Še Lewis Hamilton drži pesti za močnejši Ferrari

Prva evropska dirka bi lahko sklenila Mercedesovo prevlado. Vsa moštva so v Barcelono pripeljala izboljšave.
Fotografija: Valtteri Bottas (spredaj) in Charles Leclerc nočeta biti številki 2 v svojih moštvih. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Valtteri Bottas (spredaj) in Charles Leclerc nočeta biti številki 2 v svojih moštvih. FOTO: Reuters

Hrup dirkalnikov formule 1 bo v Barceloni preglasil stokanje navijačev ob izpadu tamkajšnjih nogometašev iz lige prvakov, dirka za VN Španije pa bo tudi najboljši popravni izpit za Ferrari, ki se mu sezona ne odvija po načrtih. Prav na Circuit de Catalunya so rdečim zrasli apetiti po sila obetavnih februarskih testiranjih, ki pa na prvih štirih dirkah niso dobili potrditve.

Začetek sezone ne bi mogel biti boljši za Mercedes, ki je vpisal poker dvojnih zmag, kar ni uspelo še nobenemu moštvu doslej. Po dve sta si razdelila Lewis Hamilton in Valtteri Bottas, slednji pa ima točko prednosti zaradi najhitrejšega kroga na prvi dirki v Avstraliji.
 

Zavajajoči rezultati


Finec je dobil tudi zadnjo v Azerbajdžanu, toda favorit na prvi evropski dirki bo petkratni svetovni prvak Hamilton, ki si obeta »hat-trick« zmag v Kataloniji. Tudi njegov šef Totto Wolff se zaveda, da so dosedanji rezultati srebrnih puščic lahko zelo zavajajoči. Ferrari se je oborožil z dodatnimi konjskimi močmi in bo želel vrniti udarec.

Sebastian Vettel se je med današnjim treningom posvetoval z mehaniki. FOTO: Reuters
Sebastian Vettel se je med današnjim treningom posvetoval z mehaniki. FOTO: Reuters


»Uvodne dirke so nam seveda prinesle veliko veselja, a so hkrati zameglile sliko resničnega razmerja moči med nami in Ferrarijem, ki je bil na zimskih testiranjih neverjetno hiter, zato bo VN Španije za nas zelo zahtevna,« opozarja Avstrijec Wolff in zamahne z roko ob izjavah štirikratnega prvaka Sebastiana Vettla, češ da je Ferrari odslej v vlogi avtsajderja.



»Na štirih dirkah nismo bili zraven, zato nikakor ne moremo biti favoriti,« je po tretjem mestu v Bakuju izjavil Vettel, ki tako kot njegov novi moštveni kolega Charles Leclerc upa, da bosta na znanem dirkališču pokazala pravi obraz. Je pa težko napovedati razplet, saj so praktično vsa moštva pripravila pakete izboljšav. Tudi pri Ferrariju in to dve dirki pred napovedanimi 
spremembami, kar govori o tem, da jim že teče voda v grlo.
 

Pohiteli z novostmi


Tudi ali predvsem novemu šefu scuderie iz Maranella, Mattii Binottu, ki je tako kot Vettel ubral taktiko (lažne) skromnosti. »Mercedes je zelo močan in gotovo bo takšen tudi v Barceloni, mi še nismo na njegovi ravni,« je priznal Binotto, ki je funkcijo prevzel z misijo končanja petletne Mercedesove prevlade, a prvi delovni tedni mu ne bodo ostali v lepem spominu.

»V Španiji bomo imeli novo pogonsko enoto. Nameravali smo jo uporabiti šele v Kanadi. Zelo sem ponosen, ker nam je v tako kratkem času uspelo vse pripraviti,« je dejal 49-letni Binotto.
 

Bottas kot leta 2016 Rosberg?


Mogoče se sliši čudno, a Hamilton drži pesti, da bi Ferrari postal bolj konkurenčen in bi prvenstvo postalo bolj zanimivo. Altruizem pa tak! Očitno mu ni do tega, da bi se moral boriti zgolj z moštvenim tekmecem Bottasom. Svež je še namreč spomin na izgubljeno bitko z Nicom Rosbergom.

Lewis Hamilton načrtuje vrnitev na vrh. FOTO: AFP
Lewis Hamilton načrtuje vrnitev na vrh. FOTO: AFP


Boljši Ferrari bi lahko bil voda na njegov mlin. Bottas namreč kaže povsem drugačen obraz kot v prejšnji sezoni, ki jo je končal brez zmage, in je odločen izstopiti iz Britančeve sence. »Lewis je petkratni prvak in čast mi je biti njegov partner. Zgledujem se po njem, a se hkrati zavedam, da ga lahko premagam. Ne bi si želel drugega kolega v garaži, četudi bi to morda pomenilo lažje delo zame,« je izjavil Bottas.

Dirka za VN Španije bo v nedeljo ob 15.10. Minila bo v znamenju 25. obletnice smrti Ayrtona Senne in Rolanda Ratzenbergerja v Imoli leta 1994.

Preberite še:

Komentarji: