Sijajen začetek sezone: Rok Klavora in Tjaša Kysselef druga v Bakuju

Na prvi tekmi nove sezone v športni gimnastiki je Rok Klavora 2. mesto osvojil na parterju, Tjaša Kysselef pa na preskoku.

Objavljeno
21. februar 2016 09.11
Posodobljeno
21. februar 2016 09.11
tlo klavora
Š. Ro.
Š. Ro.

Baku - Močno oslabljena, brez najboljših telovadcev Saše Bertonclja in Teje Belak, se je slovenska gimnastična reprezentanca podala na prvo tekmo svetovnega pokala nove sezone, vseeno pa se je novo tekmovalno obdobje začelo vrhunsko. Oba slovenska finalista sta namreč na uvodni tekmi v Bakuju skočila na zmagovalni oder. Rok Klavora je osvojil drugo mesto na parterju, sledila pa mu je še Tjaša Kysselefna preskoku.

Klavora je zaostal le za svetovnim prvakom Japoncem Kenzom Shiraijem. Za svojo sestavo je prejel oceno 14,800, Shirai 16,150, tretji Izraelec Aleksander Šatilov pa 14,550.

Kajpak je bil 27-letni slovenski reprezentant z izkupičkom zelo zadovoljen. »Vse se je sestavilo kot se je moralo. Naredil sem, kar sem moral. Vaja v kvalifikacijah je bila sicer lepša. Ostali so danes 'kiksali'. Kenzo pa je razred zase,« je povedal in tudi priznal, da je imel pred kvalifikacijami nekaj treme. Ta je pred finalom izginila, verjel je, da je sposoben uprizoriti sestavo za mesta pri vrhu.

Čeprav mu je tik pred odhodom v Azerbajdžan ponagajala bolezen, je stisnil zobe in vse se je dobro izšlo. »Se pozna, da smo imeli doma nekaj trening tekem. Tam se je pokazalo, kje smo. Takšna tekma je razred zase. To je lep začetek sezone. Upam, da bo šlo tako naprej,« se je nadejal.

Da je bilo veselje v slovenskem taboru še večje je kmalu poskrbela še Kysselefova. Na preskoku je bila od nje boljša le 40-letna Uzbekistanka Oksana Čusovitina (14,825), lanskoletna zmagovalka svetovnega pokala. Slovenska telovadka je bila druga že v kvalifikacijah, tekmo pa končala z oceno 14,075. Tretje mesto je šlo Avstrijki Lisi Ecker (13,775).

»Zelo sem zadovoljna. Vznemirljivo je bilo. Še vedno moram v finalu narediti sestavo, ne glede na kvalifikacije. Vedela sem, da moram vse narediti še enkrat. Drugi skok bi lahko bil boljši. Je pa bil prvi zato boljši. Če vse povzamem, sem povsem zadovoljna,« je povedala 22-letna Kysselefova.

Ostali Slovenci so tekmo končali v kvalifikacijah. Žiga Šilc je na parterju končal na 14. mestu. Luka Kišek je bil na konju z ročaji 16. Kysselefova je na gredi osvojila 16. mesto, debitantka Lara Omahen 18., na parterju je Omahnova bila 16., še druga debitantka Lana Voler pa 17.