Šesta zmaga dobra napoved šestega naslova

Prvak Lewis Hamilton je v Silverstonu navdušil navijače in prednost pred Valtterijem Bottasom povečal na 39 točk.
Fotografija: VN Silverstone
Odpri galerijo
VN Silverstone

Rekordna šesta zmaga v domačem Silverstonu je najboljša napoved šestega naslova svetovnega prvaka Lewisa Hamiltona, ki je dosegel že 80. zmago v karieri, ob tem pa pokazal mojstrstvo, ko je že z močno obrabljenimi gumami v zadnjem krogu vpisal najhitrejši krog in zaokrožil popoln dan na VN Velike Britanije.

Mercedes je dosegel novo dvojno zmago, že sedmo v sezoni, saj je Valtteri Bottas osvojil drugo mesto. Finec ni izkoristil najboljšega štartnega položaja, čeprav je na štartu zadržal vodstvo, izgubil pa ga je v boksih, za nameček je Hamiltonu šel na roko varnostni avto po nesreči Antonia Giovinazzija, med katerim je lahko opravil menjavo gum brez izgube časa.



»Kakšen dan, hvala vsem navijačem in moštvu, ki mi je omogočilo, da sem lahko del vsega tega. Ne znam pojasniti, kako ponosen sem, da sem tukaj. Spremlja me vsa družina, nikdar še nisem videl toliko britanskih zastav,« je bil vzhičen Hamilton, ki je tudi sam častni krog odpeljal z zastavo v roki.

Antonio Giovinazzi je razbil dirkalnik in priklical varnostni avto. FOTO: Reuters
Antonio Giovinazzi je razbil dirkalnik in priklical varnostni avto. FOTO: Reuters


S šesto zmago v Silverstonu je prehitel rojaka Jima Clarka in Francoza Alaina Prosta. Zdaj za sedemkratnim prvakom Michaelom Schumacherjem po številu zmag v formuli 1 zaostaja le še 11 zmag, prav toliko dirk je tudi do konca sezone.
 

Neprevidni Vettel v Verstappna


Pred Bottasom ima zdaj že 39 točk naskoka, prednost pred glavnim tekmecem iz prejšnje sezone Sebastianom Vettlom (Ferrari) pa je že okroglih 100 točk! Nemec, petkratni prvak, je prvič v sezoni ostal brez točk, bil je šele 16., potem ko je storil veliko napako in se zaletel v zadek Maxa Verstappna (Red Bull), se zavrtel, moral zamenjati sprednje krilce in si prislužil še desetsekundno kazen.

Na srečo jo je Verstappen odnesel brez večjih prask in je lahko nadaljeval dirko, vendar višje kot do petega mesta ni mogel. Najbolj razburljiv je bil pred tem njegov dvoboj s Charlesom Leclercom iz Ferrarija, slednji je bil na koncu srečnejši in je še četrtič zapored stal na zmagovalnem odru. Četrti je bil Pierre Gasly v drugem red bullu.

Sebastian Vettel se je zaletel v Maxa Verstappna. FOTO: Reuters
Sebastian Vettel se je zaletel v Maxa Verstappna. FOTO: Reuters

 

Bottas: Boril se bom, ni še konec


Junak dneva je bil kajpak Hamilton, ki mu tik pred drugo polovico sezone, v katero bodo vstopili z VN Nemčije v Hockenheimu 28. t. m., gre kot po maslu. Na desetih dirkah je zmagal kar sedemkrat. Nobena zmaga pa mu ne pomeni toliko kot domača pred 141.000 navijači, kolikor se jih ni zbralo vse od šampionske sezone Nigella Manslla leta 1992.



»Mislil sem, da se bom vsega tega z leti navadil, ampak ni tako. Vsakič znova sem presunjen, kakšno vzdušje znajo pripraviti navijači. Hvala vsem, upam, da ste imeli tako lep vikend kot jaz,« je po dirki v mikrofon nekdanjega svetovnega prvaka Jensona Buttna povedal 34-letni Hamilton in nadaljeval: »V naši ekipi je kakšnih 1000 ljudi, jaz sem samo en člen v tej verigi.«

Valtteri Bottas, Lewis Hamilton in Charles Leclerc so tretjič v sezoni stali na zmagovalnem odru. FOTO: AFP
Valtteri Bottas, Lewis Hamilton in Charles Leclerc so tretjič v sezoni stali na zmagovalnem odru. FOTO: AFP


Bottas, ki počasi izgublja notranji boj s prvakom, je kot ključni trenutek izpostavil prihod varnostnega avta. »Jaz sem šel v bokse prvi, imel sem uro pod nadzorom, potem pa varnostni avto, ki ga pač ne moreš predvideti. Škoda, ni bil ravno moj dan. Sem pa vesel za Lewisa in naše moštvo. Kar se mene tiče, boril sem bom naprej, prvenstvo še ni končano,« je dejal Bottas, ki na zmago čaka že šest dirk.
 

Leclerc užival najbolj doslej


Leclerc je dobil nekaj zadoščenja po zapravljeni priložnosti za prvo zmago pred dvema tednoma v Avstriji. Pokazal je veliko talenta, ko je ubranil napade takratnega zmagovalca Verstappna. »To je bila dirka, v kateri sem užival najbolj v dosedanji karieri. Na trdih gumah nam ni šlo najboljše, tudi varnostni avto nam je pokvaril načrte, toda vrnil sem se in dosegel tretje mesto, ki mi zelo veliko pomeni, saj je bilo na dirkališču veliko akcije,« je bil zadovoljen 21-letni Leclerc, ob Verstappnu in Gaslyju predstavnik novega rodu, ki naj bi krojil prihodnost F1.

ni podpisa
ni podpisa

Preberite še:

Komentarji: