finale, je izpolnil tudi kvoto za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Riu, kjer bodo slovenske barve branili kajakaš, kajakašica, kanuist in kanuistični dvojec.

»Res sem zadovoljen s to srebrno kolajno. Če bi mi kdo pred tekmo rekel, da bom drugi, bi takoj vzel drugo mesto. Zelo se veselim kolajne, še tretjič zaporedoma mi je na svetovnem prvenstvu uspelo odpeljati za kolajno. Čeprav so mi zmanjkale štiri stotinke za zlato, pa sem vesel tudi srebra,« je za STA po koncu svetovnega prvenstva povedal Savšek. Za njim je na zmagovalnem odru danes končal še en Britanec Ryan Westley.

Najboljši slovenski kanuist bo glede na prikazano v zadnjih letih očitno eden od favoritov tudi na olimpijskih igrah prihodnje leto v Braziliji. »Tega pritiska ne maram. Že tukaj, ko sem vodil po polfinalu, mi je bilo težko, zato za Rio ne želim ničesar napovedovati. Res je, da imam nastop, kar se slovenske ekipe tiče, s tem drugim mestom zdaj skoraj zagotovljen, tam pa bomo videli. Če si naložiš preveč pritiska, se lahko slabo konča. Počasi,« je zaključil slovenski junak.

Kauzerju kolajno odnesla zadnja tri vrata

Sijajni slovenski niz osvajanja kolajn, ki traja že od leta 2007, je tako podaljšan še za eno leto. Letos je žal ostalo le pri uspehu Ljubljančana, saj je Peter Kauzer v kajakaškem finalu ostal brez odličja. Na olimpijski progi je zmagal Čeh Jiri Prskavec pred Poljakom Mateuzsom Polaczykom in Američanom Michalom Smolenom. Ekipno so bili Kauzer ter Simon Brus in Janoš Peterlin osmi.

Četrto mesto je za Hrastničana, ki se je letos vrnil po poškodbi rame vseeno dober rezultat. »Moram biti zadovoljen, čeprav vem, glede na pripravljenost, da bi se lahko vmešal tudi v boj za odličja. Sploh potem, ko sem zmagal skupni seštevek svetovnega pokala, sem vedel, da sem se vrnil med najboljše. Ni bilo lahko, a spet sem tukaj,« je dejal Kauzer, ki je izpah rame utrpel ravno na tej progi na lanski tekmi za svetovni pokal. 

Podobno kot Savšek je z današnjim nastopom tudi Kauzer izpolnil olimpijsko kvoto. Svetovni prvak iz let 2009 in 2011 je na zanj nesrečni olimpijski progi šel na polno, kar pa za kolajno žal ni zadoščalo. »Tista zadnja tri vrata, ko mi je val zagrabil čoln, tam je šla kolajna. Žal sem brez odličja, na srečo po lastni napaki, ne pa zato, ker so bili drugi hitrejši. Se zgodi. Enkrat eni, drugič drugi. Sem pa vesel, da smo dobili olimpijske kvote, vesel za Benija, da je dobil kolajno, tudi zase, da sem se vrnil. Pred sezono si nisem mislil, da se bo vse tako izšlo,« je zaključil Kauzer.

V polfinalu Savšek najhitrejši

Iz slovenske odprave sta šla v polfinalu prva na progo kanuista, ki sta svoja nastopa opravila polovično uspešno. Luka Božič je bil z enim dotikom in 18. časom za skoraj tri sekunde prepočasen za finale, ki se začenja ob 14.33, obilo razlogov za zadovoljstvo pa je imel Savšek, ki si kazenskih sekund ni privoščil in je bil celo najhitrejši med vsemi polfinalisti, za dve stotinki je ugnal tudi 36-letnega slovaškega veterana Michala Martikana.

Dopoldne je v polfinalu nastopila tudi mlada kanuistka Nina Bizjak, ki je progo resda prevozila brez dotikov, a nekoliko prepočasi za uvrstitev med najboljših deset. Zasedla je 18. mesto z več kot polminutno zamudo za najhitrejšo, Avstralko Jessico Fox, za finalom pa je zaostala dobrih 13 sekund.

Malo po poldnevu so se na olimpijsko progo v polfinalni vožnji spustili še kajakaši, med njimi tudi trojica Slovencev - Simon Brus, Peter Kauzer in Janoš Peterlin. Najbolj se je med njimi s tretjim časom in suverenim prebojem v finale izkazal Kauzer, ki je premoč priznal zgolj Čehu Ondreju Tunki, ki je bil sekundo in 34 stotink hitrejši, in njegovemu rojaku Jiriju Prskavcu, za katerim je Hrastničan zaostal za 1,21 sekunde. Brus - podobno kot Kauzer si je privoščil en kazenski dotik - je zasedel petnajsto mesto in je bil za preboj v deseterico prepočasen za sekundo, Peterlin pa je bil 22. Še zanimivost: Slovenec z azerbajdžanskim potnim listom Jure Meglič se je uvrstil neposredno pred Brusa, ki ga je ugnal za osem stotink.


Izidi:

moški:

C-1:

1. David Florence (VBr) 94,32
2. Benjamin Savšek (Slo) 94,36
3. Ryan Westley (VBr) 96,33
...
18. Luka Božič (Slo) - polfinale

K-1:

1. Jiri Prskavec (Češ) 88,99
2. Mateusz Polaczyk (Pol) 89,43
3. Michal Smolen (ZDA) 92,01
4. Peter Kauzer (Slo) 92,71
...
15. Simon Brus (Slo) - polfinale
22. Janoš Peterlin (Slo) - polfinale

ekipno K-1:

1. Češka 104,19
2. Slovaška 104,38
3. Velika Britanija 106,38
...
8. Slovenija 112,20
(Peter Kauzer, Simon Brus, Janoš Peterlin)

ekipno C-1:

1. Slovaška 106,12
2. Nemčija 110,21
3. Slovenija 114,02
(Benjamin Savšek, Luka Božič, Jure Lenarčič)

ženske:

C-1:

1. Jessica Fox (Avs) 113,51
2. Katerina Hoskova (Češ) 118,42
3. Nuria Vilarrubla (Špa) 121,55
...
18. Nina Bizjak (Slo) - polfinale

ekipno C-1:

1. Avstralija 144,04
2. Češka 144,92
3. Avstrija 150,72