Šestakova zaključila športno pot

Slovenska rekorderka v troskoku Marija Šestak je pri 37 letih uradno končala športno pot.

Objavljeno
25. maj 2016 16.52
M. Ž.
M. Ž.

Ljubljana - Ena izmed najboljših slovenskih atletinj Marija Šestak je pri 37 letih uradno končala športno kariero.

Šestakova je kariero zaključila kot slovenska rekorderka v troskoku. Rekordno znamko je postavila na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu (15,03 m), kjer je osvojila šesto mesto, med njenimi največjimi uspehi pa sta tretje mesto s svetovnega dvoranskega prvenstva leta 2008 v Valencii in drugo mesto z evropskega dvoranskega prvenstva leta 2009 v Torinu.

»Dovolj je bilo. Že od decembra ne treniram, noseča sem in bom septembra drugič rodila. Pred tem sem nekaj mesecev razmišljala, ali bi še nadaljevala, želela sem nastopiti na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Konec športne poti je pač prava odločitev. Videla sem, da se ne bom mogla pripraviti za Rio tako, kot bi si želela, telo mi je sporočilo, da je dovolj, tudi motivacije nisem imela več prave in vse skupaj zame ni imelo več pravega pomena. Če se ozrem nazaj na športno pot, je bilo več takih rezultatov, ki si jih bom zagotovo zapomnila. Prvi skok prek 15 m, vse medalje, ki sem jih osvojila od mladinskih let naprej, pa izjemen skok prek 15 m na olimpijskih igrah v Pekingu,« je povedala Šestakova, ki je poročena z nekdanjim slovenskim atletom Matijo Šestakom.

Prav slednji je zaslužen za njene največje uspehe. Leta 2004 je imela za seboj že nekaj lepih uspehov in kolajn iz mladinskih konkurenc, toda poškodba je zavrla njen napredek in že je razmišljala o koncu kariere. A mož Matija ji je nato vlil voljo in energijo, da se je vnovič poskusila v atletiki in v letu 2006 je spet začela dosegati vrhunske izide. »Ti prvi ponovni koraki na stadionu pa so bili vse prej kot lahki in kratki. Že samo za rekreacijo sem sprva zelo težko prišla na stadion. Po poroki v Kragujevcu aprila leta 2005 sem prišla v Slovenijo, vendar nisem imela delovne vize in delovnega dovoljenja. Ostalo mi je le, da sem šla na stadion. Sledila sta dva, trije meseci, ko sem se 'lovila', oktobra leta 2005 pa sem začela ponovno resno trenirati vsak dan.«

Zadnjič je Šestakova tekmovala avgusta 2014 na državnem prvenstvu v Celju, pred tem je nastopila še septembra 2012, ko je bila na diamantni ligi v Bruslju tretja in v seštevku discipline končala četrta. Decembra 2012 se je resneje poškodovala med treningom v Južnoafriški republiki in morala januarja 2013 na operacijo, istega leta je jeseni prvič postala mama.