Sezona se začenja z domačim evropskim prvenstvom

Sezona v spustu na divjih vodah se začenja prihodnji konec tedna z evropskim prvenstvom, ki bo na Soči. 

Objavljeno
08. maj 2019 13.55
Posodobljeno
08. maj 2019 14.28
Blaž Cof FOTO: KZS
STA
STA
Ljubljana - Sezona v spustu na divjih vodah se začenja prihodnji teden z evropskim prvenstvom na domačih brzicah na Soči. Pričakovanja tekmovalcev in strokovnega štaba so visoka, saj Slovenija v tem športu že leta sodi v svetovni vrh.

"Spustaši so vedno kazali dobro formo in tudi zdaj jo kažejo, tako da v spustu lahko na domačem prvenstvu na Soči računamo na vrhunske uvrstitve," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor Kajakaške zveze Slovenije (KZS) Andrej Jelenc.

Od prvega dejanja sezone, evropskega prvenstva, ki ga bosta med 14. in 18. majem gostila Bovec in Kobarid, veliko pričakujejo tudi domači tekmovalci. Slovenija bo na prvenstvu nastopila z 11-člansko ekipo, med upi za najvišje uvrstitve pa sta kajakaša Nejc Žnidarčič in Simon Oven ter kanuist Blaž Cof.

Predvsem Žnidarčič, aktualni svetovni prvak v sprintu med kajakaši in že desetletje eden najuspešnejših tekmovalcev na svetu, ima visoka pričakovanja za tekmovanje na domači reki. "Vedno je lepo tekmovati doma. Imam visoke cilje, to pa pomeni podaljšati zmagoviti niz," je dejal.

"Za Sočo bi lahko rekli, da je kar moja reka, tu sem odrasel, se naučil plavati in veslati, tu sem tudi že bil evropski prvak leta 2013. Sem dobro pripravljen, letos mi je uspelo zmagati na vseh tekmah, na katerih sem startal, zato grem na evropsko prvenstvo z dobrimi občutki," je dodal 35-letni tekmovalec.
 

Pripravljenost je odlična


Nič manj optimističen ni kanuist Cof, ki po lanskem naslovu svetovnega prvaka v švicarskem Muotathalu v Posočju prav tako cilja na najvišja mesta v sprintu. Ta je priprave pred prvenstvom opravil doma, zdajšnjo pripravljenost pa je ocenil za odlično.

"Naslov svetovnega prvaka sem postavil malo v kot, tako da sem se na novo sezono pripravljal, kot bi šel od začetka. Morda je nekoliko več pritiska, zato ker gre za domačo tekmo, ampak dobro sem pripravljen, celo zimo sem dobro treniral," je povedal.
Oven pa bo ciljal na zmago med kajakaši v klasiki. "Zmeraj si želim zmage v klasiki in mislim, da sem tudi tokrat vrhunsko pripravljen," je dejal.

Po besedah Jelenca priprave na izvedbo prvenstva potekajo dobro, v zadnjem obdobju tudi vreme nekoliko bolj sodeluje. "Tako kot vedno je v zadnjem trenutku treba postoriti še celo vrsto stvari, da bo tekmovanje potekalo po naših željah, ampak kaže dobro," je še povedal.

Po težavah z nizkim vodostajem zaradi pomanjkanja padavin v prvem delu spomladi so obeti po zadnjem deževju in glede na napovedi za prihodnji teden zdaj bolj obetavni, tako da naj bi tekmovanje potekalo na sprva predvidenih progah.

"Seveda si vsi želimo, da bo nekaj deževja prineslo lepši vodostaj in da bomo lahko tekmovanje speljali izpeljali na predvideni trasi. Se pravi, da bo sprint na slalomskem delu v Trnovem ob Soči, klasični spust pa na klasičnem delu od Srpenice do Trnovega," je dodal Jelenc.