Se desetletje in pol dolgi francoski eri izteka rok trajanja? (VIDEO)

Pred zadnjim relijem za SP v Avstraliji so Sebastiena Ogierja in Thierryja Neuvilla ločile pičle tri točke.
Fotografija: Sebastien Ogier je na zadnjih dveh dirkah iizničil 23 točk zaostanka. FOTO: Geoff Caddick/AFP
Odpri galerijo
Sebastien Ogier je na zadnjih dveh dirkah iizničil 23 točk zaostanka. FOTO: Geoff Caddick/AFP

Ljubljana – V igri je še 30 točk, pred zadnjo preizkušnjo sezone SP v reliju v Avstraliji pa vodilno dvojico, Sebastiena Ogierja in Thierryja Neuvilla, ločijo pičle tri točke, na spodrsljaj obeh pa globoko iz ozadja preži še Ott Tänak. Bo še petnajstič zapored na vrhu kraljeval Francoz ali bo šla lovorika prvič bodisi v Belgijo bodisi v Estonijo?

Tako ostrega boja za šampionsko lovoriko ni bilo že dolga leta. V prejšnjih petih sezonah se je Ogier naslova vselej, brez izjeme, razveselil že (davno) pred finalno dirko, ki je nazadnje odločala v sezoni 2011, ko je imel njegov še slovitejši predhodnik, rojak in soimenjak Sebastien Loeb, pred zaključnim dejanjem v Walesu osem točk naskoka pred Mikkom Hirvonenom, ki je imel torej še povsem realne možnosti za trofejo. Loeb je nato na Otoku odstopil, kar pa zanj ni bilo usodno, saj je že prvi dan brez uvrstitve ostal tudi Fordov Skandinavec.



Prav oba francoska Seba sta sama na vrhu večne lestvice prvakov – in še dolgo bo tako. Loeb si je konkurenco devetkrat zapovrstjo pokoril med letoma 2004 in 2012, po njegovi upokojitvi pa je nepremagljiv Ogier, ki namerava ta konec tedna vitrino oplemenititi z že šesto zaporedno krono. Nobeden od ostalih še aktivnih (rednih) dirkačev se doslej še ni okitil z laskavim naslovom, je bil pa letošnji najresnejši izzivalec Neuville že trikrat podprvak, medtem ko se Tänaku nasmiha ponovitev lanskega tretjega mesta. Vsi trije so bili letos korak pred tekmeci: Francoz je zmagal petkrat, Estonec štirikrat, Belgijec pa trikrat.


Izničil 23 točk zaostanka


V Avstraliji, ki že tradicionalno zaključuje elitno sezono, lansko zmago brani Neuville, Ogier pa je bil tu najhitrejši že trikrat. Oba imata dirkaško prihodnost že razrešeno: prvi je z zdajšnjim delodajalcem Hyundaijem podaljšal pogodbo do konca leta 2021, drugi se seli tja, kjer je v SP začel, torej k Citroënu. Zadnjega dejanja se bolj sproščeno loteva branilec lovorike, ki je na zadnjih dveh dirkah izničil 23 točk zaostanka za glavnim tekmecem: »Zdaj je pritisk na ramenih obeh izzivalcev, ki morata izničiti zaostanek. Pripravljen sem za boj do zadnjega diha, zgodi se lahko marsikaj. Avstralija je bila zame že nekajkrat srečno prizorišče, letos bi rad v verigo dodal nov uspeh.«



Neuville razlogov za pretiran optimizem nima. Na prejšnjih treh dirkah, na katerih bi moral zgolj potrditi izdatno prednost, je podlegel pritisku in ostal brez uvrstitev na stopničke: »Zadnji reliji se niso razpletli po mojem načrtu, po nepotrebnem sem se torej znašel v izjemno ostri bitki za naslov. Vsi kontruktorji so imeli v sezoni vzpone in padce, Hyundai je žal padel ravno ob najmanj primernem trenutku, a moram to pustiti za seboj in se osredotočiti na konec tedna, ki mora biti popoln, če želim še upati.« Tudi Tänak poudarja, da ne namerava položiti orožja, dokler ima vsaj še teoretične možnosti.

Za uverturo v avstralski vikend so prireditelji trojico kandidatov za šampionski prstan poslali še na ekshibicijski spust s sanmi po toboganu. Vrstni red: 1. Tänak, 2. Ogier, 3. Neuville. Enako neizprosen kot boj za dirkaško lovoriko pa bo tudi konstruktorski obračun, v katerem se bodo udarila vsa moštva z izjemo Citroëna, ki vrnitev na veliko sceno kuje za prihodnjo sezono. Najbolje kaže Toyoti, ki lovi četrto lovoriko, a šele prvo po prelomu tisočletja, vse tri prejšnje je nanizala v devetdesetih po zaslugi Juhe Kankkunena in Didierja Auriola. Pred Avstralijo ima 12 točk naskoka pred Hyundaijem in še 13 več pred Fordom.

Preberite še:

Komentarji: