Servisi kot katjuše, blok visok kot Ural

Slovenski odbojkarji v razprodanih Stožicah niso mogli v korak z izjemno Rusijo, v soboto jih v osmini finala EP čaka Bolgarija.
Fotografija: Tine Urnaut je spet igral kot velikan, a Rusi so bili tokrat razred zase. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Tine Urnaut je spet igral kot velikan, a Rusi so bili tokrat razred zase. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Ljubljana – Slovenski odbojkarji so po šokantnem porazu proti Severni Makedoniji proti favorizirani Rusiji popravljali vtis, tako sami zase kot tudi za čudovite gledalce v Stožicah. Vse bi bilo lepo in prav, le če ne bi tekmeci prihajali iz vesolja. Kajti ruska zbornaja komanda je po vrhunski igri, prvi takšni v celotnem skupinskem delu v Ljubljani, Slovenijo ugnala s 3:0 (21, 21, 21) in bo kot prva v skupini C v sobotni osmini finala igrali proti Grkom. Slovenci bodo v Ljubljani gostili tretjeuvrščeno ekipo skupine A, Bolgarijo.

Kako statistika laže! Rusija je imela proti varovancem selektorja Alberta Giulianija slabše številke od gostiteljev v izkoristku napada (42:41 odstotkov) in sprejemu začetnega udarca (46:37). Po videnem na igrišču bi lahko sklepali povsem drugače. A ruski blok je bil zato visok kot Ural, zbornaja komanda jih je nabrala 12, Slovenija tri, poleg tega so gostje imeli z 48:20 boljši napad po slabšem sprejemu servisa. Giulianijevi fantje so v prvem nizu, tekmo si je sicer ogledal tudi Luka Dončić, še vodili z 20:19, a sta dva servisa izjemnega levorokega korektorja Viktorja Poletajeva igralni uvod zapečatila v prid Rusov.

Poziv na boj do konca Jana Kozamernika. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Poziv na boj do konca Jana Kozamernika. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Saj so Slovenci pritiskali z začetnim udarcem, a pri tem ob petih asih storili 14 napak, Rusom pa je uspelo kar 11 asov, ki so odtehtali 19 napak serverjev. Če pa s začetnimi udarci že ni "ubijal" Poletajev, pa je slovensko igralno polje rešetal sprejemalec Dmitrij Volkov. Pritisk z začetnim udarcem in blok, to je bila osnovna taktika fantov ruskega selektorja, Finca Tuomasa Sammelvua. Če pa kaj že ušlo v polje in grozilo, da bo padlo na tla, pa so rešili z izjemno igro v obrambi. Skratka, branilka naslova evropskega prvaka Rusija je pokazala, zakaj je odbojkarska velesila. Slovenija je sila, a po osmini finala, če to stopnjo oba uspešno prebrodita, jo v četrtfinalu spet čaka rjoveči ruski medved.


Boljši ne morejo biti


"To je bila ena od takšnih tekem, kot smo jih malokdaj igrali v naši reprezentanci. Vendar, to so tekme, ki odločajo, takšne bodo tudi naprej. Čakajo nas Bolgari in verjetno bo tekma prav podobna današnji. Rusi so nas prekosili v servisu in v bloku. Morebiti smo bili res v prvem nizu še najbliže, vendar nismo popuščali niti v drugem in tretjem, četudi smo bili v zaostanku za šest, sedem točk. Nismo vrgli puške v koruzo, žal se ni izšlo, a moramo iti z dvignjeno glavo naprej. V primerjavi z dvobojem s Severno Makedonijo pa smo bili tokrat 150-odstotno v tekmi," je ocenil sprejemalec Klemen Čebulj.

"Morebiti nismo tako razočarani kot po porazu s Severno Makedonijo, pristop je bil pravi, a Rusi so bili premočni. Tudi sami smo polovili veliko žog, a blok morda ni bil takšen, kot bi si želeli. Tudi lahko bi bili v igri bolj potrpežljivi. A imamo še možnosti, če zmagamo v osmini finala, jih imamo spet v četrtfinalu. Sanje niso prepovedane," je menil prosti igralec Jani Kovačič.



"Rusi so odigrali vrhunsko tekmo, ne vem, če lahko igrajo še bolje. Sami po drugi strani smo na trenutke zelo dobro delovali, a bili smo neučakani v napadih. Proti Rusiji ne moreš igrati na silo, ampak pametno. Rusi so najvišja evropska raven odbojke, dosti zbranosti je potrebno proti njim. Ne vem, če bodo v četrtfinalu, če se tam srečamo, spet igrali tako dobro, kot so tokrat. Bolgarija, ki nas čaka v osmini finala, je podobna ekipa kot Rusija, sicer ne tako kakovostna, so visoki, zelo dobri torej v bloku," pa je dodal podajalec Dejan Vinčić.

"Igrali smo zelo stabilno od začetka do konca, tako bi pač moralo biti na takšnem turnirju. Napredujemo v formi, tudi v boljšem telesnem stanju smo. A vseeno tokratna tekma ne pomeni ničesar, daje pa nam samozavest. Ta turnir je dolg in težak, tokrat pa smo bili pripravljeni, saj je Slovenija zelo dobra ekipa," je ocenil ruski selektor Tuomas Sammelvuo.

Komentarji: