Sestri Štangar na zmagovalnem odru tudi v Dakarju, Zdravljica tokrat za Marušo

Judoistki ljubljanske Olimpije blesteli tudi na turnirju za svetovni pokal v glavnem mestu Senegala.

Objavljeno
16. november 2019 17.00
Posodobljeno
16. november 2019 20.06
Maruša in Anja Štangar pridno zbirata kolajne na tekmovanjih za svetovni pokal v judu. FOTO: Miha Šimnovec
DAKAR – Le teden dni po turnirju v Yaoundéju sta si sestri Štangar izbojevali novi kolajni v svetovnem pokalu v judu, za razliko od tekmovanja v kamerunski metropoli pa sta v Dakarju zamenjali vrstni red na odru za najboljše. Na najvišjo stopnico se je tokrat povzpela Maruša (do 48 kg), medtem ko se je Anja (do 52 kg) ustavila tik pod vrhom.

Mlajša od sester Štangar je bila v uvodnem krogu prosta, v drugem pa je že po poldrugi minuti z iponom izločila Salimato Da iz Burkine Faso. V polfinalu je potrebovala skoraj štiri minute, da je zlomila odpor Priscille Morand z Mauritiusa, v zaključnem dvoboju pa je bila 21-letna Ljubljančanka z zlatim vazarijem boljša od Rusinje Elizavete Stepanove.

Z drugo zlato kolajno v svetovnem pokalu po lanskem podvigu v Tbilisiju si je Maruša v glavnem mestu Senegala, kjer moči meri 124 judoistov in judoistk iz 32 držav, priborila tudi dragocene točke v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu.


Starejša od sester Štangar v finalu izgubila s Cesarjevo


Žreb je tudi njeno dve leti starejšo sestro Anjo neposredno uvrstil v drugi krog, v katerem je slovenska reprezentantka po slabih dveh minutah ugnala Italijanko Giulio Pierucci. V polfinalu je prav tako z iponom pol minute pred koncem dvoboja premagala Maročanko Soumiyo Iraoui, v obračunu za zlato odličje pa je morala judoistka Olimpije kar nekoliko presenetljivo priznati premoč Taciani Cesar iz Gvineje Bissau, ki je z akcijo za vazari jeziček na tehtnici prevesila na svojo stran.