Vlada napovedala pomoč športu še pred poletjem, na OKS previdni optimisti

Sredstva za programe v državnem proračunu bodo ostala nedotaknjena. OKS potrdil lansko poslovanje v višini 7,4 milijona evrov.

Objavljeno
21. maj 2020 21.45
Posodobljeno
21. maj 2020 22.47
Simona Kustec obljublja, da vlada ne bo pozabila na šport. FOTO: Blaž Samec
STA
STA
Ljubljana - Slovenska vlada dojema šport kot vitalen element za razvoj družbe, toda športna družina mora razumeti, da živimo v zahtevnih časih, saj potrebujejo pomoč države vsi pod njenim dežnikom. Tako je mogoče strniti povzetek maratonske seje izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) v prostorih resornega ministrstva, ki se je je udeležila tudi ministrica Simona Kustec.

  • Izvršni odbor OKS je zasedal na maratonski seji v prostorih MIZŠ.
  • Ministrica Simona Kustec napovedala sistemske rešitve še pred poletjem.
  • Gospodarstveniki v vrstah IO pozvali vlado, naj pohiti pri LPŠ.
  • 330 milijonov evrov je švicarska vlada namenila nogometni in hokejski ligi, 143 milijonov drugim športom in rekreaciji.
  • 18,76 milijona evrov je predvidenih v letnem programu športa, toliko kot pred krizo, pravijo na ministrstvu.


Temeljna vira (para)državnega financiranja slovenskega športa sta znana: če odmislimo občinsko financiranje, gre za letna razpisa Fundacije za šport (FŠO) in ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Razpis FŠO se krči iz leta v leto – najmočneje zavoljo uvedbe zakona o davku od srečk (ZDavS), ki je slovenski loteriji naredil nekonkurenčni v primerjavi s tujino. »Šport je zgolj na ta način v zadnjih sedmih letih izgubil 18 milijonov evrov,« je zatrdil prvi mož OKS Bogdan Gabrovec. Kakšen je izplen večurne razprave? Kljub različnim izhodiščem »pogajalcev« je bilo zaznati zmeren optimizem in upanje na lepši jutri.


Gabrovec: Vedno nek razlog, le še umrl ni nihče


Ministrica Simona Kustec je obljubila paket sistemskih in dolgoročnih ukrepov za pomoč športu. »Prepričana sem, da bomo po načelih solidarnosti in razumevanja našli rešitve, ki bodo različne podsisteme družbe, tudi šport, peljale v boljšo prihodnost. Šport v vladi dojemamo kot pomemben in vitalen element za razvoj družbe,« je pojasnila Kustečeva, ki velja za zagovornico športa, zato ta od nje pričakuje veliko.

image
Šport se počasi vrača v bolj normalne tirnice. FOTO: Jože Suhadolnik


»O tem, kar se je govorilo, se v resnici pogovarjamo že 12 let. Vedno se je našel razlog, da ni prišlo do uresničitve obljub. Prišlo je do nenadnih zamenjav pristojne ministrice ali ministra, predčasnega konca vlade, nastanka nove vlade, le umrl še ni nihče, da bi bil to vzrok za capljanje športa na mestu,« je za STA slikovito opisal položaj športa Gabrovec.

Gabrovec je bil po koncu napornega dneva prav zavoljo preteklih izkušenj zmerno optimističen, s pridržkom je podprl letni program športa (LPŠ) tudi izvršni odbor OKS. Predsedniki nekaterih panožnih zvez, kot so Franjo Bobinac (rokomet), Tomaž Grm (kolesarstvo) in Roman Dobnikar (atletika), so navzoče pozvali, naj čim prej začnejo deliti sredstva iz LPŠ, saj prihajajo neugodni časi za vse panožne zveze. Vladna stran je obljubila, da bodo izvajalci LPŠ pogodbe začeli podpisovati v prvi polovici junija.

OKS z zadržkom do programa športa


Člani izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so potrdili poslovno poročilo za lansko leto, ko je imel OKS 7,4 milijona evrov prihodkov. Za letos je bilo predvidenih 8,8 milijona evrov, a skupaj tudi za olimpijske igre v Tokiu, ki pa bodo leta 2021. Proračun bo zato za okrog 1,5 milijona nižji, o tem bo odločala skupščina OKS. IO je glasoval tudi o letnem programu športa (LPŠ), v katerem je za dejavnosti iz državnega proračuna predvidenih 18,76 milijona evrov, toliko kot pred krizo. Na druge postavke so prerazporedili 3,2 milijona evrov, prej namenjenih za investicije za športne objekte. Po daljši razpravi so LPŠ-ju dali pozitivno mnenje s pridržkom. Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) so predlagali, da se iz drugih postavk prerazporedi 280.000 evrov za rekreacijo, ki po novem razrezu ne bi dobila ničesar. STA


Ministrica se zaveda, kaj so ključne (dolgoročne) rešitve, s katerimi je možno okrepiti šport. »Športa nismo prezrli, a upoštevamo realne razmere. Na eni od prihodnjih sej vlade bomo pripravili posebne rešitve samo za šport. Gre za predloge zaradi težav, ki se niso zgodile le zaradi 'koronakrize', ampak obstajajo že dlje. Zato bodo nujne sistemske rešitve pri davčnih olajšavah sponzorjem, pri davku od srečk športne loterije,« je prepričana Simona Kustec.


Takšna pomoč kot v Švici ne pride v poštev


image
Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, je pogosto kritičen do ukrepov vlade. FOTO: Uroš Hočevar


Bo slovenski šport deležen pomoči na podoben način, kot so to storili v nekaterih drugih evropskih državah? Švicarska vlada je denimo pomagala profesionalnim nogometnim in hokejskim ligam s približno 330 milijoni evrov (350 milijonov švicarskih frankov), drugim športom in rekreaciji pa je namenila približno 143 milijonov evrov.

»Ne. Najprej moramo poskrbeti za zagon gospodarstva, 10.000 delovnih mest bo manj v avtomobilski industriji, imamo 91.000 brezposelnih, zelo verjetno jih bo v dveh mesecih med 120.000 do 130.000. V nujni postopek je bil včeraj vložen zakon, ki bo dajal hitre rešitve pri gradnji železnic, cest za tretjo razvojno os ... Na voljo je milijarda evrov, tu bo prišlo do novih zaposlitev,« je pojasnil državni sekretar za šport Marjan Dolinšek.